Γεωργιάδης: Προανήγγειλε «παρατηρητήριο ρευστότητας» για τις επιχειρήσεις

Γεωργιάδης: Προανήγγειλε «παρατηρητήριο ρευστότητας» για τις επιχειρήσεις Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Στην ομαλή επάρκεια των αγαθών στην αγορά, τη συγκράτηση των τιμών και την αποφυγή φαινομένων κερδοσκοπίας, αλλά και την άμεση δημιουργία εργαλείων για την επαναφορά της οικονομίας μας αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως η ύφεση για το 2020 είναι αναπόφευκτη, ωστόσο ο στόχος της κυβέρνησης είναι ο περιορισμός του εύρους αυτής της ύφεσης.

 Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον υπουργό:

- έχει ενεργοποιηθεί ήδη το πρόγραμμα της αναπτυξιακής τράπεζας ΤΕΠΙΧ ΙΙ μέσω το οποίου θα διατεθούν δάνεια συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό επανεκκίνησε σήμερα με αυξημένο προϋπολογισμό και από τις 12 το μεσημέρι που άνοιξε η πλατφόρμα υποβλήθηκαν 40.000 νέες αιτήσεις για την παροχή δανείου για κεφάλαιο κίνησης με 100% επιδότηση επιτοκίου τα πρώτα δύο χρόνια.

- Στις αρχές Ιουνίου θα ενεργοποιηθεί πρόγραμμα συνολικού ύψους 7 διασ. ευρώ μέσω του οποίου οι τράπεζες θα παρέχουν δάνεια σε επιχειρήσεις με εγγυημένο το 80% του κεφαλαίου. Η πρόσκληση για τη συμμετοχή των τραπεζών λήγει στις 26 Μαΐου. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης το συγκεκριμένο εργαλείο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε μέσα σε 50 μέρες σε συνεργασία με την ΕΕ ενώ υπό άλλες συνθήκες θα χρειαζόντουσαν 7-12 μήνες.

- Έχουν σχεδιαστεί μια σειρά χρηματοδοτικά εργαλεία για τη δανειοδότηση αναπτυξιακών έργων μέσω των οποίων αναμένεται να κινητοποιηθούν κεφάλαια 5 δισ. ευρώ. Το συνολικό ύψος των κεφαλαίων που διατίθεται από το κράτος για τα συγκεκριμένα εργαλεία ανέρχεται σε 1,28 δισ. ευρώ.

Εξάλλου μέσω του αναπτυξιακού νόμου θα χρηματοδοτηθούν μεγάλες επενδύσεις με επιπλέον κεφάλαια 2,7 δισ. ευρώ πέραν των 2,5 δισ. ευρώ που έχουν διατεθεί ήδη για μεγάλα έργα.

Όπως είπε ο υπουργός με τον τρόπο αυτό αναμένεται να εγκριθούν οι Φάκελοι όλων των επιχειρήσεων που έχουν υποβάλλει αιτήσεις και υπολογίζονται σε περίπου 2.000.

Από το Μάρτιο έχουν εγκριθεί 4 έργα ΣΔΙΤ με προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ ενώ τον Ιούνιο αναμένεται να γίνει νέα προκήρυξη για έργα επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ.

Σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία αναμένεται να προωθηθούν 40 μεγάλα έργα συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, δημιουργείται παρατηρητήριο ρευστότητας που θα παρακολουθεί την πορεία όπου το τραπεζικό σύστημα παρέχει τα δάνεια στις επιχειρήσεις της χώρας, την ταχύτητα και το πού πηγαίνουν τα χρήματα αυτά.

Όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, στόχος είναι να μη μείνει καμία επιχείρηση πίσω, καλώντας τους επικεφαλής των τραπεζών να μην εξαντλούν την αυστηρότητά τους και τη γραφειοκρατία σε αυτή τη φάση και να διευκολύνουν τα δάνεια, όπου είναι εφικτό, γιατί υπάρχει άμεση ανάγκη ρευστότητας στην αγορά. 

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως, σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ θα έχουμε σύντομα σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις, έτσι ώστε και άλλες επιχειρήσεις που δεν έχουν την ίδια δυνατότητα με τις πιο υγιείς να αποκτήσουν πρόσβαση, έστω σε ένα πρώτο κεφάλαιο κίνησης, με ευέλικτο και γρήγορο τρόπο. «Στόχος μας είναι να μη μείνει καμία επιχείρηση πίσω» διεμήνυσε ο ίδιος.

« Θα είναι μία δύσκολη χρονιά, όμως όπως η Ελλάδα κατάφερε και εξέπληξε τον κόσμο στην υγειονομική φάση της κρίσης, το ίδιο βαθιά πιστεύω πως η Ελλάδα θα καταφέρει να καταπλήξει τον κόσμο και στην οικονομική φάση της κρίσης» κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

LiFO politics / «Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Kώστα Χρυσόγονο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, για τη σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM