Μητσοτάκης: Συστημική απειλή για την Ευρώπη η σύγκρουση θρησκειών που προωθείται από την Τουρκία

Μητσοτάκης: Συστημική απειλή για την Ευρώπη η σύγκρουση θρησκειών που προωθείται από την Τουρκία Facebook Twitter
Μητσοτάκης: Συστημική απειλή για την Ευρώπη η σύγκρουση θρησκειών που προωθείται από την Τουρκία (Eurokinissi)
0

Η σύγκρουση θρησκειών και πολιτισμών που προωθείται από την τουρκική ηγεσία αποτελούν συστημική απειλή για την Ευρώπη και υπερβαίνει αυτά που συμβαίνουν στην ανατολική Μεσόγειο, επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης των Ευρωπαίων ηγετών, καταδίκασε και την προκλητική ρητορική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, κίνηση που  έγινε ευρέως αποδεκτή.

Από την πλευρά τους σε κοινή δήλωσή τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν τις πρόσφατες μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες τις προκλήσεις και τη ρητορική.

«Προσφέραμε έναν ξεκάθαρο δρόμο προς μια θετική ατζέντα με την Τουρκία. Μέχρι στιγμής, η Τουρκία δεν έχει επιλέξει αυτό το μονοπάτι», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μετά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ.

«Καταδικάζουμε τις πρόσφατες μονομερείς ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο, τις προκλήσεις και τη ρητορική, που είναι απαράδεκτες. Θα έχουμε την ευκαιρία να επανέλθουμε σε αυτό τον θέμα τον Δεκέμβριο», συμπλήρωσε ο Σαρλ Μισέλ.

«Δεν πάει άλλο. Χρειαζόμαστε δράση, όχι άλλα λόγια κατά του Ερντογάν και των αμέτρητων προκλήσεων του. Δεν πρόκειται για ελληνικό, κυπριακό ή γαλλικό ζήτημα, αλλά για ευρωπαϊκό. Οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία. Ας χρησιμοποιήσουμε την οικονομική δύναμη της ΕΕ για να το πράξουμε» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Μάνφρεντ Βέμπερ.


Η Γαλλία θα συνηγορήσει υπέρ της επιβολής «κυρώσεων» σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε βάρος της Τουρκίας κι ενώ η ένταση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Άγκυρας αυξάνεται σε πολλά σημεία διαφωνίας μεταξύ τους, δήλωσε σήμερα ο Κλεμάν Μπον, ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Γαλλίας.

«Θα πιέσουμε υπέρ (της επιβολής) ευρωπαϊκών μέτρων σθεναρής αντίδρασης, μεταξύ άλλων το πιθανό εργαλείο των κυρώσεων», είπε ο Μπον, ενώπιον της γαλλικής Γερουσίας.

«Το τελευταίο επεισόδιο, που ξεπερνά κάθε ημέρα τα όρια του απαράδεκτου, με τον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος προσέβαλε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι χαρακτηριστικό (...) μιας συνολικής στρατηγικής της Τουρκίας να πολλαπλασιάζει τις προκλήσεις προς πάσα κατεύθυνση», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας κάλεσε τη Δευτέρα τους συμπολίτες του να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα, λίγες ημέρες αφότου το Παρίσι ανακάλεσε τον πρέσβη του στην Άγκυρα, αφού ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους έθεσε υπό αμφισβήτηση την «ψυχική υγεία» του Γάλλου ομολόγου του.

«Ο στόχος είναι πάντα ο ίδιος: να ασκεί μέγιστη πίεση στους γείτονές της και ειδικά στην ΕΕ. Υπήρξαμε για παρά πολύ καιρό αφελείς», επισήμανε μεταξύ άλλων ο Μπον.

Με πληροφορίες του ΑΠΕ

 

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πλεύρης υπογράφει εγκύκλιο και καταργεί τον όρο «παράτυπη μετανάστευση» – Αντικαθίσταται με το «παράνομη»

Πολιτική / Ο Πλεύρης υπογράφει εγκύκλιο και καταργεί τον όρο «παράτυπη μετανάστευση» – Αντικαθίσταται με το «παράνομη»

Η εγκύκλιος δίνει κατεύθυνση για την εφαρμογή του άρθρου, που προβλέπει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών για όσους παραμένουν παράνομα στη χώρα
LIFO NEWSROOM
Ντέμης Χασάμπης σε Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης»

Πολιτική / Ντέμης Χασάμπης σε Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης»

Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Google DeepMind, Ντέμη Χασάμπη, και στελέχη της Google στο Μέγαρο Μαξίμου
LIFO NEWSROOM
Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπέργκαμ: Μήνυμα «συνεργασίας» για το αμερικανικό LNG

Πολιτική / Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπέργκαμ: Μήνυμα «συνεργασίας» για το αμερικανικό LNG

Ενίσχυση ελληνοαμερικανικής συνεργασίας στην ενέργεια – Στο τραπέζι LNG, διασυνδέσεις (Great Sea Interconnector, GREGY), ρόλος της ελληνικής ναυτιλίας και ο άξονας Αλεξανδρούπολη–Οδησσός.
LIFO NEWSROOM
Κασσελάκης για Τσίπρα: «Όλο αυτό το πράγμα είναι μια γελοιότητα»

Πολιτική / Κασσελάκης για Τσίπρα: «Όλο αυτό το πράγμα είναι μια γελοιότητα»

Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας σχολίασε την πρόσφατη ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντάς την «χωρίς δυναμική» και ξεκαθάρισε πως δεν θα συνεργαστεί μαζί του, στην περίπτωση δημιουργίας νέου κόμματος
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: «Θα εξαντλήσουμε την τετραετία» – Όσα είπε για οικονομία, Παιδεία, Υγεία και εξωτερική πολιτική

Πολιτική / Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: «Θα εξαντλήσουμε την τετραετία» – Όσα είπε για οικονομία, Παιδεία, Υγεία και εξωτερική πολιτική

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2027, απάντησε για οικονομία, Παιδεία, Υγεία, ελληνοτουρκικά και Παλαιστίνη, ενώ έστειλε μηνύματα για ακρίβεια, στεγαστικό και τη λειτουργία του κράτους
LIFO NEWSROOM