Πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών: Εννοείται το lockdown στην Αττική με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων

Πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών: Εννοείται το lockdown στην Αττική με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων Facebook Twitter
0

Η επιδημιολογική εικόνα της Αττικής διαρκώς επιδεινώνεται και μετά το χτεσινό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων στην περιοχή, πληθαίνουν οι επιστήμονες που διαβλέπουν ένα πιθανό lockdown


«Είναι λογικό να έχουμε 15 μέρες lockdown στην Αττική» ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών καθώς η Αττική κατέγραψε νέο αρνητικό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων (212) και ενώ υπάρχουν μόλις 22 κενές ΜΕΘ για περιστατικά κορωνοϊού, σύμφωνα με τα τελευταία χθεσινά στοιχεία. «Με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων εννοείται το lockdown στην Αττική»

Ο καθηγητής λοιμωξιολογία Νίκος Σύψας επισήμανε πως υπάρχει μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού και η εξάπλωση του «πήρε μία απότομη, ανοδική πορεία» με αποτέλεσμα η Αττική να βρίσκεται «ένα βήμα πριν το lockdown». «Ενδεχομένως θα ληφθούν περιορισμοί στην κυκλοφορία στην Αττική [...] κατάσταση δεν είναι καλή. Τα σχολεία είναι το τελευταίο που θα φτάσουμε. Θα προτιμούσα να να λειτουργούν κανονικά», δήλωσε στο OPEN.

Οι τρεις κρίσιμοι δείκτες

 

«Με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων εννοείται το lockdown στην Αττική», σημείωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ η κα Παγώνη, προσθέτοντας πως η απόφαση θα κριθεί τελικά από τρεις παράγοντες: τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, τον αριθμό των νοσηλευομένων και τον αριθμό των διαδωληνωμένων. 

Αν οι δείκτες αυτοί συνεχίσουν να αυξάνονται «τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και λογικό είναι να ληφθούν άμεσα μέτρα» ξεκαθάρισε, υπενθυμίζοντας πως μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να αρχίσουν να αυξάνονται και τα περιστατικά γρίπης. Κατά την ίδια, υπάρχει σχέδιο να προστεθούν στην «μάχη» με την Covid-19 τρία μεγάλα νοσοκομεία: το Γεννηματά, το Λαϊκό και το Ιπποκράτειο για βοηθήσουν με 40 κρεβάτια ΜΕΘ.

Σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν συνολικά 930 κλίνες ΜΕΘ εκ των οποίων οι 701 προορίζονται για ασθενείς με άλλα νοσήματα και οι 229 για ασθενείς με Covid19. Στην Αττική υπάρχουν 75 κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με κορωνοϊό και, μέχρι χθες, ήταν κατειλημμένες οι 53. Σε πανελλαδική κλίμακα, κενές είναι 143. 

Η κα Παγώνη έκανε λόγο για χαλάρωση σε επίπεδο κοινωνίας ενώ χαρακτήρισε τα λεωφορεία εστίες υπερμετάδοσης. Πρόσθεσε δε πως  ταξιδιώτες που επέστρεψαν από περιοχές υψηλού κινδύνου δεν τήρησαν καραντίνα και αυτό συνέβαλε στην σημερινή εικόνα.

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων η ίδια εκτίμησε πως η πρώτη εβδομάδα «δεν πήγε καλά»: «Κατά την άποψη μου οι καθηγητές και οι δάσκαλοι θα έπρεπε να κάνουν το τεστ πριν πάνε επειδή είναι και μεγαλύτερης ηλικίας». Τέλος συμβούλευσε όσους έχουν αδιαθεσία ή πυρετό να παραμείνουν στα σπίτια τους. 

Τρία αρνητικά ρεκόρ σε μία ημέρα

 

Η Ελλάδα κατέγραψε χθες τρία ρεκόρ σχετικά με την πανδημία:

-Στην Αττική σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας

-Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε εννέα θανάτους, τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από Covid-19 σε 24ώρες. Μάλιστα λίγο αργότερα καταγράφηκαν τρεις ακόμα θάνατοι

-Χθες καταγράφηκαν κρούσματα σε 35 από τις συνολικά 74 περιφερειακές ενότητες για πρώτη φορά

Νέα εστία σε εταιρεία στο Κορωπί με 11 κρούσματα - Κρούσματα σε σχολεία

 

Χθες εντοπίστηκε μία ακόμα συρροή κρουσμάτων σε εταιρεία στο Κορωπί που απασχολεί 150 εργαζόμενους. Έντεκα έχουν ήδη βρεθεί θετικοί και εκφράζονται φόβοι πως ο αριθμός θα αυξηθεί. 

Μετά το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα, μαθητές βρίσκονται θετικοί στον ιό: ένας μαθητής από το Κερατσίνι βρέθηκε θετικός και άλλος ένας εντοπίστηκε σε σχολείο της Γλυφάδας σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης.

Ο χάρτης των νέων κρουσμάτων

36 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

1 κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο
212 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 9 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 11 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
18 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Αχαΐας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών
1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
5 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου, συνδεόμενα με γνωστή συρροή
1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
5 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
6 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου. εκ των οποίων 5 συνδέονται με το ΚΥΤ Μόριας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου
7 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
10 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου
7 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων
1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου
16 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ