Τσίπρας: Επίθεση κατά των τραπεζών και της λιτότητας

Τσίπρας: Επίθεση κατά των τραπεζών και της λιτότητας Facebook Twitter
4

«Ονομάζομαι Αλέξης Τσίπρας και προέρχομαι από μια χώρα που έγινε πειραματόζωο της πιο σκληρής λιτότητας». Με αυτό τον τρόπο ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας την ομιλία του στο  debate των υποψηφίων για την Κομισιόν που έγινε στις Βρυξέλλες χθες.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ρωτώντας τον με ποιο δικαίωμα η ΕΕ συζητούσε παρασκηνιακά για την αντικατάσταση δύο πρωθυπουργών (Γ. Παπανδρέου και Σ. Μπερλουσκόνι) για να τοποθετηθούν τεχνοκράτες.

Στο ερώτημα αυτό δεν έλαβε απάντηση όπως και στο δεύτερο ερώτημα του προς τον ίδιο αν θεωρεί την Ελλάδα success story ή τραγωδία που δεν πρέπει να επαναληφθεί.

Για τη λειτουργία των λόμπυ στις Βρυξέλλες και τη διαφθορά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το φαινόμενο της διαφθοράς είναι δομικό, ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό νότο και σημείωσε ότι είναι υπόθεση της ΕΕ στο σύνολό της να την αντιμετωπίσει.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να υπάρξει μία ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς.  Τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Ευρώπη θα σωθεί μόνο αν αλλάξει.

Οξύμωρο χαρακτήρισε το γεγονός πως η ΕΕ θέλει να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό πρόβλημα, τη στιγμή που συμμετέχει σε πολεμικές επιχειρήσεις εκεί όπου δημιουργούνται εστίες μετανάστευσης, όπως στο Αφγανιστάν ή στη Λιβύη.

Έτσι οι άνθρωποι, πρόσθεσε, που δεν έχουν άλλη προοπτική στη ζωή τους, επιλέγουν να φύγουν, αναζητώντας καλύτερη ζωή. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ακόμη ότι είναι απαράδεκτο να έχει μετατραπεί η Μεσόγειος σε νεκροταφείο, ενώ τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του Δουβλίνο ΙΙ και υπέρ της δίκαιης κατανομής των μεταναστών μεταξύ των κρατών-μελών.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν το κόμμα της Αριστεράς ώστε "να σταματήσουμε την καταστροφική πολιτική της λιτότητας και να ξαναβρούμε τις δημοκρατικές αξίες".

Στην πρώτη ερώτηση για την ανεργία, είπε ότι "αν συνεχιστούν αυτές οι πολιτικές που εφαρμόζονται σήμερα, δεν θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Έχουν δώσει πάνω από 1 τρισ. για τράπεζες και μόνο 6 δισ. για την ανεργία".

Η λύση, τόνισε, είναι να προχωρήσουμε σε γενναίες αποφάσεις σε μια νέα συμφωνία για ανάπτυξη. "Μόνον έτσι θα αντιμετωπιστεί η ανεργία κυρίως των νέων που παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις στην ΕΕ", είπε.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

LiFO politics / «Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Kώστα Χρυσόγονο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, για τη σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Γεια σου ρε Αλέξη!!!Δυνατός, ξεκάθαρος και θαραλλέος!!!Να δω τώρα τι θα πουν τα παπαγαλάκια της διαπλοκής που χυδαιολογούσαν για το τι θα πήγαινες να έλεγες...Πάμε δυνατά!!!
Είναι πραγματικά θλιβερό για την ευρωπαϊκή αριστερά να είναι ο Τσίπρας ό,τι καλύτερο έχει να αντιπαραβάλει στους ολιγάρχες. Ωστόσο όποιος παρακολούθησε το debate, οφείλει να παραδεχτεί ότι ήταν ο μόνος από τους 5 που είχε να πει κάτι διαφορετικό, διεκδικώντας ένα μίνιμουμ αξιοπρέπειας για τους λαούς, έστω και μέσα από τους πολιτικούς όρους του μονεταρισμού. Είναι πάρα πολύ λίγο, αλλά δυστυχώς για τους ευρωπαϊκούς λαούς, το μόνο που υπάρχει αυτή την στιγμή πάνω στο τραπέζι.