Πέθανε ο εκδότης Θόδωρος Μαλικιώσης

Πέθανε ο εκδότης Θόδωρος Μαλικιώσης Facebook Twitter
0

Πέθανε σε ηλικία 87 ετών και μετά από περιπέτεια με την υγεία του ο εκδότης Θόδωρος Μαλικιώσης.


Ο Θόδωρος Μαλικιώσης ήταν συνιδρυτής του εκδοτικού οίκου της Αριστεράς, «Θεμέλιο» μαζί με τον Μίμη Δεσποτίδη. Υπήρξε επίσης μια εμβληματική μορφή της Αριστεράς. «Ένα χρέος έχουμε, τη δημοκρατία και τα μάτια μας» είχε πει ο Θόδωρος Μαλικιώσης στην τελευταία του συνέντευξη, στις 23 Απριλίου 2017, στην Αυγή.

Βετεράνος εκδότης, στέλεχος της ΕΔΑ και της ανανεωτικής Αριστεράς, με μακρά διαδρομή και συνδικαλιστική δράση στον χώρο των εκδοτών, ο Θόδωρος Μαλικιώσης διένυσε μια συνεπή πορεία στους κόλπους της Αριστεράς, υπηρετώντας τα πιστεύω του.

Ο Θόδωρος Μαλικιώσης μαζί με τον Μίμη Δεποτίδη εν μέσω μεγάλων ιδεολογικών και πολιτικών συγκρούσεων, τον Μάιο του 1963, ίδρυσαν το «Θεμέλιο» σαν μια ριζοσπαστική και αριστερή παρέμβαση στον χώρο του βιβλίου και του πολιτισμού.

Όπως γράφει ο Βασίλης Καλαμαράς σε αφιέρωμα στο enet, νοίκιασαν ένα γραφείο σε όροφο, δίπλα στα γραφεία του περιοδικού «Επιθεώρηση Τέχνη» επί την οδού Σταδίου και απέκτησαν επικοινωνία με συγγραφείς της Αριστεράς οι οποίοι με προθυμία έδινα τα βιβλία ή τις μεταφράσεις τους τους να εκδοθούν όταν τα τους τα ζητούσαν. Ανάμεσα στους συγγραφείς ήταν οι Έλλη Αλεξίου, Μέλπω Αξιώτη, Μήτσος Αλεξανδρόπουλος, Διδώ Σωτηρίου,  Νικηφόρος Βρεττάκος και η Άλκη Ζέη.

Τα πρώτα βιβλία που εκδίδονται ήταν τα ακόλουθα: «Τα λουλούδια της Χιροσίμα» της Αμερικανίδας Εντίτα Μόρις, ένα βιβλίο για την καταστροφή της Χιροσίμα, το «Ένας έρωτας μια ζωή» της Μαρίνα Σερένι, οι «Νύχτες και αυγές» του Μήτσου Αλεξανδρόπουλου, οι «Σκληροί αγώνες για μικρή ζωή» της Έλλης Αλεξίου, το «Σπίτι μου» της Μέλπως Αξιώτη, το «Απαγορεύεται. Ημερολόγιο της Γιούρας» του Αντρέα Νενεδάκη και το «Ακούμε τη φωνή σου, πατρίδα» της Έλλης Παπαδημητρίου.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM