Ο πρόεδρος της Νικαράγουα, Ντανιέλ Ορτέγα, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του πρόκειται να ενταχθεί στη συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, γεγονός το οποίο θα σημάνει ότι η Συρία και οι ΗΠΑ θα απομείνουν οι μόνες δύο χώρες εκτός της παγκόσμιας συμμαχίας για την προστασία του περιβάλλοντος.


«Είναι καιρός πια η Νικαράγουα να υπογράψει και αυτή τη συμφωνία του Παρισιού. Μέσα στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, θα την υπογράψουμε», δήλωσε ο Ορτέγα την Τρίτη, σύμφωνα με μια ανάρτηση στον επίσημο ιστότοπο 19 de Julio την Τετάρτη.


Μετά την ανακοίνωσή της, τον Ιούνιο, ότι αποσύρεται από τη συμφωνία, η Ουάσινγκτον είναι πλέον εξαιρετικά απομονωμένη στο ζήτημα του κλίματος σε διεθνές επίπεδο. Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ κατατάσσονται δεύτερες παγκοσμίως ως προς τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, μετά την Κίνα.

 

Οι μόνες άλλες χώρες που δεν έχουν ενταχθεί στη διεθνή συμφωνία, η οποία υπογράφτηκε τον Δεκέμβριο του 2015, είναι η Συρία και η Νικαράγουα. Η μικρή χώρα της κεντρικής Αμερικής είχε εξηγήσει τότε ότι δεν θα υπέγραφε τη συμφωνία επειδή θεωρούσε πως δεν ήταν αρκετά τολμηρή.


Για τον πρόεδρο Ορτέγα, η τρωτότητα της συμφωνίας είναι ότι δεν συμπεριέλαβε νομικά «δεσμευτικά μέτρα». Η Νικαράγουα πάντως έχει «συμμετάσχει σε όλες τις συναντήσεις που συνδέονται με τη συμφωνία του Παρισιού» στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εξεύρεση λύσεων στο πρόβλημα του κλίματος.


Στο Παρίσι στα τέλη του 2015, η διεθνής κοινότητα είχε δεσμευτεί να αναλάβει δράση για να περιορίσει την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κάτω από «τους δύο βαθμούς Κελσίου», ει δυνατόν «στον 1,5 βαθμό Κελσίου» σε σχέση με τη βιομηχανική εποχή.


Τον Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με αξιωματούχους της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Μανάγκουα, ο Ντανιέλ Ορτέγα είχε αναφερθεί στην πρόθεσή του η Νικαράγουα να ενταχθεί στη συμφωνία του Παρισιού, αλλά η πληροφορία αυτή, η οποία είχε αναρτηθεί για ένα βραχύ χρονικό διάστημα σε κρατικούς ιστότοπους, αποσύρθηκε χωρίς να δοθεί επισήμως κάποια εξήγηση.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr