Τουλάχιστον 17.000 Βρετανοί ζήτησαν την υπηκοότητα κάποιας άλλης χώρας μέλους της Ε.Ε στη διάρκεια της χρονιάς μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύεται σήμερα στη Guardian με τίτλο «Η ψηφοφορία για το Brexit δημιουργεί κύμα αιτήσεων για την υπηκοότητα της ΕΕ».

 

Όσον αφορά την Κύπρο και την Ελλάδα, ο αριθμός των αιτήσεων αυτών τετραπλασιάσθηκε, φθάνοντας τις 306 και τις 45 αντιστοίχως.

 

Η εφημερίδα συγκέντρωσε τα στοιχεία από τις πρεσβείες στο Λονδίνο και τα υπουργεία Εσωτερικών των χωρών της ΕΕ.

 

Έλαβε απαντήσεις από 20 χώρες (δεν απάντησαν ή έστειλαν μη πλήρη στοιχεία η Βουλγαρία, η Κροατία, η Λετονία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Πορτογαλία και το Βέλγιο) οι οποίες δείχνουν πως ο μεγαλύτερος αριθμός αιτήσεων ήταν για την ιρλανδική υπηκοότητα: 9.000 τέτοιες αιτήσεις έγιναν από κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου και Βρετανούς που ζουν στην Ιρλανδία κατά το 12μηνο από τον Ιούλιο 2016, τον μήνα μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

 

Σύμφωνα με την Ντόρα Κωστακοπούλου, καθηγήτρια Ευρωπαϊκού Δικαίου και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης στο πανεπιστήμιο του Γουόρικ που μίλησε στην Guardian, ο κύριος λόγος γι' αυτή την αύξηση των αιτήσεων είναι ότι πολλοί Βρετανοί θέλουν να διατηρήσουν τα δικαιώματα του πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωση, στα οποία περιλαμβάνεται το δικαίωμα να ταξιδεύουν και να ζουν στις 27 χώρες που θα παραμείνουν μέλη της ΕΕ, όταν αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο.

 

«Εκτιμούν την ευρωπαϊκή υπηκοότητα και γι' αυτό δεν θέλουν να χάσουν αυτό το στάτους ως αποτέλεσμα του Brexit», δήλωσε η κα Κωστακοπούλου στη βρετανική εφημερίδα. «Έτσι η απόκτηση της υπηκοότητας ενός (άλλου) κράτους μέλους εγγυάται ότι θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν το σημερινό καθεστώς τους και τα σημερινά δικαιώματά τους».

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Guardian, τους πρώτους οκτώ μήνες του 2017, 2.129 Βρετανοί που ζουν στη Γαλλία ζήτησαν τη γαλλική υπηκοότητα -- ο αντίστοιχος αριθμός για ολόκληρο το 2016 ήταν 1.363 και μόλις 385 το 2015.

 

Λίγο περισσότεροι από 1.700 κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου υπέβαλαν αίτηση για τη γερμανική υπηκοότητα στους 12 μήνες μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, σε σύγκριση με μόλις 63 αιτήσεις ολόκληρο το 2015.

 

Στη Σουηδία υπέβαλαν αίτηση για υπηκοότητα 1.965 Βρετανοί, υπερδιπλάσιοι απ' ό,τι την προηγούμενη χρονιά. Στη Δανία οι αιτήσεις ήταν 604, επίσης υπερδιπλάσιες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρονιάς.

 

Από τις μεγαλύτερες αναλογικά αυξήσεις σημειώθηκε στην Ιταλία, όπου ο αριθμός των αιτήσεων Βρετανών για την ιταλική υπηκοότητα υπεροκταπλασιάσθηκε από 70 σε 593. Στη Φινλανδία οι αιτήσεις τριπλασιάσθηκαν φθάνοντας τις 115, ενώ στην Ολλανδία έφθασαν τις 170 από 40 που ήταν την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρονιάς.

 

Η πρεσβεία της Αυστρίας γνωστοποίησε ότι συνήθως δέχεται περίπου 10 τέτοιες αιτήσεις τον χρόνο από Βρετανούς, αλλά αυτές αυξήθηκαν σε 35 στη διάρκεια της χρονιάς μετά το δημοψήφισμα για το Brexit.

 

Οι αυξήσεις ήταν μικρότερες στην Τσεχία (27 από 11) και στη Σλοβακία (24 από 15), ενώ, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Guardian, κανένας Βρετανός δεν υπέβαλε αίτηση για υπηκοότητα στην Εσθονία και τη Σλοβενία.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr