Νέα κρούσματα ηπατίτιδας Α σε προσφυγικό καταυλισμό στο Κιλκίς- Τι επισημαίνουν οι ειδικοί

Νέα κρούσματα ηπατίτιδας Α σε προσφυγικό καταυλισμό στο Κιλκίς- Τι επισημαίνουν οι ειδικοί Facebook Twitter
1

Για τέσσερα νέα κρούσματα ηπατίτιδας Α στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών της Νέας Καβάλας έκανε λόγο ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου Κιλκίς, Αχιλλέας Καλεμκερίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Καλεμκερίδη, το ένα περιστατικό νοσηλεύεται στην Παιδιατρική Κλινική και τα τρία στην Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου Κιλκίς, ενώ από τον Αύγουστο έως σήμερα σημειώθηκαν συνολικά 21 κρούσματα ηπατίτιδας Α στον συγκεκριμένο καταυλισμό, όπου φιλοξενούνται 2.000 άτομα.

Ο κ. Καλεμκερίδης υποστηρίζει ότι στην Ελλάδα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Α για όλα τα υγιή παιδιά άνω του ενός έτους.  

Ο ίδιος απευθύνει ερώτηση προς τους αρμοδίους σχετικά με το αν εμβολιάστηκαν υποχρεωτικά όλα τα υγιή παιδιά άνω του ενός έτους, προσφύγων και μεταναστών της Νέας Καβάλας και του Χέρσου και επιλεκτικά οι ενήλικες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και πώς χαρακτηρίζουν την έξαρση των κρουσμάτων.

Από την πλευρά της η διοικήτρια του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) στη Βόρεια Ελλάδα, Τζίνα Λεπτοκαρίδου, επισημαίνει ότι έχουν γίνει συστάσεις για την τήρηση των κανόνων καθαριότητας σε όλους τους προσφυγικούς καταυλισμούς της Κεντρικής Μακεδονίας. 

"Αν δεν τηρηθούν οι κανόνες καθαριότητες από όλους, όχι μόνο από τους πρόσφυγες, αλλά και από το προσωπικό στους προσφυγικούς καταυλισμούς, θα υπάρχουν κρούσματα. Μπορεί και ένας εργαζόμενος να μεταφέρει από έξω τον ιό της ηπατίτιδας Α στον καταυλισμό. Με το πρώτο κρούσμα που εμφανίζεται σε προσφυγικό καταυλισμό λαμβάνονται μέτρα, απομονώνεται η οικογένεια και δίνονται οδηγίες και ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου κρίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ αν πρέπει να γίνει εμβολιασμός" τόνισε η κ Λεπτοκαρίδου, επισημαίνοντας ότι κατά καιρούς έχουν γραφεί τεράστιες ανακρίβειες για τη νόσο από άσχετους με το θέμα.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

13ο Thessaloniki Pride:

Ελλάδα / 13ο Thessaloniki Pride: Η μεγαλύτερη γιορτή της βόρειας Ελλάδας για την αγάπη, τη συμπερίληψη και τα ανθρώπινα δικαιώματα επιστρέφει

Το 13ο Thessaloniki Pride θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 16 Ιουνίου και θα κορυφωθεί το Σάββατο 21 Ιουνίου 2025, με τη μεγάλη παρέλαση που θα ξεκινήσει από τον Λευκό Πύργο.
LIFO NEWSROOM
Δίκη Πέτρου Φιλιππίδη: «Γλυκός, δοτικός και ευαίσθητος», κατέθεσαν Χριστίνα Παππά και Φαίδρα Δούκα

Ελλάδα / Δίκη Πέτρου Φιλιππίδη: «Γλυκός, δοτικός και ευαίσθητος», κατέθεσαν Χριστίνα Παππά και Φαίδρα Δούκα

«Οι καταγγελίες μου φαίνονται λίγο εξωπραγματικές», ανέφερε η Χριστίνα Παππά - «Δεν τον έχω ικανό να διαπράξει αυτά που έχει κατηγορηθεί. Δεν το πιστεύω», είπε η Φαίδρα Δούκα
LIFO NEWSROOM