Η νοσοκόμα στην εμβληματική φωτογραφία του φιλιού με το ναύτη, πέθανε σε ηλικία 92 ετών

Η νοσοκόμα στην εμβληματική φωτογραφία του φιλιού με το ναύτη, πέθανε σε ηλικία 92 ετών Facebook Twitter
1
Η νοσοκόμα στην εμβληματική φωτογραφία του φιλιού με το ναύτη, πέθανε σε ηλικία 92 ετών Facebook Twitter
Ένας ναύτης πανηγυρίζει στη Νέα Υόρκη, αρπάζει μια άγνωστη νοσοκόμα και της δίνει ένα γρήγορο φιλί. Το στιγμιότυπο απαθανατίζει ένας φωτογράφος και η εικόνα περνά στην ιστορία .

H Greta Friedman, η γυναίκα που φίλησε ο ναύτης στην Times Square της Νέας Υόρκης σε μια φωτογραφία που συμβολίζει το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, πέθανε σε ηλικία 92.

Ο γιος της ανακοίνωσε ότι πέθανε την Πέμπτη στη Βιρτζίνια από πνευμονία και πως θα ταφεί δίπλα από το σύζυγό της, Mischa Elliot Friedman, στο εθνικό κοιμητήριο στη Βιρτζίνια.

Η Friedman που έγινε γνωστή ως η "νοσοκόμα" στο φιλί ήταν στην πραγματικότητα μια βοηθός οδοντιάτρου, η οποία κατέληξε άθελά της συμπρωταγωνίστρια μιας εικόνας που πέρασε στην ιστορία και περιλαμβάνεται στις πιο εμβληματικές φωτογραφίες του 20ου αιώνα. 

Ο φωτογράφος Alfred Eisenstaedt την απαθανάτισε στην αγκαλιά του ναύτη που μαζί με άλλους πανηγύριζε την παράδοση της Ιαπωνίας στις 14 Αυγούστου του 1945. Μια εβδομάδα αργότερα, η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στο Life και έγινε διάσημη. Η Friedman ήταν τότε 21 ετών και δεν είχε ιδέα πως η φωτογραφία είχε δημοσιευθεί σε περιοδικό, αλλά την είδε αρκετά χρόνια αργότερα σε ένα άλλο έντυπο.

Η νοσοκόμα στην εμβληματική φωτογραφία του φιλιού με το ναύτη, πέθανε σε ηλικία 92 ετών Facebook Twitter
Ο George Mendosa, o ναύτης της εμβληματικής φωτογραφίας του φιλιού
Η νοσοκόμα στην εμβληματική φωτογραφία του φιλιού με το ναύτη, πέθανε σε ηλικία 92 ετών Facebook Twitter

Ο George Mendonsa και η Friedman δεν είχαν εντοπιστεί μέχρι το 1980, και η ταυτότητά τους υπήρξε ένας γρίφος που για κάποιους ακόμη και σήμερα δεν έχει με σιγουριά λυθεί. Δεκάδες άντρες και αρκετές γυναίκες έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς και ισχυρίζονται πως αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές του στιγμιότυπου, αλλά κανείς δεν μπόρεσε να το αποδείξει επαρκώς.

"Δεν τον είχα δει να πλησιάζει, και πριν το καταλάβω τον είδα να κάνει αυτή τη λαβή στη νοσοκόμα" είχε δηλώσει ο φωτογράφος  στο CBS News το 2012.   Σε μια από τις πολλές συνεντεύξεις που είχε δώσει η Friedman είπε: "Ήταν μια υπέροχη σύμπτωση, ένας άνδρας με στολή ναύτη και μια γυναίκα σε ένα λευκό φόρεμα ... και ένας πολύ καλός φωτογράφος που ήταν εκεί την κατάλληλη στιγμή. Δεν ήταν τίποτα παραπάνω από ένα γρήγορο φιλί. Απλά γιορτάζαμε, δεν ήταν ένα ρομαντικό γεγονός", είχε προσθέσει.

Πολιτισμός
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Σαράγεβο τιμάται ο Γουίλεμ Νταφόε για το σύνολο του έργου του στον κινηματογράφο

Πολιτισμός / Στο Σαράγεβο τιμάται ο Γουίλεμ Νταφόε για το σύνολο του έργου του στον κινηματογράφο

Το Ειδικό Βραβείο «Honorary Heart of Sarajevo» θα απονεμηθεί στον σπουδαίο ηθοποιό στο 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο, όπου θα δώσει και masterclass για την τέχνη της υποκριτικής
LIFO NEWSROOM
Το Fondation Louis Vuitton υποδέχεται 270 έργα του Gerhard Richter σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση

Εικαστικά / Gerhard Richter: «Τώρα που δεν απέμειναν ιερείς ή φιλόσοφοι, οι καλλιτέχνες είναι οι σημαντικότεροι άνθρωποι στον κόσμο»

270 έργα ενός από τους σημαντικότερους εν ζωή ζωγράφους θα εκτεθούν το φθινόπωρο στο Fondation Louis Vuitton σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Εγκαινιάστηκε το αποκατεστημένο Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου

Πολιτισμός / Εγκαινιάστηκε το αποκατεστημένο Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου

Κατά την τελετή των εγκαινίων, η Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Η απόδοση ενός μουσείου σε μια τοπική κοινωνία δεν είναι απλώς ένα χαρμόσυνο γεγονός. Είναι μια πράξη με την οποία τιμάται η μακρά ιστορική διαχρονία του τόπου»
LIFO NEWSROOM
Λίαμ Νίσον, Νταρντέν και Όντρεϊ Χέπμπορν από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Λίαμ Νίσον, Νταρντέν και Όντρεϊ Χέπμπορν από αύριο στους κινηματογράφους

Η σπαρταριστή επιστροφή των «Τρελών Σφαιρών», η νέα ταινία των αδερφών Νταρντέν, η horror-έκπληξη που λέγεται «Together» και το απολαυστικό «Ηow to Steal a Million» του Γουίλιαμ Γουάιλερ είναι μερικές από τις ταινίες που θα προβληθούν στις αίθουσες αυτή την εβδομάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Τερζόπουλος

Πολιτισμός / Η επιστροφή του Θεόδωρου Τερζόπουλου στους Δελφούς

Το κοινό παρακολούθησε με ευλαβική προσοχή την πρώτη συνεργασία του Τερζόπουλου με το Εθνικό Θέατρο, που χαρακτηρίστηκε ως μία από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Onassis Ready: «You are invited» - Η έκθεση που εγκαινιάζει τον νέο χώρο του Ιδρύματος στου Ρέντη

Πολιτισμός / «You are invited»: Με έκθεση του διάσημου φωτογράφου Γιούργκεν Τέλερ ξεκινάει το Onassis Ready

Στην καρδιά του Αγίου Ιωάννη Ρέντη το Ίδρυμα Ωνάση μεταμορφώνει ένα παλιό εργοστάσιο πλαστικών σε χώρο πολιτισμού και ξεκινά τη λειτουργία του με μια σπουδαία έκθεση
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια