Kόντρα Αναστασιάδη-Ακιντζί δείχνει νέο αδιέξοδο στο Κυπριακό-"Άλλοι ψάχνονται να βρουν αιτίες ή αιτιάσεις"

Kόντρα Αναστασιάδη-Ακιντζί δείχνει νέο αδιέξοδο στο Κυπριακό-"Άλλοι ψάχνονται να βρουν αιτίες ή αιτιάσεις" Facebook Twitter
0

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα απαντήσει τη Δευτέρα, στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, στις προκλητικές δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος τον κατηγορεί ότι δεν υπέβαλε εποικοδομητική πρόταση, αλλά προσπαθεί να τεθούν προϋποθέσεις για μια συνάντηση νέα συνάντηση στη Γενεύη. Απαντώντας στον κ. Ακιντζί, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι δεν είναι πρόθεση του να εμπλακεί δημόσια σε διαπληκτισμούς και θα μιλήσει τη Δευτέρα, μετά το Εθνικό Συμβούλιο, σχολιάζοντας την απάντηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη στην πρόταση που υπέβαλε, προσθέτοντας πως «άλλοι ψάχνονται να βρουν αιτίες ή αιτιάσεις».

 

Σε γραπτή δήλωση ο Ακιντζί προβάλλει τη θέση ότι η ηγεσία του Νίκου Αναστασιάδη «δεν προτείνει κάτι νέο στις συνομιλίες, αλλά επιβάλλει στην τουρκοκυπριακή πλευρά προϋποθέσεις για τη σύγκληση της νέας διάσκεψης στη Γενεύη».

 

Ο Μουσταφά Ακιντζί κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι «επιχειρεί για μια ακόμη φορά να παραπληροφορήσει την κοινή γνώμη». Σύμφωνα με τον Ακιντζί, ο κ. Αναστασιάδης ισχυρίζεται ότι κατάθεσε προτάσεις οι οποίες απορρίφθηκαν από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Απέναντι σε αυτή την εξέλιξη, η τουρκοκυπριακή πλευρά «δεν είναι δυνατόν να τηρήσει σιωπηλή στάση», ανέφερε. Ο κ. Ακιντζί υποστήριξε ότι ο κ . Αναστασιάδης επιθυμεί στη Γενεύη να διευθετηθεί πρώτα από όλα το κεφάλαιο του εδαφικού. Στη συνέχεια, είπε, θα συζητηθούν οι εγγυήσεις και η ασφάλεια. Αυτή η πρόταση, δήλωσε ο Ακιντζί, δεν συμβαδίζει με το Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014.

 

Στη γραπτή δήλωση ο Ακιντζί επαναφέρει το θέμα της πολιτικής ισότητας, της αποτελεσματικής συμμετοχής των τουρκοκυπριακής κοινότητας στις αποφάσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και της εκ περιτροπής προεδρίας, σημειώνοντας ότι αναμένει τις δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Αναστασιάδη για το θέμα.

 

Αναφέρει δε ότι ο κ. Αναστασιάδης επιθυμεί να κλείσει τα κεφάλαια του εδαφικού και της ασφάλειας-εγγυήσεων, σημειώνοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα αποδοχής μιας τέτοιας πρότασης.

 

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης προτείνει τη διευθέτηση όλων των ανοιχτών ζητημάτων σε μια «παράλληλη διαδικασία» με αυτήν, στην οποία θα διευθετηθεί και το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

 

Η τουρκοκυπριακή πλευρά, είπε, προτείνει τον καθορισμό ημερομηνίας για τη σύγκληση της νέας διάσκεψης, εντός Ιουνίου, ενώ επιμένει για τη σημασία της «παράλληλης διαδικασίας». Επίσης, ο Ακιντζί προειδοποιεί ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ενδέχεται να έρθουν στο προσκήνιο εντάσεις.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

 

 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΕΞΙΚΟ ΚΛΑΟΥΝΤΙΑ ΣΕΙΝΜΠΑΟΥΜ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

Διεθνή / Μεξικό: Η πρόεδρος ζητά εξηγήσεις για τον θάνατο Αμερικανών αξιωματούχων σε επιχείρηση κατά των ναρκωτικών

«Δεν επρόκειτο για επιχείρηση που γνώριζε το συμβούλιο ασφάλειας», ανέφερε η Κλαούντια Σέινμπαουμ, λέγοντας ότι τι θα ζητήσει πλήρη ενημέρωση για τις συνθήκες υπό τις οποίες έχασαν τη ζωή τους τέσσερις αξιωματούχοι
THE LIFO TEAM
D4VD CELESTE HERNANDEZ RIVAS ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΗΠΑ

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο τραγουδιστής D4vd κατηγορείται για τη δολοφονία 14χρονης που βρέθηκε νεκρή στο Tesla του

Κατά την εισαγγελία, ο κατηγορούμενος φέρεται να σκότωσε την ανήλικη για να αποτρέψει την αποκάλυψη της σχέσης τους, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει την καριέρα του
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διεθνή / Ηνωμένο Βασίλειο: Περίπου 250.000 άνθρωποι ενδέχεται να χάσουν τη δουλειά τους έως τα μέσα του 2027

Δύο εκθέσεις από κορυφαίες λογιστικές εταιρείες υπογραμμίζουν το μέγεθος της οικονομικής απειλής, καθώς ο πόλεμος με το Ιράν κλονίζει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη
THE LIFO TEAM