Απεργία την Πρωτομαγιά

Μαζικά «πυρά» κατά του Plan B του Καμμένου για το Σκοπιανό

Μαζικά «πυρά» κατά του Plan B του Καμμένου για το Σκοπιανό Facebook Twitter
EUROKINISSI
1

Αναβρασμό στο πολιτικό σκηνικό της χώρας προκάλεσαν οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου, περί Plan B για το Σκοπιανό.

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Άμυνας, κατά την παρουσία του στις ΗΠΑ, υποστήριξε πως έχει καταθέσει εναλλακτικό σχέδιο αντί της Συμφωνίας των Πρεσπών, το οποίο προβλέπει την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, στην ΠΓΔΜ, στην Αλβανία, στη Βουλγαρία και σε μεταγενέστερο επίπεδο και τη Σερβία, με στόχο τη δημιουργία ενός τόξου σταθερότητας στα βόρεια σύνορα της χώρας και την απώθηση της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια.

Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, θα υλοποιεί τους ίδιους γεωπολιτικούς στόχους με τη συμφωνία των Πρεσπών, ουσιαστικά μεταθέτοντας την λύση του ονοματολογικού.

Όπως προέκυψε, η κυβέρνηση δεν ήταν ενήμερη για την πρωτοβουλία του κ. Καμμένου.

Αρχικά, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ρ/δ News 24/7 τόνισε πως οι προτάσεις του Καμμένου για εναλλακτική του ΝΑΤΟ αμυντική συμμαχία στα Βαλκάνια με συμμετοχή της ΠΔΓΜ «δεν έχουν τεθεί στο υπουργικό συμβούλιο και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικό σχέδιο της συμφωνίας των Πρεσπών».

Λίγη ώρα αργότερα, το Μαξίμου «άδειασε» επίσης τον υπουργό Άμυνας, υπογραμμίζοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη» στη συμφωνία που έχει συνομολογηθεί με την ΠΓΔΜ, προσθέτοντας πως η ελληνική πλευρά σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ να περάσει την συνταγματική αναθεώρηση από την Βουλή των Σκοπίων.

«Έκπληξη» και «απορία» εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, τονίζοντας πως δεν μπορεί να καταλάβει τι ακριβώς πρότεινε ο κ. Καμμένος τόσο για το plan B στο Σκοπιανό, όσο και για το ζήτημα των βάσεων.

Όπως είπε, η πρόσκληση του Πάνου Καμμένου στις ΗΠΑ για στρατιωτικές βάσεις σε άλλα σημεία της Ελλάδας, πέραν της Σούδας, «δεν είναι εύκολο να κατανοηθεί».

Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο για σχιζοφρένεια της κυβέρνησης.

«Η πολιτική και διπλωματική σχιζοφρένεια της Κυβέρνησης στο θέμα των Σκοπίων, όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά τώρα εξάγεται και διεθνώς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο υπεύθυνος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας στο Κίνημα Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν έχει εξουσιοδοτήσει τον κ. Καμμένο «να διαπραγματεύεται τέτοια θέματα και βάσει ποιου άγνωστου για την υπόλοιπη Ελλάδα σχεδιασμού», ενώ πρόσθεσε ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση.

Το ΚΚΕ επισήμανε ότι η κυβέρνηση, δια στόματος Καμμένου, «προσφέρει τη μισή Ελλάδα, για να μετατραπεί σε μια απέραντη αμερικανονατοϊκή βάση», και χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως «το καλύτερο "βαποράκι" των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή».

Για αλλοπρόσαλλη εικόνα της κυβέρνησης και αλαλούμ, μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας, σημειώνοντας πως «η κατάσταση θα ήταν για γέλια αν δεν αφορούσε τόσο κρίσιμα εθνικά θέματα».

Η Ένωση Κεντρώων σχολίασε ότι η χώρα εκτίθεται ανεπανόρθωτα όταν γίνονται αυθαίρετες δηλώσεις υπουργών. «Ο κ. Τσίπρας πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του, δεν μπορεί άλλο πλέον να βαδίσει με εσωτερική αντιπολίτευση στο χώρο των υπουργών του».

Συντονισμένα «πυρά» εξαπολύει σήμερα και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος. Ενδεικτικά, η Εφημερίδα των Συντακτών γράφει στο πρωτοσέλιδό της «O Π. Kαμμένος βλάπτει σοβαρά τη χώρα», ενώ στην ιστοσελίδα της ο αντίστοιχος τίτλος είναι «Το τερμάτισε ο Καμμένος».

«Βγάζει καπνούς ο Τσίπρας με τον Καμμένο», γράφει το πρωτοσέλιδο του Έθνους, κάνοντας λόγο για «αιφνιδιασμό της κυβέρνησης».

Από την πλευρά της, η Αυγή προβάλει στο πρωτοσέλιδό της το σχόλιο του προέδρου της Βουλής, ο οποίος σημειώνει ότι η κυβερνητική πολιτική στα Βαλκάνια «επιδιώκει ανοιχτή συνεργασία και όχι άξονες».

Δεικτικά σχόλια από Παππά-Κοτζιά

 

Το θέμα σχολίασαν εμμέσως και ο Νίκος Κοτζιάς με τον Νίκο Παππά σε κοινή συνέντευξη Τύπου με θέμα μνημόνιο συνεργασίας των υπουργείων τους. Ο κ. Κοτζιάς είπε πως «δεν πρόκειται να κάνω κάποιο σχόλιο. Ο υπουργός Εξωτερικών πρέπει να μιλάει λίγο, για να ακούγεται όταν μιλάει». 

Τότε πήρε τον λόγο ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής  σχολιάζοντας πως «αυτό ισχύει για όλους τους υπουργούς».

 

Πολιτική
1

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

LiFO politics / «Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Kώστα Χρυσόγονο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, για τη σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM