Διέφυγε στην Κολομβία η καθαιρεμένη Γενική Εισαγγελέας της Βενεζουέλας

Διέφυγε στην Κολομβία η καθαιρεμένη Γενική Εισαγγελέας της Βενεζουέλας Facebook Twitter
EPA/MIGUEL GUTIERREZ
0

Η πρώην γενική εισαγγελέας της Βενεζουέλας Λουίσα Ορτέγα, η οποία είχε δηλώσει πως φοβόταν ότι θα τη δολοφονούσαν, διέφυγε την Παρασκευή στην Κολομβία, μερικές ώρες αφότου η Συντακτική Συνέλευση, η οποία την καθαίρεσε την 5η Αυγούστου, ανέλαβε τη νομοθετική εξουσία.

«Το απόγευμα η γενική εισαγγελέας της Βενεζουέλας Λουίσα Ορτέγα Δίας έφθασε από την Αρούμπα με ιδιωτικό αεροσκάφος στο αεροδρόμιο στη Μπογοτά και ολοκλήρωσε την απαιτούμενη διαδικασία συμπλήρωσης των εγγράφων μετανάστευσης», ανέφερε η υπηρεσία Μετανάστευσης της Κολομβίας.

Η Ορτέγα συνοδευόταν από τον σύζυγό της, τον βουλευτή Χερμάν Φερέρ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στην Ορτέγα είχε επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και είχαν δεσμευτεί οι τραπεζικοί της λογαριασμοί όταν η Συντακτική Συνέλευση την καθαίρεσε, αφότου η πρώην γενική εισαγγελέας είχε έρθει σε ρήξη με το καθεστώς Μαδούρο.

Η είδηση της άφιξής της στην Κολομβία έγινε γνωστή λίγη ώρα αφότου το Κοινοβούλιο της Βενεζουέλας, ο μοναδικός θεσμός υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης, είδε το μεγαλύτερο μέρος των εξουσιών του να αναλαμβάνονται από τη Συντακτική Συνέλευση.

Η συγκρότηση του σώματος αυτού σηματοδότησε ένα νέο επεισόδιο στην βαθιά πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα, όπου οι διαδηλώσεις με κεντρικό αίτημα την αποχώρηση από την εξουσία του προέδρου Νικολάς Μαδούρο που εξελέγη το 2013, εν μέσω της κατάρρευσης της οικονομίας, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 125 ανθρώπους από την 1η Απριλίου.

Το Κοινοβούλιο αμφισβήτησε την ανάληψη της εξουσίας από τη Συντακτική Συνέλευση, χαρακτηρίζοντάς την «άκυρη» και υποστηρίζοντας ότι «οι ενέργειές της είναι παράνομες και αντισυνταγματικές». Το Κοινοβούλιο εξασφάλισε την υποστήριξη του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), ο οποίος μέσω του γενικού του γραμματέα Λουίς Αλμάγκρο χαρακτήρισε επίσης «έκνομη και αντισυνταγματική» την απόφαση της Συντακτικής Συνέλευσης. Ο Αλμάγκρο ζήτησε να γίνει κατεπείγουσα σύνοδος του ΟΑΚ για τη Βενεζουέλα.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ από την πλευρά του κατήγγειλε μια «αρπαγή εξουσίας» από τη Συντακτική Συνέλευση και διεμήνυσε ότι η Ουάσινγκτον θα χρησιμοποιήσει όλη τη «διπλωματική και οικονομική της ισχύ» για να βοηθήσει «τον λαό της Βενεζουέλας» που προσπαθεί να αποκαταστήσει «τη δημοκρατία» στη χώρα του.

Εμπλοκή Μαδούρο σε σκάνδαλο διαφθοράς

 

Την Παρασκευή, η Ορτέγα, με τηλεφωνική παρέμβασή της σε συνέδριο δικαστικών στο Μεξικό, αποκάλυψε πως έχει στοιχεία για εμπλοκή του Νικολάς Μαδούρο σε σκάνδαλο διαφθοράς. Η υπόθεση αφορά δημόσια έργα που έλαβε η βραζιλιανή κατασκευαστική εταιρεία Odebrecht και η οποία φέρεται να πλήρωσε εκατομμύρια δολάρια σε μίζες προς κυβερνητικούς αξιωματούχους για να κερδίσει εργολαβίες.

«Έχουμε τις λεπτομέρειες της συνεργασίας, των ποσών και των ανθρώπων που χρηματίστηκαν και η έρευνα περιλαμβάνει τον κ. Νικολάς Μαδούρο και το περιβάλλον του», φέρεται να είπε η Ορτέγα στο συνέδριο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP/Sputnik, CNN

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Διεθνή / Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Η 22χρονη εντοπίστηκε στο Παρίσι από Ουκρανό δημοσιογράφο, ο οποίος τη ρώτησε πώς αισθάνεται για τις πράξεις του Ρώσου προέδρου, ενώ την κάλεσε να επισκεφτεί το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Διεθνή / Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Ο υφυπουργός Παιδείας υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, ενώ κατηγόρησε την Αριστερά ότι θέλει «να φέρνει drag queens και πορνοστάρ στα σχολεία για να μιλούν για σεξουαλική ρευστότητα και παρένθετη μητρότητα»
LIFO NEWSROOM
Το Σαν Φρανσίσκο μηνύει 10 πολυεθνικές για  τα «εθιστικά» υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Διεθνή / Το Σαν Φρανσίσκο μηνύει 10 πολυεθνικές για  τα «εθιστικά» υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Η αγωγή ισχυρίζεται ότι οι εταιρείες γνώριζαν ότι τα προϊόντα τους ήταν «επικίνδυνα για κατανάλωση» και χρησιμοποιούσαν «παραπλανητικές τακτικές» για να τα προωθήσουν
LIFO NEWSROOM
New York Times: Προσφεύγουν κατά του Πενταγώνου για τους νέους περιορισμούς στον Τύπο

Διεθνή / New York Times: Προσφεύγουν κατά του Πενταγώνου για τους νέους περιορισμούς στον Τύπο

Πρόσφατα τέθηκαν σε ισχύ νέοι όροι διαπιστεύσεων που απαγορεύουν στους δημοσιογράφους να ζητούν πληροφορίες οι οποίες δεν έχουν εγκριθεί εκ των προτέρων από την πολιτική ηγεσία
LIFO NEWSROOM