Απεργία την Πρωτομαγιά

Η μεγάλη γκάφα του ΕΟΤ

Η μεγάλη γκάφα του ΕΟΤ Facebook Twitter
5

Μια μεγάλη «γκάφα» έκανε ο ΕΟΤ στο σποτ  για τον τουρισμό "Θεοί, Μύθοι, ήρωες",   την οποία «ανακάλυψε» η εφημερίδα Γκάρντιαν.

Στο βιντεάκι διάρκειας 11 λεπτών που παρουσιάστηκε στο Λονδίνο υπάρχουν και πλάνα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της ναζιστικής Γερμανίας το 1936.

Συγκεκριμένα εμφανίζεται ένας ξανθός  αθλητής, στα πρότυπα της Άρειας Φυλής του Χίτλερ, να κρατά την Ολυμπιακή δάδα και να οδεύει προς το βωμό. Το πλάνο είναι από το υλικό της αγαπημένης προπαγανδίστριας του Χίτλερ, Λένι Ρίφενσταλ.

Ο γ.γ. του υπουργείου Τουρισμού Πάνος Λειβαδάς μίλησε στη βρετανική εφημερίδα και έκανε λόγο για λάθος. "Ηταν ένα εορταστικό βίντεο για τα 100 χρόνια του ελληνικού οργανισμού τουρισμού, που παρουσιάστηκε στη Μεγάλη Βρετανία για πρώτη φορά και θέλαμε να περιλαμβάνει υλικό από τους Ολυμπιακούς αγώνες. Μία σκηνή από τους Ολυμπιακούς αγώνες του 1936 συμπεριλήφθηκε κατά λάθος, την οποία θα αφαιρέσουμε αμέσως και θα επανορθώσουμε", είπε χαρακτηριστικά.

O Γκάρντιαν αναφέρει όμως και την κριτική χρηστών στην "εμμονή" του ΕΟΤ στα κλασικά πρότυπα προβολής της χώρας και όχι στην παρουσίαση μιας εναλλακτικής εικόνας.

5

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

5 σχόλια
Αντί να βάλουν ένα ξένο να μιλήσει για την Ελλάδα με δικά του λόγια και να σκηνοθετησει το βιντεο, δώσανε ενα κείμενο (με την αναμενόμενη γραφικότητα) που έγραψε Έλληνας (ίσως ομογενής από Αμερική), να το αφηγηθεί ένας μεσήλικας Aμερικάνος και για bonus ένα στεγνό, ερασιτεχνικό compilation βίντεο με τα κλασικά τοπία/ρετσίνα/μελαγχολική μουσική για το οποίο κάποιος πληρώθηκε σίγουρα αδρά. Δείτε τώρα το youtube channel του τουρκικου οργανισμού τουρισμού και τα συμπερασματα δικά σας https://www.youtube.com/turkeyhome/turkeyhomeTV
Ναι η σκηνή απο του Ολυμπιακους Αγωνες ηταν το λαθος... Οτι το βιντεο ειναι σαν εργασια μαθητων λυκειου στην ενοτητα "Εισαγωγη στο Windows Movie Maker", δεν μας πειραξε?Οτι τα κειμενα ειναι απο εκπομπη βιβλιοτηλεπωλησης του Αδωνη ισως?
Το Ολυμπιακό Ιδεώδες τότε είχε εκείνη τη διάσταση τι να κάνουμε. (στην Ελλάδα μάλιστα του εθνικιστικού παροξυσμού την ίδια διάσταση είχε και το 92 και το 96 και το 2000 και φυσικά το 2004).
Προφανώς και είναι γκάφα αλλά δυστυχώς αν θέλει κάποιος σε ένα επετειακό αφιέρωμα να συμπεριλάβει και την πρώτη λαμπαδηδρομία των Ολυμπιακών Αγώνων αναγκαστικά πρέπει να βάλει σκηνές από ναζί γιατί πολύ απλά αγαπητοί μου η ιδέα της φλόγας, της λαμπαδηδρομίας και των βωμών ήταν ναζιστικής έμπνευσης και πρώτη φορά έγινε το 1936 στο Βερολίνο. Και φυσικά όλη αυτή η ιδέα δεν έχει καμιά σχέση με τους αρχαίους Ολυμπιακούς αγώνες. Απλά πάντα οι ναζί είχαν θέμα με τους πυρσούς και τις φλόγες. (Βλ. γιορτές του κόμματος στη Νυρεμβέργη ή και τους Χρυσαυγίτες εδώ στο άγαλμα του Λεωνίδα κτλ)