Κορωνοϊός: Τα τρία μέτωπα που ανησυχούν τους ειδικούς - Τι θα κρίνει την άρση του lockdown

Κορωνοϊός: Τα τρία μέτωπα που ανησυχούν τους ειδικούς - Τι θα κρίνει την άρση του lockdown Facebook Twitter
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
0

Στον «αέρα» παραμένει η άρση του lockdown, καθώς οι ειδικοί ανησυχούν έντονα μετά τις εικόνες συνωστισμού σε καταστήματα σε συνδυασμό με τα μεταλλαγμένα κρούσματα αλλά και το τεράστιο ιικό φορτίο στην Αττική. 

Η αυξημένη κίνηση σε εμπορικά καταστήματα της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων, χθες Σάββατο, μετά το πρόσφατο άνοιγμα του λιανεμπορίου εξελίσσεται σε πονοκέφαλο για κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους, καθώς παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι φορούσαν μάσκες, ήταν σχεδόν αδύνατον να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις.

Οι εικόνες αυτές αναμένεται να συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα λόγω των εκπτώσεων και της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις καθώς θα τεθούν σε ισχύ τα νέα, αυξημένα όρια επιβατών για ΙΧ αυτοκίνητα, ταξί και φορτηγά. 

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις εικόνες με τους εμπορικούς δρόμους γεμάτους κόσμο.

Σε ανάρτηση στο Twitter, έγραψε πως «οι επιχειρήσεις τηρούσαν τα μέτρα αλλά στους δρόμους υπήρχε πολύς κόσμος, ίσως και αναπόφευκτα». «Πρέπει να προσέξουμε θα είναι κρίμα να πάμε πίσω» τόνισε.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο LSE Ηλίας Μόσιαλος, χαρακτήρισε «σωστή η επιλογή να ανοίξουν οικονομικές αλλά και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας», ωστόσο προειδοποίησε ότι δεν σημαίνει ότι αυτό θα συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα.

Την ίδια στιγμή, δυο ακόμη μέτωπα, το μεταλλαγμένο και πιο μεταδοτικό στέλεχος του κορωνοϊού και η έκρηξη κρουσμάτων στην Αττική εντείνουν τις ανησυχίες των ειδικών που θα κληθούν τις επόμενες ημέρες να αποφασίσουν για την επιστροφή των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα θρανία από την 1η Φεβρουαρίου.

Ειδικότερα, χθες εντοπίστηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αττική ένα ακόμη κρούσμα του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων από την παραλλαγή του ιού στη χώρα μας σε 27. Το μεταλλαγμένο κρούσμα ήταν «ορφανό», δηλαδή δεν προκύπτει από ταξίδια στο εξωτερικό ή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Τέλος, έντονη ανησυχία προκαλούν και οι «κόκκινες» περιοχές της Αττικής, με κρούσματα, νοσηλείες και πληρότητα ΜΕΘ για το λεκανοπέδιο να παραμένουν στα ύψη σε αντίθεση με την υποχώρηση που παρατηρείται στην υπόλοιπη χώρα. 

Χθες, Σάββατο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 52 νέα κρούσματα στη Δυτική Αθήνα, ενώ μεγαλύτερος πονοκέφαλος είναι το Μενίδι, που παρά το γεγονός ότι βρίσκεται υπό κλοιό αυστηρών μέτρων, τα κρούσματα αυξάνονται, με τα ενεργά να φτάνουν τα 175. Μάλιστα, ήδη 13 τμήματα δημοτικών σχολείων στην περιοχή έκλεισαν λόγω κρουσμάτων, όπως και ένα νηπιαγωγείο.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

Ελλάδα / Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

«Δεν φταις εσύ», ανέφερε ο μετεωρολόγος για τον Άδωνι Γεωργιάδη και αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο για την καθυστερημένη εισαγωγή του πατέρα του στη ΜΕΘ
NEWSROOM
Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

«Καμία δημόσια ή δημοτική αρχή δεν μπορεί να γνωρίζει πως συμπεριφέρεται μετά την αποχώρηση από την εργασία ή υπηρεσία του οποιοσδήποτε εργαζόμενος»
NEWSROOM