LIVE!

Πάνω από 17.000 Βρετανοί ζήτησαν υπηκοότητα άλλης χώρας μέλους της Ε.Ε. μετά το «Brexit»

Πάνω από 17.000 Βρετανοί ζήτησαν υπηκοότητα άλλης χώρας μέλους της Ε.Ε. μετά το «Brexit» Facebook Twitter
0

Τουλάχιστον 17.000 Βρετανοί ζήτησαν την υπηκοότητα κάποιας άλλης χώρας μέλους της Ε.Ε στη διάρκεια της χρονιάς μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύεται σήμερα στη Guardian με τίτλο «Η ψηφοφορία για το Brexit δημιουργεί κύμα αιτήσεων για την υπηκοότητα της ΕΕ».

Όσον αφορά την Κύπρο και την Ελλάδα, ο αριθμός των αιτήσεων αυτών τετραπλασιάσθηκε, φθάνοντας τις 306 και τις 45 αντιστοίχως.

Η εφημερίδα συγκέντρωσε τα στοιχεία από τις πρεσβείες στο Λονδίνο και τα υπουργεία Εσωτερικών των χωρών της ΕΕ.

Έλαβε απαντήσεις από 20 χώρες (δεν απάντησαν ή έστειλαν μη πλήρη στοιχεία η Βουλγαρία, η Κροατία, η Λετονία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Πορτογαλία και το Βέλγιο) οι οποίες δείχνουν πως ο μεγαλύτερος αριθμός αιτήσεων ήταν για την ιρλανδική υπηκοότητα: 9.000 τέτοιες αιτήσεις έγιναν από κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου και Βρετανούς που ζουν στην Ιρλανδία κατά το 12μηνο από τον Ιούλιο 2016, τον μήνα μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με την Ντόρα Κωστακοπούλου, καθηγήτρια Ευρωπαϊκού Δικαίου και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης στο πανεπιστήμιο του Γουόρικ που μίλησε στην Guardian, ο κύριος λόγος γι' αυτή την αύξηση των αιτήσεων είναι ότι πολλοί Βρετανοί θέλουν να διατηρήσουν τα δικαιώματα του πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωση, στα οποία περιλαμβάνεται το δικαίωμα να ταξιδεύουν και να ζουν στις 27 χώρες που θα παραμείνουν μέλη της ΕΕ, όταν αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Εκτιμούν την ευρωπαϊκή υπηκοότητα και γι' αυτό δεν θέλουν να χάσουν αυτό το στάτους ως αποτέλεσμα του Brexit», δήλωσε η κα Κωστακοπούλου στη βρετανική εφημερίδα. «Έτσι η απόκτηση της υπηκοότητας ενός (άλλου) κράτους μέλους εγγυάται ότι θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν το σημερινό καθεστώς τους και τα σημερινά δικαιώματά τους».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Guardian, τους πρώτους οκτώ μήνες του 2017, 2.129 Βρετανοί που ζουν στη Γαλλία ζήτησαν τη γαλλική υπηκοότητα -- ο αντίστοιχος αριθμός για ολόκληρο το 2016 ήταν 1.363 και μόλις 385 το 2015.

Λίγο περισσότεροι από 1.700 κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου υπέβαλαν αίτηση για τη γερμανική υπηκοότητα στους 12 μήνες μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, σε σύγκριση με μόλις 63 αιτήσεις ολόκληρο το 2015.

Στη Σουηδία υπέβαλαν αίτηση για υπηκοότητα 1.965 Βρετανοί, υπερδιπλάσιοι απ' ό,τι την προηγούμενη χρονιά. Στη Δανία οι αιτήσεις ήταν 604, επίσης υπερδιπλάσιες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρονιάς.

Από τις μεγαλύτερες αναλογικά αυξήσεις σημειώθηκε στην Ιταλία, όπου ο αριθμός των αιτήσεων Βρετανών για την ιταλική υπηκοότητα υπεροκταπλασιάσθηκε από 70 σε 593. Στη Φινλανδία οι αιτήσεις τριπλασιάσθηκαν φθάνοντας τις 115, ενώ στην Ολλανδία έφθασαν τις 170 από 40 που ήταν την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρονιάς.

Η πρεσβεία της Αυστρίας γνωστοποίησε ότι συνήθως δέχεται περίπου 10 τέτοιες αιτήσεις τον χρόνο από Βρετανούς, αλλά αυτές αυξήθηκαν σε 35 στη διάρκεια της χρονιάς μετά το δημοψήφισμα για το Brexit.

Οι αυξήσεις ήταν μικρότερες στην Τσεχία (27 από 11) και στη Σλοβακία (24 από 15), ενώ, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Guardian, κανένας Βρετανός δεν υπέβαλε αίτηση για υπηκοότητα στην Εσθονία και τη Σλοβενία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γαλλία βουλιάζει σε πολιτική παράλυση – Kίνδυνος για όλη την Ευρώπη

Διεθνή / Η Γαλλία βουλιάζει σε πολιτική παράλυση – Kίνδυνος για όλη την Ευρώπη

Η Γαλλία αντιμετωπίζει βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση, με τον Μακρόν να παλεύει να διατηρήσει σταθερότητα - Το συνταξιοδοτικό πάγωσε, το έλλειμμα εκτοξεύεται και η Ευρώπη ανησυχεί για την «παράλυση» του Παρισιού
LIFO NEWSROOM
Ενδιάμεσες εκλογές στην Αργεντινή: Το στοίχημα του Μιλέι και οι ΗΠΑ

Διεθνή / Ενδιάμεσες εκλογές στην Αργεντινή: Το στοίχημα του Μιλέι και οι ΗΠΑ

Η Αργεντινή βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι καθώς οι ενδιάμεσες εκλογές θα καθορίσουν το μέλλον της μεταρρυθμιστικής ατζέντας του προέδρου Μιλέι και θα δοκιμάσουν την αξιοπιστία των ΗΠΑ και το πέσο
LIFO NEWSROOM
Joshua Wander: O άνθρωπος που αγόραζε ομάδες με έγγραφα από το Microsoft Paint και το σκάνδαλο 500 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Joshua Wander: O άνθρωπος που αγόραζε ομάδες με έγγραφα από το Microsoft Paint και το σκάνδαλο 500 εκατ. δολαρίων

Ο Joshua Wander, ιδρυτής της 777 Partners, κατηγορείται για απάτη 500 εκατ. δολαρίων, πλαστά έγγραφα και ψεύτικες επενδύσεις - Από τις ποδοσφαιρικές ομάδες ως τα Boeing, η αυτοκρατορία του κατέρρευσε φανερώνοντας ένα από τα πιο ηχηρά σκάνδαλα των τελευταίων ετών
LIFO NEWSROOM
Αλέξανδρος Μαλλιάς: «Οι ΗΠΑ είναι κομμένες στα δύο - Ο φόβος της τυραννίας»

LiFO politics / Αλέξανδρος Μαλλιάς: «Οι ΗΠΑ είναι κομμένες στα δύο. Αλλάζουν όλα»

Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ, Αλέξανδρος Μαλλιάς, μιλά στο Lifo Politics και στη Βασιλική Σιούτη για τη βαθιά πολιτική πόλωση στην Αμερική, για τους θεσμικούς ελέγχους της προεδρικής εξουσίας αλλά και για τα ελληνοτουρκικά και το Ισραήλ που «έκανε τη ζωή των φίλων και συμμάχων του δύσκολη».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Καναδάς: Σταματά η διαφημιστική εκστρατεία με τον Ρίγκαν, ώστε να αρχίσουν ξανά οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Διεθνή / Καναδάς: Σταματά η διαφημιστική εκστρατεία με τον Ρίγκαν, ώστε να αρχίσουν ξανά οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Ο Τραμπ χαρακτήρισε τη διαφήμιση «ψεύτικη» και «παραπλανητική», κατηγορώντας την καναδική πλευρά ότι «παραποίησε τα λόγια του Ρίγκαν για να επηρεάσει τα αμερικανικά δικαστήρια που εξετάζουν τη νομιμότητα των δασμών του»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ «παγώνει» τις εμπορικές συνομιλίες με τον Καναδά λόγω διαφήμισης με τη φωνή του Ρίγκαν

Διεθνή / Ο Τραμπ «παγώνει» τις εμπορικές συνομιλίες με τον Καναδά λόγω διαφήμισης με τη φωνή του Ρίγκαν

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον τερματισμό των εμπορικών διαπραγματεύσεων με τον Καναδά, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Οντάριο για «ψεύτικη» διαφήμιση που χρησιμοποίησε τη φωνή του Ρόναλντ Ρίγκαν
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο:

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: «Είδα έναν από τους εγκληματίες» - Οι πρώτες μαρτυρίες των υπαλλήλων

«Για εμάς ήταν απίστευτο ότι οι προθήκες θα μπορούσαν να σπάσουν... ποτέ δεν σκεφτήκαμε ότι υπήρχε τέτοιος κίνδυνος... κανείς δεν μπορεί να είναι προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο», δήλωσε μία υπάλληλος
LIFO NEWSROOM
Τζέι Ντι Βανς: «Καμία αμερικανική στρατιωτική δύναμη στο έδαφος της Γάζας»

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς: «Καμία αμερικανική στρατιωτική δύναμη στο έδαφος της Γάζας»

Ο Τζέι Ντι Βανς επισκέφθηκε το Ισραήλ για να ενισχύσει την κατάπαυση πυρός με τη Χαμάς, τονίζοντας ότι μια διεθνής δύναμη ασφαλείας θα αναλάβει τον αφοπλισμό της οργάνωσης, χωρίς αμερικανικά στρατεύματα στο έδαφος της Γάζας
LIFO NEWSROOM