Ιράκ: Ο στρατός κατέλαβε τη μεγαλύτερη συνοικία στη νότια Φαλούτζα

Ιράκ: Ο στρατός κατέλαβε τη μεγαλύτερη συνοικία στη νότια Φαλούτζα Facebook Twitter
0

Οι ιρακινές δυνάμεις κατέλαβαν σήμερα το μεγαλύτερο προάστιο στα νότια της Φαλούτζα, μια πόλη που θεωρείται προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους, όπως ανέφερε ένας αξιωματούχος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αλλά και παραστρατιωτικών, σιιτικών οργανώσεων, οι ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν στις 23 Μαΐου μια επίθεση για την ανακατάληψη της Φαλούτζα η οποία ελέγχεται από τους τζιχαντιστές από τον Ιανουάριο του 2014.

"Οι αντιτρομοκρατικές δυνάμεις απελευθέρωσαν πλήρως τη συνοικία Σουχάντα αλ Τάνια και ύψωσαν την ιρακινή σημαία στα κτίρια του τομέα αυτού" είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σαμπάχ αλ Νόμαν, ένας εκπρόσωπος των ειδικών δυνάμεων της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. "Οι δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας θα αναλάβουν τον έλεγχο της συνοικίας αφού εξουδετερωθούν όλοι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί" που άφησαν πίσω τους οι τζιχαντιστές, πρόσθεσε.

Εξάλλου, ένας αντισυνταγματάρχης της αστυνομίας της επαρχίας Αλ Άνμπαρ, στην οποία βρίσκεται η Φαλούτζα, δήλωσε ότι το πρωί αποσοβήθηκαν δύο επιθέσεις αυτοκτονίας από μέλη του ΙΚ ενώ πέντε άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας τραυματίστηκαν σε μάχες με τους τζιχαντιστές.

"Οι δυνάμεις ασφαλείας προωθούνται προς το κέντρο της Φαλούτζα από τα νότια, αλλά μετακινούνται λαμβάνοντας μεγάλες προφυλάξεις, για να προστατεύσουν τη ζωή των αμάχων" ανέφερε ο διοικητής των επιχειρήσεων, στρατηγός Άμπντελ Ουάχαμπ αλ Σάαντι.

Tην ίδια ώρα ο ΟΗΕ, ζήτησε από την ιρακινή κυβέρνηση να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό που επιχειρεί να απομακρυνθεί από την πόλη καθώς διαθέτει "εξαιρετικά οδυνηρές, αξιόπιστες αναφορές" για ιρακινούς-άνδρες και αγόρια-που  κακοποιούνται από ένοπλες ομάδες οι οποίες πολεμούν μαζί με τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας.

Χιλιάδες άμαχοι παραμένουν αποκλεισμένοι στην πόλη και οι τζιχαντιστές τους εμποδίζουν να φύγουν ώστε να τους χρησιμοποιούν σαν ανθρώπινες ασπίδες.

Ο Τζάσιμ αλ Χάλμπους, ένα μέλος του επαρχιακού συμβουλίου της Αλ Άνμπαρ, είπε ότι οι άνδρες του ΙΚ "κρύβονται σε σήραγγες και σε σπίτια" της περιοχής.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΙΑΛΙΤΙ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / Βρετανία: Η «συγγνώμη» του Channel 4 για τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης σε ριάλιτι

Η επικεφαλής του βρετανικού καναλιού δήλωσε ότι πιστεύει ότι το κανάλι ενήργησε σωστά, αλλά ότι «λυπάται βαθιά» για την ταραχή που προκάλεσε στις συμμετέχουσες
THE LIFO TEAM
ΜΠΑΡΝΕΪ ΦΡΑΝΚ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΠΑ

Διεθνή / Πέθανε ο Μπάρνεϊ Φρανκ, ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος βουλευτής των ΗΠΑ, σε ηλικία 86 ετών

Ο Φρανκ υπηρέτησε στο Κογκρέσο από το 1981 έως το 2013 και υπήρξε βασικός «αρχιτέκτονας» του Dodd-Frank Act, του νομοσχεδίου που δημιούργησε νέους εποπτικούς μηχανισμούς και επέβαλε αυστηρότερους περιορισμούς στις τράπεζες μετά τη Μεγάλη Ύφεση του 2008
THE LIFO TEAM
ΓΑΖΑ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟ

Διεθνή / «Η πόρτα προς το μέλλον της Γάζας παραμένει κλειστή»: Οι υποσχέσεις Τραμπ για ανοικοδόμηση «κολλάνε»

H Γάζα παραμένει χωρίς σαφή ορίζοντα αποκατάστασης, με τους κατοίκους να συνεχίζουν να ζουν σε συνθήκες κρίσης και το πολιτικό μέλλον της περιοχής να παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο
THE LIFO TEAM