Για πρώτη φορά η ιταλική δικαιοσύνη αναγνώρισε τον γονεϊκό ρόλο ενός ομόφυλου ζευγαριού ανδρών, οι οποίοι απέκτησαν δυο παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες με την βοήθεια παρένθετης μητέρας. Η σχετική απόφαση εκδόθηκε από το εφετείο της πόλης Τρέντο, στην βορειοανατολική Ιταλία.

 

Οι δικαστές, μεταξύ των άλλων θέλησαν να υπογραμμίσουν ότι «επικυρώνεται η ισχύς αμερικανικού εγγράφου που πιστοποιεί την γονεϊκή σχέση και των δυο ανδρών με τα παιδιά» ενώ Ιταλοί νομικοί τονίζουν πως «με την απόφαση αυτή γίνεται σαφές ότι δεν έχει σημασία χάρη σε ποια επιστημονική μέθοδο αναπαραγωγής γεννήθηκε το παιδί, αλλά η βούληση να αναλάβει το ζευγάρι υποχρεώσεις και καθήκοντα του γονέα».

 

Τα δικαιώματα των παιδιών, ουσιαστικά, με την απόφαση αυτή θεωρούνται σαφώς σημαντικότερα από την ύπαρξη ή όχι, γενετικής σχέσης με έναν από τους δυο γονείς.

 

«Ελπίζουμε όλα τα δικαστήρια της Ιταλίας να ακολουθήσουν, τώρα, τον δρόμο του εφετείου του Τρέντο, ώστε να μπορέσει να αναγνωρισθεί, πάντα, η σχέση των παιδιών και με τους δυο ομόφυλους γονείς τους», σχολίασε ο ιταλικός σύνδεσμος των «οικογενειών Ουράνιο Τόξο».

 

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην είδηση, υπενθυμίζοντας ότι στην χώρα δεν έχει ακόμη εγκριθεί ένας σαφής νόμος που να ισχύει για όλες τις περιπτώσεις ομόφυλων ζευγαριών που αποκτούν παιδιά με την βοήθεια παρένθετης μητέρας.

 

H εφημερίδα Repubblica έχει το θέμα ως κύριο στη διαδικτυακή της έκδοση, κάνοντας λόγο για ιστορική απόφαση.

 

Με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr