Εγκρίθηκαν οι ΠΝΠ για μειωμένο ΦΠΑ και στήριξη των πληγέντων

Εγκρίθηκαν οι ΠΝΠ για μειωμένο ΦΠΑ και στήριξη των πληγέντων Facebook Twitter
0

Εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για την παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά που έχουν πληγεί περισσότερο από την προσφυγική κρίση (Λέσβο, Λέρο, Κω, Σάμο και Χίο), τα έκτακτα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές τον περασμένο Ιούλιο και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το Μεταφορικό Ισοδύναμο.

Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία απέρριψε αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης να κληθούν σε ακρόαση εκπρόσωποι ιδίως των πληγέντων από τις πυρκαγιές, προκειμένου να ενημερώσουν τη Βουλή σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση των μέτρων ανακούφισής τους και να πουν εάν αυτά τα μέτρα είναι επαρκή.


Το βασικό σκεπτικό της πλειοψηφίας ήταν ότι με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου επικυρώνονται πράξεις και μέτρα που ήδη υλοποιούνται και ο Κανονισμός της Βουλής δίνει δυνατότητα διεξοδικής ενημέρωσης των κομμάτων, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, είτε με συζήτηση στην Ολομέλεια είτε με συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, σε ξεχωριστές συνεδριάσεις.


Η άρνηση της πλειοψηφίας να ανταποκριθεί στο αίτημα αυτό των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε επικριτικά σχόλια από βουλευτές που μετείχαν στη συνεδρίαση.


Με αφορμή την συζήτηση της ΠΝΠ για τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που έχουν σηκώσει το βάρος του προσφυγικού, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έθεσαν για ακόμα μία φορά ζήτημα διαφάνειας στη διαχείριση των κονδυλίων.


«Παρόλο που οι έλεγχοι έχουν αποδείξει πως όλα έχουν γίνει με τη δέουσα διαφάνεια και οικονομική πολιτική, συνεχίζετε την ίδια τακτική», παρατήρησε η παριστάμενη υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου και πρόσθεσε ότι «όσο και αν ψάχνουν, τέτοια σκάνδαλα δεν πρόκειται να βρουν στη σημερινή κυβέρνηση».


«Αδυναμίες μπορεί να μας βρείτε. Τέτοιου είδους σκάνδαλα δεν πρόκειται να μας βρείτε ποτέ», επέμεινε η κ. Παπανάτσιου. Η υφυπουργός επιφυλάχθηκε να κατατεθούν στοιχεία στην Ολομέλεια για την υλοποίηση των μέτρων στήριξης των πυρόπληκτων και την αποκατάσταση των ζημιών.


Ο εισηγητής της ΝΔ, Θεόδωρος Καράογλου, κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι δεν δέχθηκε την ακρόαση των πληγέντων από τις πυρκαγιές διότι φοβάται τον διάλογο. Προανήγγειλε, όμως, ότι η ΝΔ θα καταθέσει αίτημα ενημέρωσης για το τι συμβαίνει ειδικά στις περιοχές της ανατολικής Αττικής.


Σε συνδυασμό, δε, και με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι όπως και οι πυρόπληκτοι έτσι και οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου έχουν βιώσει την ανικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει κρίσεις και να τις αποτρέψει.


Επίσης, υποστήριξε ότι ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ ήταν κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης Σαμαρά και ότι το κόμμα του θα επανακαταθέσει την τροπολογία για να διατηρηθεί ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ και κατήγγειλε ότι τα κονδύλια της ΕΕ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης είναι αναντίστοιχα με τις εικόνες ντροπής σε περιοχές όπως η Μόρια.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κασσελάκης: Περιοδεία σε 29 νησιά – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Πολιτική / Κασσελάκης: Συνεχίζει την περιοδεία σε 29 νησιά του Αιγαίου – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Λόγω των ισχυρών ανέμων, πρώτος σταθμός της περιοδείας του Στέφανου Κασσελάκη ήταν τελικά η Κύθνος και εν συνεχεία η Σύρος όπου μετέβη με σκάφος και κυβερνήτη τον ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη
NEWSROOM