Γαλλία: Με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και χιλιάδες αστυνομικούς έξω από τα σχολεία το πρώτο κουδούνι

Γαλλία: Με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και χιλιάδες αστυνομικούς έξω από τα σχολεία το πρώτο κουδούνι Facebook Twitter
3

Περισσότεροι από 12 εκατομμύρια γάλλοι μαθητές επέστρεψαν σήμερα στα σχολεία κάτω από αυξημένα μέτρα ασφαλείας αφού οι θερινές διακοπές χαρακτηρίσθηκαν από περαιτέρω φονικές επιθέσεις σε μια χώρα που είναι ένας από τους πρώτους στόχους των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.


Ένοπλοι αστυνομικοί περιπολούσαν έξω από σχολεία σ' όλη τη χώρα καθώς παιδιά, γονείς και δάσκαλοι συγκεντρώνονταν στις εισόδους τους.


Οκτώ μήνες πριν από τις εκλογές, η κυβέρνηση προσπαθεί να καθησυχάσει τον ανήσυχο γαλλικό πληθυσμό των 65 εκατομμυρίων ανθρώπων τους οποίους στοιχειώνουν η επίθεση με φορτηγό τον Ιούλιο στη Νίκαια, που στοίχισε τη ζωή σε 86 ανθρώπους, καθώς και ο φόνος ενός ιερέα.


Στο Δημοτικό σχολείο Μπερνάρ Παλισί του Ζουενβίλ-λε-Πον ανατολικά του Παρισιού, τα έκτακτα μέτρα περιλαμβάνουν καθολική απαγόρευση εισόδου γονιών στα σχολικά κτίρια καθώς και την παρουσία της τοπικής αστυνομίας την ώρα έναρξης της λειτουργίας του σχολείου. "Η διαφορά είναι ότι δυστυχώς δεν έχουμε πια πρόσβαση στο σχολείο", λέει η Φαϊζά Τεαμπουί, ο νεαρός γιος της οποίας πηγαίνει φέτος σχολείο για πρώτη φορά. "Σκέπτομαι όμως ότι αυτό είναι πολύ θετικό επειδή σημαίνει πως δεν μπορεί να μπει κανένας άγνωστος ενήλικος. Ποτέ δεν ξέρεις, η ασφάλεια είναι πολύ σημαντική για την πόλη και τα παιδιά μας πάνω απ' όλα. Είναι σημαντικό να αισθάνεσαι ήσυχος".

 

Ο Ολιβιέ Ντον, δήμαρχος του Ζουενβίλ-λε-Πον, δήλωσε πως διατέθηκε προϋπολογισμός 100.000 ευρώ για τη βελτίωση της ασφάλειας του σχολείου.


Με το ποσό αυτό χρηματοδοτήθηκε μεταξύ άλλων η εγκατάσταση ανακλαστικών υαλοπινάκων στις εισόδους του σχολείου ώστε αυτοί που βρίσκονται απ' έξω να μην μπορούν να βλέπουν μέσα. Χρηματοδοτήθηκε επίσης η εκπαίδευση του σχολικού προσωπικού στις διαδικασίες εκκένωσης του σχολείου και στον έλεγχο καταστάσεων κρίσης, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες που έχουν δοθεί σε όλα τα γαλλικά σχολεία. "Θα έχουν περισσότερο εξοπλισμό, όπως σφυρίχτρες, φορητούς ασυρμάτους, συσκευές ενδοσυνεννόησης", δήλωσε ο Ντον.


Μια άλλη οδηγία προς τους διευθυντές σχολείων είναι να προβλέψουν για την εκπαίδευση μαθητών και διδασκόντων με ασκήσεις για την παροχή πρώτων βοηθειών, καθώς και την εκπαίδευση για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση επίθεσης -όπως να κρυφτούν και να μείνουν σιωπηλοί.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΣΡΑΗΛ ΔΙΚΗ ΜΠΕΝΙΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

Διεθνή / Μπενιαμίν Νετανιάχου: Η δίκη του για διαφθορά συνεχίζεται την Κυριακή

«Με την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και την επιστροφή του δικαστικού συστήματος σε πλήρη λειτουργία, οι ακροάσεις θα συνεχιστούν κανονικά», ανέφερε ανακοίνωση των ισραηλινών δικαστηρίων
THE LIFO TEAM
ΑΝΤΡΙΟΥ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗΣΗ ΣΠΙΤΙ

Διεθνή / Άντριου Μάουντμπάτεν - Ουίνδσορ: Μετακόμισε μετά από αρκετή καθυστέρηση στο νέο του σπίτι

Ο αδελφός του βασιλιά Καρόλου προσπαθεί να εδραιώσει μια πιο σταθερή και ήρεμη καθημερινότητα μακριά από το Royal Lodge, ενώ συνεχίζονται οι νομικές και προσωπικές του υποθέσεις
THE LIFO TEAM
DISCOVEREU ΕΥΡΩΠΗ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ

Διεθνή / ΕΕ: Δωρεάν εισιτήρια για 40.000 άτομα - Ποιοι οι δικαιούχοι, μέχρι πότε οι αιτήσεις

Η πρωτοβουλία της ΕΕ επιστρέφει το 2026 - Δεκάδες χιλιάδες νέοι Ευρωπαίοι μπορούν να ανακαλύψουν προορισμούς που αναδεικνύουν την αρχιτεκτονική, τις καλές τέχνες, τη γαστρονομία
THE LIFO TEAM