Στρατιωτική παρέλαση στο Παρίσι σήμερα ενώπιον ενός ήδη ενθουσιασμένου Τραμπ

Στρατιωτική παρέλαση στο Παρίσι σήμερα ενώπιον ενός ήδη ενθουσιασμένου Τραμπ Facebook Twitter
1

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα παραστεί σήμερα στο Παρίσι στην παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση με την ευκαιρία της εθνικής γιορτής της 14ης Ιουλίου στο πλευρό του Αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ, προτού μεταβεί στη Νίκαια για να τιμήσει τη μνήμη των 86 θυμάτων και των 450 τραυματιών της περσινής τρομοκρατικής επίθεσης.

 

Στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων στην παρέλαση θα συμμετάχουν 3.720 στρατιωτικοί, 211 οχήματα, 241 άλογα, 63 αεροπλάνα και 29 ελικόπτερα.

 

«Είναι μια καταπληκτική εθνική γιορτή. Ανυπομονούμε να συμμετάσχουμε σε αυτή. Θεαματικό», είχε σχολιάσει χθες το απόγευμα ο Τραμπ στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Μακρόν.

 

«Τα δύο έθνη μας είναι ενωμένα, μαζί, για πάντα, από το πνεύμα της επανάστασης και της μάχης για την ελευθερία», είχε προσθέσει.

Σήμερα το πρωί ο Μακρόν θα εκφωνήσει σύντομη ομιλία μετά την παρέλαση.

 

Ωστόσο στη Νίκαια οι εορτασμοί θα γίνουν σε βαριά ατμόσφαιρα. Ογδόντα έξι κεριά θα ανάψουν το πρωί, πριν την άφιξη του Γάλλου προέδρου, στη μνήμη των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην επίθεση με φορτηγό που σημειώθηκε στη διάσημη προβλήτα της πόλης στις 14 Ιουλίου 2016.

 

Εκείνο το βράδυ περίπου 30.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην προβλήτα για να παρακολουθήσουν το σόου με τα πυροτεχνήματα με την ευκαιρία της εθνικής γιορτής.

 

Λίγο μετά τις 22:30 (τοπική ώρα, 23:30 ώρα Ελλάδας) ένα φορτηγό 19 τόνων έπεσε πάνω στο πλήθος, κάνοντας ελιγμούς μεταξύ του οδοστρώματος και του πεζοδρομίου με στόχο να προκαλέσει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό θυμάτων.

 

Το φορτηγό οδηγούσε ένας Τυνήσιος 31 ετών. Από την επίθεση σκοτώθηκαν 86 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 15 παιδιά, ενώ περισσότεροι από 450 τραυματίστηκαν.

 

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, αν και η μέχρι τώρα έρευνα δεν έχει επιβεβαιώσει κάποια άμεση σύνδεση μεταξύ του δράστη Μοχάμεντ Λαχουαέζ Μπουχλέλ, που σκοτώθηκε, και του ΙΚ.

 

Μετά την αναχώρηση του Τραμπ, ο Μακρόν θα συναντηθεί στη Νίκαια με οικογένειες των θυμάτων, αλλά και με μέλη της αστυνομίας.

 

Πριν την τελετή στη μνήμη των θυμάτων θα πραγματοποιηθεί στρατιωτική παρέλαση.

 

Το βράδυ έχει προγραμματιστεί μια συναυλία, ενώ αργότερα θα αφεθούν να πετάξουν 86 μπαλόνια.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αργεντινή: Ένας νεκρός και τουλάχιστον 35 τραυματίες έπειτα από «μετεωρολογικό τσουνάμι»

Διεθνή / Αργεντινή: Ένας νεκρός και τουλάχιστον 35 τραυματίες έπειτα από «μετεωρολογικό τσουνάμι»

Ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας του Μπουένος Άιρες χαρακτήρισε το περιστατικό «απρόβλεπτο», σημειώνοντας ότι «δεν υπήρχαν μετεωρολογικές ή επιστημονικές μελέτες που να το είχαν προβλέψει»
THE LIFO TEAM
Ιράν: 2.571 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί, αναφορές για πενταπλάσιο αριθμό - Εν αναμονή της πρώτης εκτέλεσης διαδηλωτή

Διεθνή / Ιράν: 2.571 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί, αναφορές για πενταπλάσιο αριθμό - Εν αναμονή της πρώτης εκτέλεσης διαδηλωτή

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις - Οι ιρανικές αρχές ετοιμάζονται να προχωρήσουν στην πρώτη εκτέλεση διαδηλωτή, μια κίνηση που σηματοδοτεί νέα, ακόμη πιο σκληρή φάση καταστολής
THE LIFO TEAM