Απεργία την Πρωτομαγιά

Χαρδαλιάς για «Ιανό»: «Δύσκολο 24ωρο», πού αναμένεται μεγάλος όγκος νερού και 11 μποφόρ- Όλα τα μέτρα

Χαρδαλιάς για «Ιανό»: «Δύσκολο 24ωρο», πού αναμένεται μεγάλος όγκος νερού και 11 μποφόρ- Όλα τα μέτρα Facebook Twitter
ΑΠΕ/ΜΠΕ
0

«Είμαστε σε συναγερμό, ξεκινάει ένα δύσκολο 24ωρο», δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοινώνοντας τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την κακοκαιρία «Ιανός».

Τα νησιά του Ιονίου, ειδικά η Κεφαλονιά, η Ζάκυνθος και η Ιθάκη ήδη δέχονται το πρώτο κύμα της κακοκαιρίας, καθώς έχουν εκδηλωθεί βροχοπτώσεις, ενώ πνέουν θυελλώδεις άνεμοι στην περιοχή.

«Αυτό που αλλάζει σε σχέση με τα μοντέλα που τρέχουν αυτή τη στιγμή, είναι ότι φαίνεται ότι το μέτωπο αυτό της κακοκαιρίας θα παραμείνει για αρκετές ώρες σταθερό πάνω από τις δυτικές ακτές. Δηλαδή, η Αιτωλοακαρνανία, ειδικά οι περιοχές από το Μεσολόγγι και τη Ναύπακτο, η Αχαΐα, η Ηλεία και η Μεσσηνία, είναι ξεκάθαρο ότι θα δεχθούν μεγάλο όγκο νερού, και το βασικότερο είναι ότι θα υπάρχουν σφοδροί άνεμοι που οι ριπές τους θα φτάνουν μέχρι και τα 11 μποφόρ», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Όλος ο κρατικός μηχανισμός, ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας είναι σε απόλυτη επιφυλακή», διαβεβαίωσε και σημείωσε ότι κάθε έξι ώρες θα γίνονται συσκέψεις, προκειμένου να αξιολογούνται τα δεδομένα που παρουσιάζουν οι μετεωρολόγοι και οι αναλυτές.

«Είναι ένα δύσκολο 24ωρο που ξεκινάει μπροστά μας. Θεωρώ όμως, ότι με την προσπάθεια που θα γίνει και από πλευράς του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, των Περιφερειών, των δήμων, είμαστε όλοι σε απόλυτη επιφυλακή. Είμαστε σε συναγερμό. Καλούμε τους πολίτες να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και θεωρώ ότι όλα θα πάνε καλά», επεσήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.

Τι ισχύει για τα σχολεία

«Τα σχολεία αύριο θα παραμείνουν κλειστά στις περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε έκτακτη ανάγκη, πλην της Αρκαδίας, η οποία, ναι μεν είναι σε έκτακτη ανάγκη για να προετοιμαστεί για τη δεύτερη φάση, αλλά δε φαίνεται να επηρεάζεται από τα καιρικά φαινόμενα αύριο το πρωί, οπότε τα παιδιά μπορούν να πάνε κανονικά στα σχολεία», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς. Υπενθυμίζεται ότι σε έκτακτη ανάγκη έχουν κηρυχθεί οι περιφερειακές ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, καθώς και Ζακύνθου.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς χαρακτήρισε υπερβολικές τις αποφάσεις δημάρχων για το κλείσιμο σχολείων «χωρίς προηγούμενη συνεννόηση μαζί μας για τα πραγματικά καιρικά φαινόμενα. Δυστυχώς, υπάρχουν αποφάσεις αγαπημένων κατά τα άλλα δημάρχων, οι οποίοι κλείνουν τις περιοχές τους χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα κακοκαιρίας αύριο».

Απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων

Λόγω της κακοκαιρίας Ιανός, αποφασίστηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων, οχημάτων με τρέιλερ και λεωφορείων κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου.

Η απόφαση είναι σε ισχύ από τις 21:00 το βράδυ της Πέμπτης και για ένα 24ωρο και αφορά το εθνικό δίκτυο στους νομούς Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Μεσσηνίας.

«Η Ολυμπία Οδός θα παραμείνει ανοιχτή, τουλάχιστον μέχρι να επαναξιολογηθεί αυτό αύριο το μεσημέρι», διευκρίνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Κινητοποίηση Πυροσβεστικής, ΕΚΑΒ, Λιμενικού

Ο Νίκος Χαρδαλιάς μίλησε αναλυτικά και για την κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ και του Λιμενικού, λόγω της κακοκαιρίας «Ιανός».

«Κινητοποιήθηκαν και ήδη μεταστάθμευσαν σε στρατηγικά σημεία των περιοχών όπου αναμένεται να εκδηλωθούν φαινόμενα, ομάδες διάσωσης σε ορμητικά νερά, με ειδικό εξοπλισμό και ερπυστριοφόρα οχήματα των ΕΜΑΚ από τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, τη Λάρισα και τη Λαμία», δήλωσε.

Παράλληλα, έχουν τεθεί σε ετοιμότητα άμεσης επέμβασης πέντε πεζοπόρα τμήματα με κατάλληλο εξοπλισμό, αντλητικά μηχανήματα και λοιπό διασωστικό εξοπλισμό στην Άρτα, την Πρέβεζα, τα Ιωάννινα και τη Θεσσαλονίκη.

Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί για άμεση επέμβαση και τρία ελικόπτερα έρευνας-διάσωσης, 1 του Πυροσβεστικού Σώματος και 2 του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και 1 ελικόπτερο έρευνας – συντονισμού.

Όσον αφορά το ΕΚΑΒ, ήδη αναπτύσσει επιπλέον δυναμικό στην περιοχή, 25 ασθενοφόρα και 50 διασώστες στις περιοχές όπου αναμένεται να εκδηλωθούν καιρικά φαινόμενα, ενώ τα Κέντρα Υγείας θα παραμείνουν ανοιχτά όλο το 24ωρο.

Στο Λιμενικό, τέθηκε σε γενική επιφυλακή το προσωπικό της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών και των επιχειρησιακών μέσων, για άμεση παροχή βοήθειας σε άτομα που κινδυνεύουν στη θάλασσα, εάν προκύψει τέτοιο περιστατικό. Παράλληλα, τέθηκαν σε ετοιμότητα όλα τα κεντρικά λιμεναρχεία για απαγόρευση εξόδου από χώρους λιμένων σε φορτηγά και βαρέα οχήματα σε περίπτωση απαγόρευσης ολικής κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο.

Επιπλέον, μεγάλη είναι και η κινητοποίηση της ΔΕΔΔΗΕ. Συγκεκριμένα:

  • Δυτική Πελοπόννησος και Ιόνια νησιά: Επιπλέον 225 άτομα προσωπικό και 50 μηχανήματα έργου.
  • Κεντρική Ελλάδα και Εύβοια: 205 άτομα προσωπικό και 20 μηχανήματα έργου.
  • Αττική: Υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση σε περίπτωση που προχωρήσει το δεύτερο κύμα, το οποίο αναμένεται από τα ξημερώματα του Σαββάτου και μετά, με 400 άτομα προσωπικό και 60 μηχανήματα έργου.


Κατά μήκος των εθνικών οδών, εκεί όπου θα εκδηλωθεί το φαινόμενο, είναι σε ετοιμότητα για άμεση επέμβαση τα μηχανήματα έργου των παραχωρησιούχων. Συγκεκριμένα: 

  • Μορέας 21 μηχανήματα έργου
  • Αττική Οδός 27 μηχανήματα έργου
  • Νέα και Κεντρική Οδός 4 μηχανήματα έργου 


Οι βασικές οδηγίες


Ο Νίκος Χαρδαλιάς επανέλαβε τις τρεις βασικές οδηγίες προς τους πολίτες των περιοχών που θα πληγούν από την κακοκαιρία «Ιανός». Ειδικότερα:

«Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν, ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, ή σε χείμαρρους, ή κοντά σε ακτές, να αποφύγουν να μείνουν σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους, όταν αυτοί είναι στο επίπεδο της στάθμης ή κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Θέλω να καλέσω όλους τους πολίτες να εξετάσουν το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτό της κακοκαιρίας, να μην παραμείνουν στα σπίτια τους και να φιλοξενηθούν σε συγγενείς ή φίλους», τόνισε.

«Το δεύτερο πολύ σημαντικό, είναι η αποφυγή κάθε περιττής μετακίνησης κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και η ασφάλιση των πορτών και των παραθύρων ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη ότι σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων δεν βγαίνουμε έξω, αλλά μετακινούμαστε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού», υπογράμμισε και κατέληξε:

«Τέλος, παράκληση, έκκληση, προσοχή στο μεγάλο ζήτημα που έχει κοστίσει ζωές στο παρελθόν, μη διασχίζει κανείς και για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, είτε πεζοί είτε με όχημα, εάν βρεθούν στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο».

Ελλάδα
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ