Νέα μέτρα για τον περιορισμό διασπορά του κορωνοϊού ανακοίνωσε η κυβέρνηση, μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. 

 

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποφασίστηκε η ενίσχυση των ελέγχων και η υποχρέωση των ταξιδιωτών να επιδεικνύουν πρόσφατο αρνητικό τεστ για να εισέλθουν από τον Προμαχώνα στην Ελλάδα.

 

Τα τρία νέα μέτρα

 

-Όσοι εισέρχονται για μη ουσιώδεις λόγους, από τις 6.00 το πρωί της Τρίτης 14 Ιουλίου 2020 από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.

 

-Η υποχρέωση συμπλήρωσης του Passenger Locator Form (PLF) παραμένει σε ισχύ. Ο ελάχιστος χρόνος συμπλήρωσης του PLF, περιορίζεται στις 24, από 48 ώρες, πριν την άφιξη στην Ελλάδα.

 

-Ενισχύεται ο αριθμός των ελέγχων για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και, όπως ανακοινώθηκε, δεκάδες κλιμάκια ελέγχου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και της Ελληνικής Αστυνομίας θα πραγματοποιήσουν πάνω από 300 ελέγχους σε όλη την Ελλάδα μέχρι την Κυριακή

 

Οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται επί ποδός μετά την απότομη αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα, ιδίως από την πύλη εισόδου του Προμαχώνα.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, 29 ταξιδιώτες βρέθηκαν σήμερα θετικοί στον κορωνοϊό μετά από τεστ στα οποία υπεβλήθησαν. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για τουρίστες από την Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

 

Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε πως καταγράφηκαν 50 νέα κρούσματα μέσα σε 24 ώρες. Από αυτά, τα 23 είχαν εντοπιστεί κατόπιν υγειονομικών ελέγχων στις πύλες της χώρες και άλλοι τρεις ταξιδιώτες, είχαν προσέλθει αυτοβούλως για εξέταση.

 

Ο ΕΟΔΥ έχει προχωρήσει στην αύξηση και την επέκταση των δειγματοληπτικών τεστ σε όλους όσοι εισέρχονται στην Ελλάδα από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, ανεξαρτήτως της χώρας προέλευσης. Σύμφωνα με τα στελέχη του αστυνομικού τμήματος Προμαχώνα οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται φτάνουν πλέον στο 90% των επισκεπτών που εισέρχονται στην Ελλάδα, αν και τα τελευταία 24ωρα η κίνηση των διερχόμενων αυτοκίνητων είναι μειωμένη σε σύγκριση με τις προηγούμενες μέρες.