Κορωνοϊός στα νησιά: Πού εντοπίζονται κρούσματα, ποια έχουν μείνει αλώβητα

Κορωνοϊός στα νησιά: Πού εντοπίζονται κρούσματα, ποια έχουν μείνει αλώβητα Facebook Twitter
Ο χάρτης του κορωνοϊού στη νησιωτική Ελλάδα - Eurokinissi
0

Παρά τα έκτακτα μέτρα στις μετακινήσεις για να προστατευτούν και οι περιοχές που δεν έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό, όλο και περισσότερα νησιά μπαίνουν στο χάρτη των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, 10 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στο Ηράκλειο, 8 στη Λέσβο, 5 στην Ζάκυνθο, δύο στη Ρόδο και από ένα σε Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι, Σάμο, Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Ικαρία, Χίο, Κάρπαθο, Κω και Μύκονο.

Δωδεκάνησα: Κρούσματα σε Ρόδο, Κω, Κάρπαθο


Τέσσερα κρούσματα έχουν καταγραφεί έως τώρα στα Δωδεκάνησα, με τελευταίο έναν άνδρα στην Κω. Ο άνδρας ελεγχόταν καθημερινά από τις αρχές, ώστε να μη μετακινηθεί από το χώρο τον οποίο διέμενε και να μην έρθει σε επαφή με άλλους πολίτες. Τελικά, το Νοσοκομείο της Κω έλαβε το βράδυ της Τετάρτης την απάντηση από το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ ότι ο άνδρας είναι θετικός στο νέο κορονοϊό COVID-19, ενώ το τεστ είχε σταλεί πριν 6 ημέρες.

Στην Κάρπαθο καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στα Δωδεκάνησα. Πρόκειται για νοσηλεύτρια του Κέντρου Υγείας του νησιού, η οποία από την πρώτη στιγμή εμφάνισης των συμπτωμάτων, μπήκε σε καραντίνα και αναρρώνει στο σπίτι, με ήπια συμπτώματα και με συνεχώς βελτιούμενη την κατάσταση της υγείας της.

Στη Ρόδο, πριν από μερικές ημέρες, ένα βρέφος διαπιστώθηκε με κορωνοϊό. Το μωρό μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Ρόδου από τους γονείς του με συμπτώματα ίωσης και στην παιδιατρική κλινική ελήφθησαν δείγματα για να γίνει η σχετική εξέταση, η οποία έδειξε ότι ήταν θετική.

Εν τω μεταξύ, σε γυναίκα νεαρής ηλικίας αντιστοιχεί τελικά το θετικό δείγμα κορονοϊού και όχι στον σμηνίτη, όπως είχε αρχικά επιβεβαιωθεί. Πρόκειται για το δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο νησί. Την πλήρη ευθύνη για το λάθος ανέλαβε προχθές με επίσημη ανακοίνωσή του το ερευνητικό κέντρο ΠΑΣΤΕΡ.

69χρονη το πρώτο κρούσμα στη Μύκονο

Μια 69χρονη από την Άνω Μεριά Μυκόνου είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στη Μύκονο. Η γυναίκα εμφάνισε συμπτώματα πριν από περίπου δέκα ημέρες. Αρχικά μπήκε σε καραντίνα σπίτι της και λίγες μέρες μετά νοσηλεύτηκε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο κέντρο υγείας του νησιού, καθώς η κατάσταση της κρίθηκε ιδιαίτερα σοβαρή.

Δείγματα της 69χρονης απεστάλησαν για έλεγχο στην Αθήνα με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι είναι θετική στον κορωνοϊό. Αργά το βράδυ της Τετάρτης αποφασίστηκε η διακομιδή της σε νοσοκομείο της Αθήνας. Τις επόμενες ώρες αναμένεται να γίνει ιχνηλάτηση όλων των επαφών της 69χρονης.

Χίος: Στρατιωτικός το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στο νησί

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορωνοϊού στη Χίο είναι ένας 40χρονος στρατιωτικός, ο οποίος το περασμένο Σαββατοκύριακο παρουσίασε ύποπτα συμπτώματα και τέθηκε σε καραντίνα. Ο ίδιος νοσηλεύεται στον θάλαμο απομόνωσης SARS του Νοσοκομείου, το οποίο σε συνεργασία με τις αρχές, έχει ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία ιχνηλάτησης επαφών.

Οκτώ τα κρούσματα στη Λέσβο

Μια 76χρονη είναι ο πρώτος θάνατος του κορωνοϊού στη Λέσβο. Η άτυχη γυναίκα είχε εισαχθεί για νοσηλεία το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Η γυναίκα είχε εκδηλώσει πνευμονία ενώ πιστοποιήθηκε ότι έπασχε από COVID 19.

Η κόρη της 76χρονης η οποία με συμπτώματα γρίπης παραμένει σε απομόνωση με το παιδί της στο σπίτι στο χωριό όπου διέμενε με τη μητέρα της, ανήκει στο νοσηλευτικό προσωπικό των Κέντρων Υγείας Καλλονής και Πολυχνίτου.

25χρονος το πρώτο κρούσμα στην Ικαρία

Ένας 25χρονος γιος επιχειρηματία, ο οποίος επέστρεψε στην Ελλάδα από την Αγγλία, ωστόσο δεν μπήκε σε οικειοθελή καραντίνα 14 ημερών ως όφειλε να κάνει, είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του Covid-19 στην Ικαρία.

Κρήτη: Μετρά 13 κρούσματα

Δέκα κρούσματα στο Ηράκλειο και από ένα σε Λασίθι, Ρέθυμνο και Χανιά καταγράφονται στην Κρήτη. Μια 24χρονη ειδικευόμενη γιατρός στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου και ένας 58χρονος ιερέας από το Αμάρι Ρεθύμνου είναι τα τελευταία επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Κρήτη ενώ σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ του Βενιζελείου Νοσοκομείου νοσηλεύεται η 63χρονη από την Αργεντινή.

Ιόνιο: Αρνητική πρωτιά για τη Ζάκυνθο

Με εξαίρεση την Κέρκυρα, κρούσματα κορωνοϊού έχουν επιβεβαιωθεί και στο Ιόνιο. Η Ζάκυνθος μετρά έναν θάνατο (έναν 67χρονο που ήταν στην ομάδα προσκυνητών που είχαν ταξιδέψει στους Αγίους Τόπους) και τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα (πέντε συνολικά) ενώ από ένα κρούσμα έχει επιβεβαιωθεί σε Λευκάδα και Κεφαλονιά.

Με πληροφορίες από Έθνος

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ