ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

#MeToo: Χιλιάδες γυναίκες, διάσημες και μη, παραδέχθηκαν δημοσίως στα social media πως έχουν δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση

#MeToo: Χιλιάδες γυναίκες, διάσημες και μη, παραδέχθηκαν δημοσίως στα social media πως έχουν δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση Facebook Twitter
0

Το απόγευμα της Κυριακής η Αλίσα Μιλάνο δημοσίευσε ένα μήνυμα στο Twitter, όπου ενθάρρυνε τις γυναίκες που έχουν δεχθεί κάποια στιγμή στη ζωή τους σεξουαλική παρενόχληση ή επίθεση να το «παραδεχθούν» δημοσίως γράφοντας απλώς το hashtag #MeToo και χιλιάδες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της.

Η γνωστή ηθοποιός έγραψε στο μήνυμά της: «Μου το πρότεινε κάποιος φίλος: Αν όλες οι γυναίκες που έχουν δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση ή επίθεση έγραφαν "Me too" σαν status, μπορεί να δίναμε στον κόσμο μια αίσθηση του αληθινού μεγέθους του προβλήματος». Στη συνέχεια κάλεσε όσες γυναίκες έχουν υποστεί κάτι τέτοιο, να γράψουν απλώς «me too» ως απάντηση στο μήνυμά της, χωρίς να αναφέρουν κάποια άλλη λεπτομέρεια από την ιστορία τους. 

Η κίνηση ξεκίνησε ως απάντηση στο σκάνδαλο Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν, που έχει κλονίσει τις τελευταίες ημέρες το Χόλιγουντ. Ο διάσημος Αμερικανός παραγωγός έχει κατηγορηθεί από δεκάδες γυναίκες για σεξουαλική παρενόχληση, αν και ο ίδιος αρνείται τους ισχυρισμούς, σημειώνοντας πως το σεξ ήταν κάθε φορά συναινετικό. 

Μετά το κάλεσμα της Αλίσα Μιλάνο, το Twitter πλημμύρισε με μηνύματα γυναικών που χρησιμοποιούσαν το hashtag #MeToo για να δηλώσουν πως έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης ή επίθεσης και μοιράστηκαν δημοσίως τις ιστορίες τους. Ανάμεσά τους ήταν και πολλές διάσημες, όπως η Έβαν Ρέιτσελ Γουντ, η Μόνικα Λεβίνσκι, η Ντέμπρα Μέσινγκ, η Lady Gaga, η Άννα Πάκουιν, η Βαϊόλα Ντέιβις, η Ροζάριο Ντόσον, η Ανίκα Νόνι Ρόουζ και η Σέριλ Κρόου. Μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Twitter, το hashtag είχε χρησιμοποιηθεί περισσότερο από μισό εκατομμύριο φορές, από αρκετές διάσημες και ακόμη περισσότερες άσημες γυναίκες.


Me too. Suggested by a friend: "If all the women who have been sexually harassed or assaulted wrote "Me too" as a status, we might give people a sense of the magnitude of the problem."

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Viola Davis (@violadavis) στις


It leaves a mark. #metoo

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Hilarie Burton (@hilarieburton) στις


Αν και τα περισσότερα μηνύματα ήταν από γυναίκες, αρκετοί ήταν και οι άντρες που πήραν θέση χρησιμοποιώντας το #MeToo για να στηρίξουν την πρωτοβουλία και να καταδικάσουν όσους προβαίνουν σε τέτοιες συμπεριφορές. «Άντρες, μην πείτε έχω μια μια μητέρα, μια αδερφή, μια κόρη... Πείτε πως έχετε έναν πατέρα, έναν αδερφό, ένα γιο που μπορεί και καλύτερα. Όλοι μπορούμε«, έγραψε ένας χρήστης. 


Κατά καιρούς, όταν έρχονται στο φως υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης, είθισται να ξεκινούν τέτοιες πρωτοβουλίες στα social media, αν και τις περισσότερες φορές καλούν σε δράση όχι απλώς μια δημόσια παραδοχή. Το αν βοηθούν όντως τα θύματα να νιώσουν καλύτερα ή όχι είναι ένα ερώτημα που έχει διχάσει, καθώς πολλοί θεωρούν ότι στην ουσία δεν αλλάζει τίποτα στην καθημερινότητα και τα ψυχοσύνθεση των συγκεκριμένων ατόμων. 

Βέβαια, ο ψυχολόγος Max Wachtel υποστηρίζει πως οποιοσδήποτε μιλά δημοσίως για μια κοινωνική αδικία, λειτουργεί βοηθητικά, ειδικά όταν είναι διάσημος. «Όταν το κάνει κάποιος διάσημος, στην πραγματικότητα έχει περισσότερο βάρος γιατί τείνουμε να τους θαυμάζουμε, καλώς ή κακώς. Ασκούν κοινωνική δύναμη», δήλωσε μιλώντας στο 9NEWS. Βέβαια σημειώνει πως όλο αυτό ενέχει και σοβαρούς κινδύνους, όταν η συζήτηση γίνεται στα socila media. «Πολλοί θα σε στηρίξουν με θετικό τρόπο και αυτό είναι υπέροχο αλλά θα υπάρξουν επίσης κι όλοι αυτοί οι απαίσιοι άνθρωποι που θα το χρησιμοποιήσουν για να σε διασύρουν ή να σε κάνουν νια νιώσεις χειρότερα. Γιατί εάν βγει στα social media, τότε θα μείνει εκεί έξω για πάντα». Σε κάθε περίπτωση τονίζει πως η συζήτηση για την σεξουαλική κακοποίηση είναι απαραίτητη και βοηθητική και για τα δύο φύλα. «Όταν σου συμβαίνει νομίζεις πως είσαι ο μοναδικός στον κόσμο και ντρέπεσαι φρικτά και δεν μπορείς να το πεις σε κανέναν. Το συγκεκριμένο hashtag το βγάζει έξω στον κόσμο και λέει "όχι, συνέβη και σε εμένα επίσης», καταλήγει. 

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ