Το Ευρωκοινοβούλιο ξεκινά τη διαδικασία για την άρση ασυλίας της Λεπέν

Το Ευρωκοινοβούλιο ξεκινά τη διαδικασία για την άρση ασυλίας της Λεπέν Facebook Twitter
0

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται ότι θα ξεκινήσει αύριο, Τετάρτη, τη διαδικασία για την άρση της ασυλίας της Μαρίν Λεπέν, της υποψήφιας για την προεδρία της Γαλλίας που κατηγορείται για κατάχρηση ευρωπαϊκών πόρων, ανέφεραν σήμερα ευρωπαίοι αξιωματούχοι.


Η γαλλική δικαιοσύνη έχει ζητήσει από τους ευρωβουλευτές να άρουν την ασυλία της Λεπέν, που είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ώστε να προχωρήσει η έρευνα. Η υπόθεση αφορά χρήματα που εισέπραξε η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου για να καταβάλει τους μισθούς των κοινοβουλευτικών βοηθών της, αλλά φέρεται ότι τα χρησιμοποίησε για να πληρώνει υπαλλήλους του κόμματός της, κάτι που απαγορεύεται.


Δύο αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπαν ότι η ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας θα γίνει αύριο το απόγευμα, στις Βρυξέλλες.


Μολονότι ένα παραπλήσιο σκάνδαλο εξανέμισε τις ελπίδες του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου Φρανσουά Φιγιόν, η Λεπέν φαίνεται ότι δεν επηρεάστηκε από τις αποκαλύψεις. Ήρθε στη δεύτερη θέση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας, την Κυριακή, και θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο, στις 7 Μαΐου. Μπορεί ωστόσο να κληθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ακόμη και την επόμενη εβδομάδα για να δώσει εξηγήσεις. Σε αυτή την περίπτωση, ενδέχεται να αποφασίσει να μην πάει στη συγκεκριμένη συνεδρίαση.


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να άρει την ασυλία της για μια άλλη υπόθεση δυσφήμισης στη Γαλλία. Η Λεπέν έχει καταγγείλει ως πολιτική παρέμβαση αυτές τις νομικές ενέργειες σε βάρος της.


Να σημειωθεί ότι οι ευρωπαίοι βουλευτές έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις στη Λεπέν για «σπατάλη» ευρωπαϊκών πόρων: από τον Φεβρουάριο, η μηνιαία βουλευτική αποζημίωσή της έχει μειωθεί στο μισό (περίπου 3.000 ευρώ) ενώ έχουν διακοπεί τα διάφορα επιδόματα που λάμβανε.


Τον Μάρτιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήρε την ασυλία της Λεπέν για ένα άλλο θέμα που εξετάζεται από τη γαλλική δικαιοσύνη: επειδή είχε αναρτήσει σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες από τις ωμότητες των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, κάτι το οποίο στη Γαλλία τιμωρείται με φυλάκιση τριών ετών και πρόστιμο 75.000 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΥΡΩΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Διεθνή / Έρευνα: Σε ποια χώρα της Ευρώπης βρίσκονται οι πιο αγχωμένοι εργαζόμενοι - Τι ισχύει για την Ελλάδα

Μια νέα μελέτη που καλύπτει 160 χώρες συγκρίνει τα επίπεδα άγχους στην Ευρώπη με αυτά του υπόλοιπου κόσμου, καταλήγοντας σε ένα μείγμα καλών και κακών ειδήσεων για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες της γηραιάς ηπείρου
THE LIFO TEAM
Η δημοπρασία που φέρνει το design στο πιο ακριβό του σημείο

Διεθνή / Όλα όσα κρύβει η πώληση της συλλογής Γκούντσμπουργκ, η δημοπρασία design που μπορεί να γράψει ιστορία

Καθρέφτες της Κλοντ Λαλάν, έπιπλα του Ρουλμάν και του Ζαν Ρουαγιέρ, αλλά και έργα των Ρόθκο, Πικάσο και Πωλ Κλέε, συνθέτουν μια συλλογή που φέρνει ξανά στο προσκήνιο το κύρος και τη δύναμη του design.
THE LIFO TEAM
ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΧΑΜΕΝΕΕΙ

Διεθνή / Από το τελεσίγραφο στην εκεχειρία: Το παρασκήνιο της συμφωνίας Χαμενεΐ-Τραμπ

Λίγο πριν η Μέση Ανατολή βρεθεί στο χείλος μιας καταστροφικής σύγκρουσης, μια αιφνιδιαστική διπλωματική στροφή και ένα παρασκηνιακό θρίλερ επαφών, οδήγησαν σε μια εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν
THE LIFO TEAM