Δέσμευση Ζάεφ για διευκρίνιση της χώρας προέλευσης σε τουριστικά προϊόντα - Ενεργοποίηση επιτροπής για τα εμπορικά σήματα

Δέσμευση Ζάεφ για διευκρίνιση της χώρας προέλευσης σε τουριστικά προϊόντα - Ενεργοποίηση επιτροπής για τα εμπορικά σήματα Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

Δέσμευση από τον πρωθυπουργό της  Βόρειας Μακεδονίας που αφορά στις διαφημίσεις και την προβολή προϊόντων τουρισμού απέσπασε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο Ζόραν Ζάεφ δεσμεύτηκε ότι η προβολή τουριστικών προϊόντων θα αλλάξουν ώστε να αντανακλάται η χώρα προέλευσης. 

Το θέμα των εμπορικών σημάτων και επωνυμιών βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον  Ζόραν Ζάεφ, με αφορμή τον σάλο που προκλήθηκε όταν  εμπορικές οργανώσεις στα Σκόπια παρουσίαζαν «μακεδονικά» κρασιά σε έκθεση οίνου στην Γερμανία.

Η Συμφωνία των Πρεσπών ουσιαστικά δεν λύνει το θέμα των εμπορικών ονομασιών, αλλά αναθέτει την διαπραγμάτευση στις επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών, ενώ οι δύο κυβερνήσεις δέχονται να ενθαρρύνουν την θεσμοθέτηση ειλικρινούς και καλή τη πίστει διαλόγου.

Ο ομάδα ειδικών η οποία θα συσταθεί επιχειρήσει να βρει «αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις» σε βάθος τριών ετών. Ο κ. Ζάεφ δήλωσε βέβαιος πως θα υπάρξει συμφωνία σε αυτόν τον χρονικό ορίζοντα.

Δεν διευκρινίζεται τι θα ακολουθήσει εάν δεν υπάρξει λύση σε αυτό το χρονικό πλαίσιο.

Πέραν των εμπορικών σημάτων πάντως στόχος τόσο της Αθήνας όσο και των Σκοπίων είναι να εμβαθύνουν την εμπορική συνεργασίας του. Επόμενος στόχος είναι η κατάργηση της διπλής φορολογίας.

«Στο επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, ανοίγουμε διάπλατα την πόρτα της οικονομικής συνεργασίας των χωρών μας. Ανοίγουμε τον δρόμο για ένα μέλλον συνανάπτυξης και φιλοδοξούμε αυτός ο δρόμος να αποτελέσει οδηγό για την επίλυση και άλλων κρίσεων», τόνισε ο κ. Τσίπρας, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από τη μεγάλη συμμετοχή του επιχειρηματικού κόσμου. Μιας συμμετοχής που, όπως τόνισε, μαρτυρά ότι στον πραγματικό κόσμο και την πραγματική οικονομία υπάρχει δίψα για να έρθουν οι δύο χώρες πιο κοντά.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ακόμη ότι ο ίδιος και ο κ. Ζάεφ βρέθηκαν μπροστά σε σημαντικά διλήμματα, αλλά τα ξεπέρασαν και, όπως πρόσθεσε, δεν πίστευαν ότι πριν έναν χρόνο θα βρίσκονταν σε αυτό το σημείο. «Αποδείξαμε ότι η περιοχή των Βαλκανίων δεν παράγει μόνο αδιέξοδα», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μια «πατριωτική συμφωνία και για τις δύο πλευρές».


«Σε ό,τι αφορά το θέμα των εμπορικών oνομασιών, σημάτων, και επωνυμιών, που ενδιαφέρει τις δύο χώρες και απασχολεί τους επιχειρηματίες μας, συμφωνήσαμε σήμερα, με τον Πρωθυπουργό, κ. Ζάεφ, να ενεργοποιήσουμε τη διάταξη του άρθρου 1 της Συμφωνίας των Πρεσπών, που προβλέπει τη σύσταση, εντός του 2019, μιας διεθνούς ομάδας ειδικών, με εκπροσώπους από τα δύο κράτη ώστε να διευθετήσουμε τα συγκεκριμένα ζητήματα αυτά που δημιουργούν εδώ και πολλά χρόνια, πολύ πριν την υπογραφή της Συμφωνίας, σύγχυση σε επιχειρηματίες και στο καταναλωτικό κοινό διεθνώς», σημείωσε ακόμη.


Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «χωρίς καθυστέρηση λοιπόν, και, κατ' επιταγήν της συμφωνίας, βρισκόμαστε εδώ για να προωθήσουμε:


-Την αποφυγή διπλής φορολόγησης η οποία αποτελούσε τροχοπέδη για τη μέχρι τώρα εμπορική κίνηση


-Την τελωνειακή συνεργασία για την διευκόλυνση των εμπορικών συναλλαγών, οι οποίες, αν διευκολυνθούν, θα ενισχυθούν περαιτέρω.


-Το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Enterprise Greece και του αντίστοιχου φορέα της χώρας σας, όπως και του μνημονίου μεταξύ των κεντρικών αγορών των δύο χωρών, που θα προωθήσουν επεκτάσεις επενδύσεων και πρόσθετη τόνωση στις κοινές εμπορικές σχέσεις


-Τον κομβικό ρόλο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και τη διασύνδεση αυτού με το λιμάνι του Πειραιά για τη διέξοδο προς τις αγορές της κεντρικής Ευρώπης από την Ελλάδα και μέσω της Βόρειας Μακεδονίας.


-Τη σιδηροδρομική διασύνδεση Πειραιά - Θεσσαλονίκης - Σκοπίων - Βελιγραδίου, ενός σύγχρονου και γρήγορου τραίνου, που θα μεταφέρει εμπορεύματα αλλά και πολίτες, ένα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή που πολύ σύντομα θα υπογράψουμε σε τριμερές επίπεδο ανάμεσα στην Ελλάδα-Βόρεια Μακεδονία και Σερβία.


-Τον εκμοντερνισμό του ελέγχου συνόρων και τη δημιουργία περισσοτέρων συνοριακών σταθμών για τη διευκόλυνση και την επαύξηση των ήδη αυξημένων τουριστικών και εμπορικών ροών.


-Μια σειρά πρωτοβουλίες παροχής know how και διασυνδεσιμότητας στην καινοτομία.


-Περαιτέρω συνεργασία των αρμόδιων αρχών, για τη διευκόλυνση των πτήσεων και των οδικών μεταφορών.


Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι μια χώρα που και με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί δείχνει ότι είναι πρόθυμη και αποφασισμένη να βαδίσει στον δρόμο της ευρωπαϊκής προοπτικής.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

LiFO politics / «Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Kώστα Χρυσόγονο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, για τη σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM