ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

«Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να με σταματήσει να τρέχω» λέει η Ολυμπιονίκης που έχασε τη «δίκη της τεστοστερόνης»

«Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να με σταματήσει να τρέχω» λέει η Ολυμπιονίκης που έχασε τη «δίκη της τεστοστερόνης» Facebook Twitter
EPA
0

Η Κάστερ Σεμένια, χρυσή ολυμπιονίκης στα 800 μέτρα, έχασε πριν τρεις μέρες στο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS) τη λεγόμενη «δίκη της τεστοστερόνης» και υποχρεούται να υποβληθεί σε θεραπεία για τη μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης στο σώμα της αν θέλει να συνεχίσει να αγωνίζεται στο συγκεκριμένο αγώνισμα. 

Η απόφαση του CAS έκρινε νόμιμους τους νέους κανονισμούς της διεθνούς συνομοσπονδίας του στίβου, της IAAF, οι οποίοι θα ισχύσουν από τις 8 Μαΐου. Η 28χρονη αθλήτρια από τη Νότια Αφρική κέρδισε χθες τον αγώνα στα 800 μέτρα στο Diamond League της Ντόχα, στην τελευταία της συμμετοχή πριν τεθούν σε ισχύ οι νέοι κανονισμοί. 

Μετά τον αγώνα η Σεμένια δήλωσε πως «κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να με σταματήσει από το να τρέχω. Οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τις λέξεις. Όταν είσαι πρωταθλητής πάντα ανταποκρίνεσαι», τόνισε η Σεμένια. «Είναι θέλημα Θεού. Ο Θεός αποφάσισε για τη ζωή μου, ο Θεός θα πάρει τη ζωή μου, ο Θεός αποφάσισε για την καριέρα μου. Κανένας άνδρας ή κανένας άνθρωπος δεν θα με σταματήσει από το να τρέχω. Πως θα σταματήσω να αγωνίζομαι όταν είμαι 28 χρονών; Νιώθω νέα, γεμάτη ενέργεια, έχω ακόμα τουλάχιστον δέκα χρόνια στους στίβους». 

Σύμφωνα με τον κανονισμό που θα τεθεί σε ισχύ από τις 8 Μάιου η Σεμένια , όπως και άλλοι αθλητές με διαταραχές ανάπτυξης φύλου (DSD), πρέπει να μειώσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης τους μέσω φαρμακευτικής αγωγής για να πάρουν μέρος σε αγώνες δρόμου αποστάσεων από 400 μέτρα έως ένα μίλι. Αν δεν το κάνουν υποχρεούνται να αλλάξουν αγώνισμα. 

«Δεν έχει σημασία πως θα το κάνω. Σημασία έχει πως θα είμαι ακόμα εδώ, δεν πάω πουθενά. Θα συνεχίσω να κάνω αυτό στο οποίο είμαι καλή, δηλαδή το τρέξιμο. Η Σεμένια δικαιούται να καταθέσει έφεση εντός 30 ημερών κατά της απόφαση του CAS, στο Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ελβετίας (το CAS εδρεύει στη Λωζάνη). 

Αθλητισμός
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ