Παραπάνω από ικανοποιημένοι φαίνεται πως έμειναν ο πρίγκιπας Κάρολος με την σύζυγό του, Καμίλα, στο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο την 25η Μαρτίου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, αφού όπως είπε ο Λευτέρης Λαζάρου, το Μπάκιγχαμ τού ζήτησε τις συνταγές των πιάτων του μενού.

 

«Ζήτησαν όλο το μενού και αυτό μας κάνει περήφανους και αρεστούς γιατί χωρέσαμε όση περισσότερη Ελλάδα μπορούσε σε ένα πιάτο. Ήταν τέσσερα πιάτα μαζί με το γλυκό. Αντιλαμβάνεστε ότι εμένα προσωπικά αυτό με έχει κάνει υπερήφανο. Βοηθώντας τον πρωτογενή τομέα πάντα γιατί ο στόχος ενός μάγειρα ξέρετε όταν συνταγογραφεί είναι η ανάπτυξη το πρωτογενή τομέα. Αυτά πάνε χέρι με χέρι. Πάντα ο στόχος μου, η έμπνευσή μου ήταν τα τοπικά προϊόντα, η Ελλάδα με εμπνέει εμένα», ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα.

 

Για τα πιάτα που σερβιρίστηκαν στο γεύμα, ανέφερε ότι «πρώτο πιάτο ήταν το χριστόψαρο με χειμωνιάτικες ρίζες. Η χώρα δεν είναι μόνο μπουτίκ χώρα αλλά έχει και μπουτίκ προϊόντα. Επομένως είναι πολύ εύκολο για έναν μάγειρα με παρθενογένεση να σκαρφιστεί πολύ ωραία πιάτα και να τα βάλει πάνω στο τραπέζι με μεγάλες αξιώσεις στέκοντας για μια ακόμη φορά στον παγκόσμιο χάρτη της γευσιγνωσίας και της ρεστοκριτικής. Το κυρίως πιάτο χριστόψαρο μετά φύλο λάχανο τυλιγμένο με κιμά γαρίδας, γαρίδα ελληνική. Γιατί έχουμε άλλες γεύσεις, άλλες μυρωδιές, το τραγανό της κρέας μπορεί να σε απογειώσει».

 

Λευτέρης Λαζάρου: Το Μπάκιγχαμ ζήτησε τις συνταγές που ετοίμασα στον πρίγκιπα Κάρολο
Το μενού.

 

Αναφορικά με την προετοιμασία του γεύματος, έκανε λόγο για σύνθετη διαδικασία. «Έπρεπε να πατήσω πάνω σε διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων που ήταν καλεσμένοι στη χώρα μας. Άρα έγιναν πολλές συζητήσεις με τις πρεσβείες για διατροφικές αλλεργίες, για ιδιαιτερότητες των ανθρώπων. Έτσι έπρεπε όλα αυτά να συνδυαστούν γιατί σε ένα επίσημο δείπνο που σου δίνει πολύ λίγο χρόνο η εθιμοτυπία, οι άνθρωποι αυτοί έχουν ξεναγηθεί, έχουν πάει και σε άλλα μέρη ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος, μέσα σε μια ώρα και ένα τέταρτο αυτοί οι άνθρωποι να έχουν απολαύσει αυτό το δείπνο».

 

Καθώς το μενού ετοιμάστηκε στην προεδρία, μοναδική δυσκολία υπήρξε η απόσταση από την κουζίνα ως τη σάλα, το πρωτόκολλο που έπρεπε να ακολουθηθεί και ο κορωνοϊός. «Και λόγο Covid έπρεπε να γίνουν όλα αυτά και μεγάλη δυσκολία για την εθιμοτυπία. Το μόνο μου στρες ήταν μην αρρωστήσω από Covid και δεν μπορώ να ηγηθώ της ομάδας. Κάθε μέρα κάναμε μοριακό τεστ. Δεν με απασχόλησε κάτι άλλο. Άλλωστε η εμπειρία μου στην εστίαση ήταν μεγάλη δεν είχα κανένα πρόβλημα για το πώς θα βγάλουμε την Ελλάδα μπροστά», είπε ο Λευτέρης Λαζάρου.

Σύμφωνα με τον Λευτέρη Λαζάρου το να ζητήσει το Μπάκιγχαμ τις συνταγές, έχει μεγάλη σημασία για τη χώρα, καθώς αυτό σημαίνει ότι λόγω των συνταγών θα ψάξουν και τα ιδιαίτερα τοπικά προϊόντα μας.

 

«Όλους τους συντελεστές της βραδιάς μάς κάλεσε η κυρία Πρόεδρος να χαιρετήσουμε και να μας χαιρετήσει ο κόσμος. Τα μάτια δεν λένε ψέματα. Ξέρω να καταλαβαίνω από το βλέμμα αν έχει ευχαριστηθεί ο άλλος που του προσέφερα. Οπότε τα λόγια περιττεύουν. Το βλέπεις από το βλέμμα και την ικανοποίηση στο βλέμμα. Δεν είναι τυχαίο ότι ένας από τους υψηλά καλεσμένους ζήτησε το μενού», πρόσθεσε. 

 

Λευτέρης Λαζάρου: Το Μπάκιγχαμ ζήτησε τις συνταγές που ετοίμασα στον πρίγκιπα Κάρολο
Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ζήτησε τις συνταγές από τα πιάτα που ετοίμασε ο Λσεφ Λευτέρης Λαζάρου για το δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο. EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

 

Ο Λευτέρης Λαζάρου αναφέρθηκε επίσης στα σχόλια στα social media για τις επιλογές στο μενού, τονίζοντας ότι δεν τον αγγίζουν, αλλά τον κάνουν να γελούν.

 

«Με κατηγορούσαν γιατί δεν έβαλα μπακαλιάρο στο μενού. Δεν έβαλα μπακαλιάρο απλά γιατί ο μπακαλιάρος δεν είναι ελληνικός. Την 25η Μαρτίου τρώμε ψάρι, όχι μπακαλιάρο. Επίσης δεν μπορείς σε ένα επίσημο δείπνο να βάλεις σκορδαλιά. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά τα πράγματα μου φαντάζουν πολύ αστεία. Δεν ασχολούμαι. Το χοιρινό γιατί μπορεί να γίνει κιμάς και όχι η γαρίδα; Η Ελλάδα είναι ένα μεγάλο νησί, τα ψάρια τα ελληνικά είναι μοναδικά στον κόσμο. Και επιστημονικά, αν θέλετε, μπορώ να τα εξηγήσω», είπε.