20 ΧΡΟΝΙΑ LIFO

Μητσοτάκης: Συστημική απειλή για την Ευρώπη η σύγκρουση θρησκειών που προωθείται από την Τουρκία

Μητσοτάκης: Συστημική απειλή για την Ευρώπη η σύγκρουση θρησκειών που προωθείται από την Τουρκία Facebook Twitter
Μητσοτάκης: Συστημική απειλή για την Ευρώπη η σύγκρουση θρησκειών που προωθείται από την Τουρκία (Eurokinissi)
0

Η σύγκρουση θρησκειών και πολιτισμών που προωθείται από την τουρκική ηγεσία αποτελούν συστημική απειλή για την Ευρώπη και υπερβαίνει αυτά που συμβαίνουν στην ανατολική Μεσόγειο, επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης των Ευρωπαίων ηγετών, καταδίκασε και την προκλητική ρητορική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, κίνηση που  έγινε ευρέως αποδεκτή.

Από την πλευρά τους σε κοινή δήλωσή τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν τις πρόσφατες μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες τις προκλήσεις και τη ρητορική.

«Προσφέραμε έναν ξεκάθαρο δρόμο προς μια θετική ατζέντα με την Τουρκία. Μέχρι στιγμής, η Τουρκία δεν έχει επιλέξει αυτό το μονοπάτι», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μετά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ.

«Καταδικάζουμε τις πρόσφατες μονομερείς ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο, τις προκλήσεις και τη ρητορική, που είναι απαράδεκτες. Θα έχουμε την ευκαιρία να επανέλθουμε σε αυτό τον θέμα τον Δεκέμβριο», συμπλήρωσε ο Σαρλ Μισέλ.

«Δεν πάει άλλο. Χρειαζόμαστε δράση, όχι άλλα λόγια κατά του Ερντογάν και των αμέτρητων προκλήσεων του. Δεν πρόκειται για ελληνικό, κυπριακό ή γαλλικό ζήτημα, αλλά για ευρωπαϊκό. Οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία. Ας χρησιμοποιήσουμε την οικονομική δύναμη της ΕΕ για να το πράξουμε» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Μάνφρεντ Βέμπερ.


Η Γαλλία θα συνηγορήσει υπέρ της επιβολής «κυρώσεων» σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε βάρος της Τουρκίας κι ενώ η ένταση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Άγκυρας αυξάνεται σε πολλά σημεία διαφωνίας μεταξύ τους, δήλωσε σήμερα ο Κλεμάν Μπον, ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Γαλλίας.

«Θα πιέσουμε υπέρ (της επιβολής) ευρωπαϊκών μέτρων σθεναρής αντίδρασης, μεταξύ άλλων το πιθανό εργαλείο των κυρώσεων», είπε ο Μπον, ενώπιον της γαλλικής Γερουσίας.

«Το τελευταίο επεισόδιο, που ξεπερνά κάθε ημέρα τα όρια του απαράδεκτου, με τον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος προσέβαλε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι χαρακτηριστικό (...) μιας συνολικής στρατηγικής της Τουρκίας να πολλαπλασιάζει τις προκλήσεις προς πάσα κατεύθυνση», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας κάλεσε τη Δευτέρα τους συμπολίτες του να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα, λίγες ημέρες αφότου το Παρίσι ανακάλεσε τον πρέσβη του στην Άγκυρα, αφού ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους έθεσε υπό αμφισβήτηση την «ψυχική υγεία» του Γάλλου ομολόγου του.

«Ο στόχος είναι πάντα ο ίδιος: να ασκεί μέγιστη πίεση στους γείτονές της και ειδικά στην ΕΕ. Υπήρξαμε για παρά πολύ καιρό αφελείς», επισήμανε μεταξύ άλλων ο Μπον.

Με πληροφορίες του ΑΠΕ

 

Πολιτική
0

20 ΧΡΟΝΙΑ LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗ

Πολιτική / Νέα πυρά Γεωργιάδη κατά Ανδρουλάκη: «Μασαμπούκωσε 1,2 εκατ. ευρώ και μας κουνά το δάκτυλο, πέρασε «ζάχαρη» τη δεκαετία των μνημονίων»

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην ενοικίαση ακινήτου από το δημόσιο, ιδιοκτησίας της οικογένειας του Νίκου Ανδρουλάκη
THE LIFO TEAM
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΩΑΝΝΑ ΓΚΕΛΕΣΤΑΘΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ

Πολιτική / Παραιτήθηκε η Ιωάννα Γκελεστάθη από τη Νέα Δημοκρατία: Ανέφερε «πολιτικό, αξιακό και ψυχικό ρήγμα με την ηγεσία»

Η Ιωάννα Γκελεστάθη υπέβαλε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη την παραίτησή της «από κάθε κομματική ιδιότητα συμπεριλαμβανομένης και αυτής του απλού μέλους» - Η ανάρτησή της
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Είναι πολύ σημαντικό να ιδρώσουμε όλοι μαζί τη φανέλα»

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, η οποία διήρκεσε πάνω από έξι ώρες - Στο κλείσιμό του, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα ενότητας και συνέχειας του κυβερνητικού έργου, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη συλλογικής προσπάθειας και προετοιμασίας για τις επόμενες πολιτικές μάχες
THE LIFO TEAM