Οι μαύροι ρινόκεροι επιστρέφουν στη Ρουάντα 10 χρόνια μετά την οριστική τους εξαφάνιση

Οι μαύροι ρινόκεροι επιστρέφουν στη Ρουάντα 10 χρόνια μετά την οριστική τους εξαφάνιση Facebook Twitter
0

Περίπου 20 επαπειλούμενοι μαύροι ρινόκεροι, επιστρέφουν στη Ρουάντα, 10 χρόνια αφότου το είδος τους εξαφανίστηκε τελείως από τη χώρα, όπως δήλωσε ο Αφρικανικός Οργανισμός που διαχειρίζεται τα Εθνικά Πάρκα Άγριας Ζωής.

Οι ρινόκεροι θα μεταφερθούν από τη Νότια Αφρική στο εθνικό πάρκο της Akagera στην ανατολική Ρουάντα, σύμφωνα με την μη κερδοσκοπική ομάδα που διαχειρίζεται τις προστατευόμενες περιοχές για λογαριασμό των αφρικανικών κυβερνήσεων.

Ο ανατολικός μαύρος ρινόκερος, ένα από τα πέντε βασικά είδη της οικογένειας των ρινοκεροτιδών, απειλείται με εξαφάνιση, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, τη δεκαετία του 1970, περισσότεροι από 50 μαύροι ρινόκεροι ζούσαν στο βιότοπο της σαβάνας του πάρκου Akagera, αλλά ο αριθμός τους μειώθηκε δραματικά λόγω της λαθροθηρίας, με τη τελευταία θέαση του συγκεκριμένου είδους να χρονολογείται το 2007.

«Ο ρινόκερος είναι ένα από τα μεγάλα σύμβολα της Αφρικής, όμως απειλούνται σοβαρά και ο πληθυσμός τους μειώνεται σε πολλές περιοχές της ηπείρου εξαιτίας του εξαιρετικά προσοδοφόρου και παράνομου εμπορίου κεράτων», δήλωσε ο επικεφαλής της οργάνωσης Peter Fearnhead.

Σύμφωνα με τις περιβαλλοντολογικές οργανώσεις, αυτή τη στιγμή υπάρχουν λιγότεροι από 5.000 μαύροι ρινόκεροι στην άγρια φύση σε όλο τον κόσμο, με μόνο 1.000 από αυτά να συγκαταλέγονται στα ανατολικά υποείδη.

Από το 2010, τα «Αφρικανικά Πάρκα»  έχουν ενισχύσει την ασφάλεια στο πάρκο της Akagera και είναι πλέον έτοιμα να δεχτούν τους ρινόκερους, χάρη στην οικονομική βοήθεια του Ιδρύματος Howard Buffett, με επικεφαλής το γιο του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Warren Buffett.

Τα μέτρα που ελήφθησαν περιλαμβάνουν τη χρήση ελικοπτέρου για εναέρια παρακολούθηση καθώς και τη σύσταση μιας εξειδικευμένης ομάδα παρακολούθησης και προστασίας των ρινόκερων, όπως επίσης και μίας μονάδας εξοπλισμένης με ειδικά κυνηγόσκυλα που θα δραστηριοποιείται κατά της λαθροθηρίας.

Τον Ιούλιο του 2015, η Ρουάντα έφερε λιοντάρια στο πάρκο Akagera, 15 χρόνια μετά την εξαφάνισή τους.

Τα λιοντάρια αποδεκατίστηκαν κατά το πέρασμα των ετών μετά τη γενοκτονία της Ρουάντα το 1994, καθώς πολλοί κάτοικοι της χώρας επέστρεψαν και κατέλαβαν το πάρκο, σκοτώνοντάς τα για να προστατέψουν τα ζώα τους.

Το πάρκο, που έχει πάρει το όνομά του από τον κοντινό ποταμό Kagera, βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τανζανία.

Με την επανεισαγωγή των ρινόκερων, η Akagera, η οποία υποδέχτηκε περισσότερους από 36.000 επισκέπτες την περασμένη χρονιά, θα φιλοξενήσει πλέον τα πέντε πιο εμβληματικά είδη ζώων της Αφρικής - ρινόκερους, λιοντάρια, ελέφαντες, λεοπαρδάλεις και βουβάλια.

Με πληροφορίες από τη Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαίνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Επλήγη δεξαμενόπλοιο - Νέο κύμα επιθέσεων Ισραήλ σε Ιράν

Διεθνή / Μαίνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Επλήγη δεξαμενόπλοιο - Νέο κύμα επιθέσεων Ισραήλ σε Ιράν

Το χτύπημα στο δεξαμενόπλοιο έγινε από «δύο άγνωσης προέλευσης βλήματα» κοντά στο Κατάρ - Συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στο Ισραήλ ενεργοποιήθηκαν για να αναχαιτίσουν πύραυλο από την Υεμένη
THE LIFO TEAM
Δικαστικό «μπλόκο» στα σχέδια Τραμπ για την κατασκευή αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο.

Διεθνή / Δικαστικό «μπλόκο» στα σχέδια Τραμπ για την κατασκευή αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο.

«Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ο θεματοφύλακας του Λευκού Οίκου για τις μελλοντικές γενιές των Πρώτων Οικογενειών. Δεν είναι, όμως, ο ιδιοκτήτης του!» έγραψε ο δικαστής στην εισαγωγή της απόφασής του
THE LIFO TEAM
NEW YORK TIMES ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Διεθνή / Οι «New York Times» διακόπτουν τη συνεργασία τους με συντάκτη που χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να γράψει κριτική βιβλίου

Ο συντάκτης και συγγραφέας Άλεξ Πρέστον δήλωσε ότι «έκανε ένα σοβαρό λάθος», αφού ένας αναγνώστης εντόπισε ομοιότητες μεταξύ της κριτικής του και μιας κριτικής που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Guardian
THE LIFO TEAM