Δίκη Χρυσής Αυγής: «Ήθελαν να εξοντώσουν τους ηγέτες του σωματείου»

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Ήθελαν να εξοντώσουν τους ηγέτες του σωματείου» Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
0

Στην επίθεση της Χρυσής Αυγής εναντίον συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ το 2013 στο Πέραμα αναφέρθηκε χθες ο δικηγόρος Παναγιώτης Σαπουντζάκης κατά το πρώτο μέρος της αγόρευσής του. 

Ο συνήγορος των συνδικαλιστών περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο έδρασε η Χρυσή Αυγή με επικεφαλής τον Αναστάσιο Πανταζή, ηγετικό στέλεχος του Πυρήνα Περάματος και ανέδειξε τα κοινά χαρακτηριστικά του χτυπήματος με όλες τις εγκληματικές ενέργειες της Χρυσής Αυγής: αιφνιδιαστική νυχτερινή επίθεση, με οργανωμένο σχέδιο και στρατιωτική ακρίβεια, με εγκλωβισμό των θυμάτων από οπλισμένους δράστες που συστήθηκαν ως χρυσαυγίτες και αποχώρησαν συντεταγμένα όταν θεώρησαν ότι ήταν νεκρός ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σωτήρης Πουλικόγιαννης. Ο Πανταζής ήταν επικεφαλής και στην επίθεση εναντίον των Αιγύπτιων αλιεργατών, πάλι στο Πέραμα. 

Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στο δικαστήριο η επιλογή του στόχου όχι μόνο δεν ήταν τυχαία, αλλά είχε προαναγγελθεί από τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής κατά την επίσκεψή τους στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος στις 8 Αυγούστου 2013, όταν ο Παναγιώταρος δήλωσε ότι «οι λακέδες του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ θα εξαφανιστούν, θα πάμε στη φωλιά του κούκου και θα τους λιώσουμε», σημείωσε ο δικηγόρος και αναφέρθηκε στα μηνύματα που αντάλλαξε εκείνο το βράδυ ο τότε περιφερειάρχης Πειραιά Ι. Λαγός με τα πρωτοκλασάτα στελέχη του Γιώργο Πατέλη και Σωτήρη Δεβελέκο, τα οποία αποδεικνύουν ότι «την εγκληματική επίθεση με τον ανθρωποκτόνο σκοπό είχε οργανώσει, εγκρίνει εκ των προτέρων και παρακολουθούσε η ηγεσία».

«Η Χρυσή Αυγή ήθελε να εξοντώσει βιολογικά τους ηγέτες του ταξικού σωματείου και αυτόν τον σκοπό εξυπηρετούσαν τα κοντάρια με μεταλλικές απολήξεις που χρησιμοποίησαν οι δράστες στο κεφάλι του Πουλικόγιαννη. Ήθελαν να τελειώσουν το Συνδικάτο και να ευνοήσουν εργοδότες με τους οποίους είχαν ήδη έλθει σε επαφή. Και αυτό γιατί το Συνδικάτο έκανε ανυποχώρητο ταξικό αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων της Ζώνης και προσέκρουε στα εργοδοτικά συμφέροντα», εξήγησε ο δικηγόρος.

Παράλληλα ο δικηγόρος επανέλαβε την «ανθρωποκτόνο πρόθεση» των δραστών, απαντώντας στην εισαγγελέα που πρότεινε τη μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε επικίνδυνη και απλή σωματική βλάβη με το επιχείρημα ότι «αν πράγματι οι δράστες είχαν ανθρωποκτόνο σκοπό θα τον είχαν πετύχει». Οπως παρατήρησε ο Παν. Σαπουντζάκης, «η εισαγγελική πρόταση δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Η πάγια νομολογία προβλέπει ότι το μέγεθος της βλάβης ή ο χαρακτηρισμός αυτής από τον ιατροδικαστή δεν επηρεάζουν τον χαρακτηρισμό της σκοπούμενης βλάβης ως ανθρωποκτόνου».

Η αγόρευση του δικηγόρου θα συνεχιστεί την Τρίτη 28 Ιανουαρίου στο Εφετείο Αθηνών.

Με πληροφορίες από efsyn.gr

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ