Kόντρα Αναστασιάδη-Ακιντζί δείχνει νέο αδιέξοδο στο Κυπριακό-"Άλλοι ψάχνονται να βρουν αιτίες ή αιτιάσεις"

Kόντρα Αναστασιάδη-Ακιντζί δείχνει νέο αδιέξοδο στο Κυπριακό-"Άλλοι ψάχνονται να βρουν αιτίες ή αιτιάσεις" Facebook Twitter
0

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα απαντήσει τη Δευτέρα, στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, στις προκλητικές δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος τον κατηγορεί ότι δεν υπέβαλε εποικοδομητική πρόταση, αλλά προσπαθεί να τεθούν προϋποθέσεις για μια συνάντηση νέα συνάντηση στη Γενεύη. Απαντώντας στον κ. Ακιντζί, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι δεν είναι πρόθεση του να εμπλακεί δημόσια σε διαπληκτισμούς και θα μιλήσει τη Δευτέρα, μετά το Εθνικό Συμβούλιο, σχολιάζοντας την απάντηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη στην πρόταση που υπέβαλε, προσθέτοντας πως «άλλοι ψάχνονται να βρουν αιτίες ή αιτιάσεις».

 

Σε γραπτή δήλωση ο Ακιντζί προβάλλει τη θέση ότι η ηγεσία του Νίκου Αναστασιάδη «δεν προτείνει κάτι νέο στις συνομιλίες, αλλά επιβάλλει στην τουρκοκυπριακή πλευρά προϋποθέσεις για τη σύγκληση της νέας διάσκεψης στη Γενεύη».

 

Ο Μουσταφά Ακιντζί κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι «επιχειρεί για μια ακόμη φορά να παραπληροφορήσει την κοινή γνώμη». Σύμφωνα με τον Ακιντζί, ο κ. Αναστασιάδης ισχυρίζεται ότι κατάθεσε προτάσεις οι οποίες απορρίφθηκαν από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Απέναντι σε αυτή την εξέλιξη, η τουρκοκυπριακή πλευρά «δεν είναι δυνατόν να τηρήσει σιωπηλή στάση», ανέφερε. Ο κ. Ακιντζί υποστήριξε ότι ο κ . Αναστασιάδης επιθυμεί στη Γενεύη να διευθετηθεί πρώτα από όλα το κεφάλαιο του εδαφικού. Στη συνέχεια, είπε, θα συζητηθούν οι εγγυήσεις και η ασφάλεια. Αυτή η πρόταση, δήλωσε ο Ακιντζί, δεν συμβαδίζει με το Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014.

 

Στη γραπτή δήλωση ο Ακιντζί επαναφέρει το θέμα της πολιτικής ισότητας, της αποτελεσματικής συμμετοχής των τουρκοκυπριακής κοινότητας στις αποφάσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και της εκ περιτροπής προεδρίας, σημειώνοντας ότι αναμένει τις δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Αναστασιάδη για το θέμα.

 

Αναφέρει δε ότι ο κ. Αναστασιάδης επιθυμεί να κλείσει τα κεφάλαια του εδαφικού και της ασφάλειας-εγγυήσεων, σημειώνοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα αποδοχής μιας τέτοιας πρότασης.

 

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης προτείνει τη διευθέτηση όλων των ανοιχτών ζητημάτων σε μια «παράλληλη διαδικασία» με αυτήν, στην οποία θα διευθετηθεί και το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

 

Η τουρκοκυπριακή πλευρά, είπε, προτείνει τον καθορισμό ημερομηνίας για τη σύγκληση της νέας διάσκεψης, εντός Ιουνίου, ενώ επιμένει για τη σημασία της «παράλληλης διαδικασίας». Επίσης, ο Ακιντζί προειδοποιεί ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ενδέχεται να έρθουν στο προσκήνιο εντάσεις.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

 

 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Πώς οι Ιρανοί παρακάμπτουν τους περιορισμούς στο διαδίκτυο για να επικοινωνήσουν με το εξωτερικό

Καθώς οι περιορισμοί στο διαδίκτυο και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες εντείνονται στο Ιράν λόγω του πολέμου με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, πολλοί Ιρανοί αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους στο εξωτερικό
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΠΑ

Διεθνή / Ιράν: «Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο να συνομιλήσουμε με τους Αμερικανούς»

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο CBS News ξεκαθάρισε πως - παρά τους ισχυρισμούς του Τραμπ - το Ιράν δεν έχει ζητήσει ούτε κατάπαυση πυρός ούτε κάποια διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει την πιο ενεργή συμμετοχή του στον πόλεμο

Ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας Εντ Μίλιμπαντ αποκάλυψε ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης εξετάζουν όλες τις επιλογές που έχει Ηνωμένο Βασίλειο να βοηθήσει στην επαναλειτουργία της ζωτικής σημασίας πλωτής οδού
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΚΟ ΜΠΛΕ ΠΟΛΗ

Διεθνή / Γιατί «η πιο μπλε πόλη του κόσμου» είναι μπλε; - Το μυστήριο με το Chefchaouen στο Μαρόκο

Τα πιθανά σενάρια για το μπλε χρώμα που κυριαρχεί στους τοίχους, στις σκάλες, στις πόρτες, στις καμάρες και στα πλακόστρωτα μιας από τις πιο πολυφωτογραφημένες περιοχές του Μαρόκου
THE LIFO TEAM
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Συνολικά 178 πλοία ελληνικών συμφερόντων στον Περσικό Κόλπο

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με το σύνολο της ναυτιλιακής κοινότητας, εκδίδουμε οδηγίες προς τα πλοία και τις εταιρείες και παρακολουθούμε όλα τα γεγονότα», λέει ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Στέφανος Γκίκας
THE LIFO TEAM