Οι μαύροι ρινόκεροι επιστρέφουν στη Ρουάντα 10 χρόνια μετά την οριστική τους εξαφάνιση

Οι μαύροι ρινόκεροι επιστρέφουν στη Ρουάντα 10 χρόνια μετά την οριστική τους εξαφάνιση Facebook Twitter
0

Περίπου 20 επαπειλούμενοι μαύροι ρινόκεροι, επιστρέφουν στη Ρουάντα, 10 χρόνια αφότου το είδος τους εξαφανίστηκε τελείως από τη χώρα, όπως δήλωσε ο Αφρικανικός Οργανισμός που διαχειρίζεται τα Εθνικά Πάρκα Άγριας Ζωής.

Οι ρινόκεροι θα μεταφερθούν από τη Νότια Αφρική στο εθνικό πάρκο της Akagera στην ανατολική Ρουάντα, σύμφωνα με την μη κερδοσκοπική ομάδα που διαχειρίζεται τις προστατευόμενες περιοχές για λογαριασμό των αφρικανικών κυβερνήσεων.

Ο ανατολικός μαύρος ρινόκερος, ένα από τα πέντε βασικά είδη της οικογένειας των ρινοκεροτιδών, απειλείται με εξαφάνιση, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, τη δεκαετία του 1970, περισσότεροι από 50 μαύροι ρινόκεροι ζούσαν στο βιότοπο της σαβάνας του πάρκου Akagera, αλλά ο αριθμός τους μειώθηκε δραματικά λόγω της λαθροθηρίας, με τη τελευταία θέαση του συγκεκριμένου είδους να χρονολογείται το 2007.

«Ο ρινόκερος είναι ένα από τα μεγάλα σύμβολα της Αφρικής, όμως απειλούνται σοβαρά και ο πληθυσμός τους μειώνεται σε πολλές περιοχές της ηπείρου εξαιτίας του εξαιρετικά προσοδοφόρου και παράνομου εμπορίου κεράτων», δήλωσε ο επικεφαλής της οργάνωσης Peter Fearnhead.

Σύμφωνα με τις περιβαλλοντολογικές οργανώσεις, αυτή τη στιγμή υπάρχουν λιγότεροι από 5.000 μαύροι ρινόκεροι στην άγρια φύση σε όλο τον κόσμο, με μόνο 1.000 από αυτά να συγκαταλέγονται στα ανατολικά υποείδη.

Από το 2010, τα «Αφρικανικά Πάρκα»  έχουν ενισχύσει την ασφάλεια στο πάρκο της Akagera και είναι πλέον έτοιμα να δεχτούν τους ρινόκερους, χάρη στην οικονομική βοήθεια του Ιδρύματος Howard Buffett, με επικεφαλής το γιο του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Warren Buffett.

Τα μέτρα που ελήφθησαν περιλαμβάνουν τη χρήση ελικοπτέρου για εναέρια παρακολούθηση καθώς και τη σύσταση μιας εξειδικευμένης ομάδα παρακολούθησης και προστασίας των ρινόκερων, όπως επίσης και μίας μονάδας εξοπλισμένης με ειδικά κυνηγόσκυλα που θα δραστηριοποιείται κατά της λαθροθηρίας.

Τον Ιούλιο του 2015, η Ρουάντα έφερε λιοντάρια στο πάρκο Akagera, 15 χρόνια μετά την εξαφάνισή τους.

Τα λιοντάρια αποδεκατίστηκαν κατά το πέρασμα των ετών μετά τη γενοκτονία της Ρουάντα το 1994, καθώς πολλοί κάτοικοι της χώρας επέστρεψαν και κατέλαβαν το πάρκο, σκοτώνοντάς τα για να προστατέψουν τα ζώα τους.

Το πάρκο, που έχει πάρει το όνομά του από τον κοντινό ποταμό Kagera, βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τανζανία.

Με την επανεισαγωγή των ρινόκερων, η Akagera, η οποία υποδέχτηκε περισσότερους από 36.000 επισκέπτες την περασμένη χρονιά, θα φιλοξενήσει πλέον τα πέντε πιο εμβληματικά είδη ζώων της Αφρικής - ρινόκερους, λιοντάρια, ελέφαντες, λεοπαρδάλεις και βουβάλια.

Με πληροφορίες από τη Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Το Ισραήλ θα ξανανοίξει το πέρασμα μετά την ολοκλήρωση της έρευνας για τον τελευταίο νεκρό όμηρο

Διεθνή / Γάζα: Το Ισραήλ θα ξανανοίξει το πέρασμα της Ράφα μετά την ολοκλήρωση της έρευνας για τον τελευταίο νεκρό όμηρο

Η επιχείρηση για την ανάκτηση του σώματος του 24χρονου πραγματοποιείται με τη συμμετοχή εξειδικευμένων ομάδων, σύμφωνα με ανακοινώσεις του ισραηλινού στρατού
THE LIFO TEAM
Η φονική χιονοκαταιγίδα Fern πλήττει τις ΗΠΑ - Τουλάχιστον 11 νεκροί και 800.000 πολίτες χωρίς ρεύμα

Διεθνή / Η φονική χιονοκαταιγίδα Fern πλήττει τις ΗΠΑ - Τουλάχιστον 11 νεκροί και 800.000 πολίτες χωρίς ρεύμα

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι τα φαινόμενα ενδέχεται να διαρκέσουν για ημέρες και να επηρεάσουν έως και 180 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή πάνω από τον μισό πληθυσμό των ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
«Θα θερίσετε θύελλα»: Γιγάντια τοιχογραφία στην Τεχεράνη προειδοποιεί για αντίποινα αν οι ΗΠΑ πλήξουν το Ιράν

Διεθνή / «Θα θερίσετε θύελλα»: Γιγάντια τοιχογραφία στην Τεχεράνη προειδοποιεί για αντίποινα αν οι ΗΠΑ πλήξουν το Ιράν

Θα υποστείτε πολύ πιο σοβαρές συνέπειες από αυτές που θα προκαλέσετε, ξεκαθαρίζει το Ιράν καθώς αμερικανικά πολεμικά πλοία κατευθύνονται στην περιοχή
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Διεθνή / Ελληνοαμερικανός μετεωρολόγος για κακοκαιρία στις ΗΠΑ: «Είχαν χρόνια να ζήσουν κάτι τέτοιο»

Οι αρχές προειδοποιούν ότι το κρύο θα συνεχιστεί καθ’ όλη την εβδομάδα και σε ορισμένες περιοχές των κεντρικών ΗΠΑ τα θερμόμετρα μπορεί να δείξουν ακόμη και -45°C
THE LIFO TEAM