Επίδομα παιδιού: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα - Οδηγίες

Επίδομα παιδιού: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα - Οδηγίες Facebook Twitter
0

Από σήμερα το απόγευμα, Πέμπτη, 7 Μαρτίου, θα είναι διαθέσιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 για το επίδομα παιδιού για τις πρώτες αιτήσεις του 2019, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Προνοιακών Παροχών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

«Όπως συμβαίνει παγίως, όλοι οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού θα λάβουν την οικογενειακή ενίσχυση που δικαιούνται, αφού υποβάλλουν νέα αίτηση για το τρέχον έτος (2019)» διευκρινίζει ο ΟΠΕΚΑ. Υπενθυμίζεται πως, από πέρυσι, έχει τεθεί σε εφαρμογή από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ) και τον ΟΠΕΚΑ νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων για το επίδομα παιδιού, η οποία λειτουργεί εκτός περιβάλλοντος taxis.

«Συνεπώς, οι οικογένειες θα μπορούν να υποβάλουν απρόσκοπτα την αίτηση Α21, παρόλο που δεν θα έχουν υποβάλει τη φετινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 (έντυπο Ε1) στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Η πλατφόρμα αιτήσεων Α21 θα είναι και φέτος προσβάσιμη, όπως και πέρυσι, μέσω της ιστοσελίδας του ΟΠΕΚΑ (www.opeka.gr) και της ΗΔΙΚΑ (www.idika.gr).

Η είσοδος θα γίνεται με χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet» επισημαίνει ο ΟΠΕΚΑ.

Η πρώτη διμηνιαία δόση του 2019 (για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο) θα καταβληθεί στα τέλη Μαρτίου σε όλους όσοι θα έχουν υποβάλει νέα αίτηση για το 2019, μέχρι και τις 26 Μαρτίου. Για τη χορήγηση της δόσης του Α΄ διμήνου 2019, θα ληφθεί υπόψη το συνολικό οικογενειακό εισόδημα που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2017 (περυσινή φορολογική δήλωση). Το δικαιούμενο ποσό θα υπολογιστεί, βάσει των εξαρτώμενων τέκνων, που θα δηλωθούν φέτος στο Α21 του 2019.

«Όπως και πέρυσι, οι τεχνικές δυνατότητες της νέας πλατφόρμας εγγυώνται πως το σύνολο των δικαιούχων που επιθυμούν να υποβάλουν εγκαίρως αίτηση Α21, θα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν» αναφέρει ο ΟΠΕΚΑ.

Αιτήσεις Α21 για το επίδομα παιδιού 2019 θα υποβάλλονται διαρκώς, όπως και πέρυσι, μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου 2020. Αμέσως μετά την εκκαθάριση της καταβολής της πρώτης δόσης για το 2019, η πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί εκ νέου για νέες αιτήσεις. Οι καταβολές θα είναι διμηνιαίες, όπως και το 2018. Τα δικαιούμενα ποσά θα καταβάλλονται αναδρομικά για το 2019, όποτε κι αν υποβάλλουν οι δικαιούχοι την αίτησή τους έως και τις 15 Ιανουαρίου 2020, όπως έγινε και πέρυσι. Μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης τρέχοντος έτους ή τροποποιητική αυτής, το ποσό του επιδόματος επανυπολογίζεται αυτόματα με βάση το εισόδημα και δεν απαιτείται υποβολή εκ νέου αίτησης Α21. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος έλαβε διαφορετικό ποσό επιδόματος από αυτό που δικαιούται, τότε αυτό συμψηφίζεται αυτεπάγγελτα με το ποσό των επόμενων πληρωμών.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μιλώντας ανοιχτά για όσα πολλές φορές μένουν στο περιθώριο ή αμφισβητούνται

Ελλάδα / The Upfront Initiative 2025: Καλεσμένοι-έκπληξη και δεκάδες προσωπικότητες στο φετινό συνέδριο

Περισσότεροι από 50 εκπρόσωποι του πολιτισμού, των επιχειρήσεων, της πολιτικής, των media, του ακτιβισμού και της κοινωνίας των πολιτών θα συζητήσουν ανοιχτά θέματα που αφορούν την ισότητα, τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη στους χώρους εργασίας αλλά και στην καθημερινή ζωή.
LIFO NEWSROOM
Νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ: Εργαζόμενοι και ασθενείς με εγκαύματα από ακτινοβολία UV σε χειρουργείο

Ελλάδα / Νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ: Εργαζόμενοι και ασθενείς με εγκαύματα από ακτινοβολία UV σε χειρουργείο

Αρκετοί εργαζόμενοι εμφάνισαν συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, ζαλάδες και άλλες παρενέργειες, ενώ υπάρχει έντονη ανησυχία για τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία τόσο του προσωπικού όσο και των ασθενών
LIFO NEWSROOM
Μετς: Βίντεο από την στιγμή που ΙΧ στο οποίο βρέθηκε σορός άνδρα τυλίγεται στις φλόγες

Ελλάδα / Μετς: Βίντεο από την στιγμή που το αυτοκίνητο στο οποίο βρέθηκε σορός άνδρα τυλίγεται στις φλόγες

ο όχημα, το οποίο έφερε ξένες πινακίδες, φέρεται να ήταν σταθμευμένο για αρκετό καιρό στο σημείο, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής
LIFO NEWSROOM