Αυτή η μάσκα απαγορεύεται - Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου εξηγεί το γιατί

Αυτή η μάσκα απαγορεύεται - Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου εξηγεί το γιατί Facebook Twitter
0

Από τις 4 Μαΐου που τίθεται σε εφαρμογή η «γέφυρα ασφαλείας» - το σχέδιο σταδιακής αποκλιμάκωσης των μέτρων - η χρήση μάσκας γίνεται υποχρεωτική σε πολλούς κλειστούς χώρους, με πρόστιμα 150 ευρώ για τους παραβάτες. 

Στο εμπόριο κυκλοφορεί πλήθος διαφορετικών μασκών και οι πολίτες μπορούν να αγοράσουν σε φαρμακεία ή και μέσω διαδικτύου χειρουργικές μάσκες, πάνινες μάσκες και μάσκες με βαλβίδα. Όπως όμως τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, κάποιες είναι πιο αποτελεσματικές, άλλες λιγότερο και μία κατηγορία απαγορεύεται για χρήση από το γενικό κοινό.

«Η κάθε μάσκα έχει μία διαβάθμιση πάνινη μάσκα είναι καλύτερο από το γυμνό στόμα. Η χειρουργική μάσκα είναι καλύτερη από την πάνινη. Η μάσκα με βαλβίδα, απαγορεύεται. Το λέω και το τονίζω», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΠΙΣ εξηγώντας πως η μάσκα με βαλβίδα θεωρείται απαγορευτική καθώς υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού από αυτόν που τη φορά. Όπως είπε οι μάσκες με βαλβίδες προορίζονται μόνο για γιατρούς και νοσηλευτές που φροντίζουν ασθενείς με κορωνοϊό (σ.σ με δεδομένο ότι εξετάζονται τακτικά). 

Αν ασυμπτωματικοί φορείς ή και ασθενείς με ήπια συμπτώματα φορέσουν τέτοιες μάσκες θα «ψεκάσουν» γύρω τους σωματίδια του ιού - κοινώς προστατεύουν όσους τις φορούν αλλά όχι και τους γύρω τους. «Αν δείτε άνθρωπο με βαλβίδα (σ.σ μάσκα) στα 22 μέτρα, όχι στα δύο από αυτόν. Και πείτε του ότι καλό είναι να την βγάλει και να μην τη φορά μέσα στην κοινωνία». 

«Αν συναντηθούν δύο άνθρωποι, που ένας νοσεί, χωρίς μάσκα και ο ένας νοσεί, η πιθανότητα μετάδοσης εφόσον ανταλλάξουν σταγονίδια είναι 95%. Αν φορούν και οι δύο μάσκες η πιθανότητα είναι 1,5%». 


Σχολιάζοντας την αλλαγή των οδηγιών για την χρήση μάσκας στην Ελλάδα, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε πως «ο ΠΙΣ από την 1η Απριλίου είχε πει ότι οι πολίτες σε χώρους συγχρωτισμού καλό είναι να χρησιμοποιούν μάσκα. Μπερδέψαμε τον κόσμο. Υπήρχαν αντικρουόμενες ανακοινώσεις του ΠΟΥ, που στραβοπάτησε αρκετές φορές».

Πού πρέπει να την φοράμε υποχρεωτικά

 

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τους επιβάτες ενώ το ίδιος ακριβώς ισχύει και για το προσωπικό και τους πελάτες σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων, κέντρα αισθητικής, κομμωτήρια και κουρεία. Εξυπακούεται πως απολύτως υποχρεωτική είναι και η μάσκα σε νοσοκομεία και διαγνωστικά εργαστήρια.

Το ίδιο ισχύει τόσο και για τους εκπαιδευτές και τους εκπαιδευόμενους στις σχολές οδηγών και για εργαζόμενους και πελάτες σε καταστήματα τυχερών παιχνιδιών. Οι εργαζόμενοι σε ΚΤΕΟ υποχρεωτικά θα φορούν μάσκα. Όταν ανοίξουν η καφετέριες και τα εστιατόρια, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική και σε αυτά, καθώς και στα εμπορικά κέντρα, αν και εφόσον ανοίξουν την 1η Ιουνίου.

Μιλώντας σχετικά με την αλλαγή στις οδηγίες για χρήση μάσκας, ο κ. Τσιόδρας είχε τονίζει πως σε πρώτη φάση η καραντίνα ήταν αρκετή, αλλά τώρα οι συνθήκες αλλάζουν και ενώ τα μέτρα της απόστασης θα διατηρηθούν, «δεν μπορούν πάντοτε να διατηρηθούν. Η χρήση της μάσκας θα είναι συμπληρωματικό μέτρο. Τα ενδεχόμενα οφέλη ή μια ισχυρή σύσταση για χρήση της μάσκας, ιδιαίτερα όταν υπάρχει συγχρωτισμός, όπως στα μέσα μεταφοράς, είναι ένα σημαντικό μέτρο».

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Κολωνού: «Ζητώ συγγνώμη που δε μίλησα από την αρχή, φοβόμουν» δηλώνει η 12χρονη

Ελλάδα / Υπόθεση Κολωνού: «Ζητώ συγγνώμη που δε μίλησα από την αρχή, φοβόμουν» δηλώνει η 12χρονη

«Πήγαινα στην πλατεία με το ποδήλατο μου, όπως όλα τα παιδιά της γειτονιάς. Μακάρι να μην είχε εμφανιστεί ποτέ αυτό το τέρας μπροστά μου. Όμως εμφανίστηκε» εξηγεί το παιδί, λίγο πριν την απόφαση της Δικαιοσύνης
NEWSROOM