Ένταση στον Έβρο: Πρόσφυγες και μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα

Ένταση στον Έβρο: Πρόσφυγες και μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα Facebook Twitter
Φωτογραφία Yeni Safak
0

Μεγάλη ένταση σημειώθηκε το βράδυ στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου, όπου δυνάμεις ασφαλείας απέτρεψαν την είσοδο μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα. 


Δεκάδες άτομα επιχείρησαν να σπάσουν το μπλόκο των αστυνομικών στις Καστανιές και την αστυνομία να απαντά με ρίψη δακρυγόνων. Ενδεικτικό των συγκρούσεων είναι το video του δημοσιογράφου του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, Γιώργου Χρηστίδη στο Twitter.

Όλη τη νύχτα, μετανάστες επιχειρούσαν να περάσουν τα αστυνομικά μπλόκα, ενώ στην περιοχή επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Ορισμένοι εξ αυτών είχαν επιβιβαστεί νωρίτερα σε ταξί και λεωφορεία, από την Κωνσταντινούπολη και την Ανδριανούπολη με την ελπίδα να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος. 

Σύμφωνα ωστόσο με όσα μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ, περίπου 300 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν περπατώντας την συνοριακή πύλη της Αδριανούπολης στην Ελλάδα, αμέσως μετά το άκουσμα της είδησης ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν θα εμποδίσει τους πρόσφυγες από το Ιντλίμπ να φτάσουν στην Ευρώπη. Το CNN Türk μετέδωσε ότι όσοι πέρασαν χθες τη νύχτα στην Ελλάδα προέρχονταν από Συρία, Ιράν, Ιράκ, Πακιστάν και Μαρόκο.

 

Το τελωνείο στις Καστανιές έκλεισε χθες, ενώ ενισχύθηκαν οι δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας. Οι έλεγχοι έχουν εντατικοποιηθεί και στα θαλάσσια σύνορα της χώρας με ενίσχυση δυνάμεων, θερμικές κάμερες, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το πρωί της Παρασκευής.

Στις Καστανιές έχουν φθάσει άνδρες των ειδικών δυνάμεων με θερμικές κάμερες και συσκευές, με στόχο να επιτηρούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας όλα τα περάσματα.


Την ίδια ώρα ωστόσο οι τουρκικές αρχές φαίνεται πως θέλουν να διευκολύνουν τους πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν στην ΕΕ, καθοδηγώντας τους και από περάσματα διακινητών. Μάλιστα, οι τουρκικές αρχές έχουν καλέσει για το Σάββατο διεθνή και τουρκικά ΜΜΕ για να καταγράψουν τις βάρκες με πρόσφυγες και μετανάστες που φεύγουν από τα τουρκικά παράλια για τα νησιά.

Περίπου 1.000 άτομα που έχουν συγκεντρωθεί στο συνοριακό φυλάκιο των Καστανιών , από την πλευρά της Τουρκίας αποπειράθηκαν να περάσουν τα σύνορα, χωρίς όμως να τα καταφέρουν. Ακόμη 151 μετανάστες αποβιβάστηκαν από το πρωί με βάρκες στη Λέσβο και τη Σάμο.


Για τις εξελίξεις στο προσφυγικό μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και εκπροσώπων του Λιμενικού Σώματος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / E-evros / Evros-news

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ