Το Ευρωκοινοβούλιο ξεκινά τη διαδικασία για την άρση ασυλίας της Λεπέν

Το Ευρωκοινοβούλιο ξεκινά τη διαδικασία για την άρση ασυλίας της Λεπέν Facebook Twitter
0

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται ότι θα ξεκινήσει αύριο, Τετάρτη, τη διαδικασία για την άρση της ασυλίας της Μαρίν Λεπέν, της υποψήφιας για την προεδρία της Γαλλίας που κατηγορείται για κατάχρηση ευρωπαϊκών πόρων, ανέφεραν σήμερα ευρωπαίοι αξιωματούχοι.


Η γαλλική δικαιοσύνη έχει ζητήσει από τους ευρωβουλευτές να άρουν την ασυλία της Λεπέν, που είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ώστε να προχωρήσει η έρευνα. Η υπόθεση αφορά χρήματα που εισέπραξε η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου για να καταβάλει τους μισθούς των κοινοβουλευτικών βοηθών της, αλλά φέρεται ότι τα χρησιμοποίησε για να πληρώνει υπαλλήλους του κόμματός της, κάτι που απαγορεύεται.


Δύο αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπαν ότι η ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας θα γίνει αύριο το απόγευμα, στις Βρυξέλλες.


Μολονότι ένα παραπλήσιο σκάνδαλο εξανέμισε τις ελπίδες του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου Φρανσουά Φιγιόν, η Λεπέν φαίνεται ότι δεν επηρεάστηκε από τις αποκαλύψεις. Ήρθε στη δεύτερη θέση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας, την Κυριακή, και θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο, στις 7 Μαΐου. Μπορεί ωστόσο να κληθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ακόμη και την επόμενη εβδομάδα για να δώσει εξηγήσεις. Σε αυτή την περίπτωση, ενδέχεται να αποφασίσει να μην πάει στη συγκεκριμένη συνεδρίαση.


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να άρει την ασυλία της για μια άλλη υπόθεση δυσφήμισης στη Γαλλία. Η Λεπέν έχει καταγγείλει ως πολιτική παρέμβαση αυτές τις νομικές ενέργειες σε βάρος της.


Να σημειωθεί ότι οι ευρωπαίοι βουλευτές έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις στη Λεπέν για «σπατάλη» ευρωπαϊκών πόρων: από τον Φεβρουάριο, η μηνιαία βουλευτική αποζημίωσή της έχει μειωθεί στο μισό (περίπου 3.000 ευρώ) ενώ έχουν διακοπεί τα διάφορα επιδόματα που λάμβανε.


Τον Μάρτιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήρε την ασυλία της Λεπέν για ένα άλλο θέμα που εξετάζεται από τη γαλλική δικαιοσύνη: επειδή είχε αναρτήσει σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες από τις ωμότητες των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, κάτι το οποίο στη Γαλλία τιμωρείται με φυλάκιση τριών ετών και πρόστιμο 75.000 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Άντριου: Παρά την αφαίρεση των τίτλων του παραμένει στη γραμμή διαδοχής για τον θρόνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Παρά την αφαίρεση των τίτλων του παραμένει στη γραμμή διαδοχής για τον θρόνο

Μπορεί ο βασιλιάς Κάρολος να αφαίρεσε από τον μικρότερο αδελφό του όλους τους βασιλικούς τίτλους και τις διακρίσεις, αλλά παραμένει στη γραμμή διαδοχής για τον βρετανικό θρόνο
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ για την επίθεση σε μέλη της Εθνοφορυράς: «Ήταν πράξη τρομοκρατίας, το κτήνος θα πληρώσει»

Διεθνή / Ο Τραμπ για την επίθεση σε μέλη της Εθνοφρουράς: «Ήταν πράξη τρομοκρατίας, το κτήνος θα πληρώσει»

Με αφορμή τη δημοσίευση των στοιχείων του φερόμενου ως δράστη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεσπά εναντίον της μετανάστευσης, που λέει ότι αποτελεί τη «μεγαλύτερη απειλή για την εθνική ασφάλεια»
LIFO NEWSROOM
ΑΡΚΤΙΚΗ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΙΝΑ ΡΩΣΙΑ

Διεθνή / Αρκτική: «Μετατρέπεται σε στρατηγικό θέατρο γεωπολιτικού ανταγωνισμού» προειδοποιεί το Ευρωκοινοβούλιο

Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση της Αρκτικής, επισημαίνοντας την εκτεταμένη στρατιωτική αναδιάρθρωση της Ρωσίας και το ενδιαφέρον της Κίνας
LIFO NEWSROOM