ΠΟΕΔΗΝ: Κρύβουν τον πραγματικό αριθμό νεκρών από τη γρίπη

ΠΟΕΔΗΝ: Κρύβουν τον πραγματικό αριθμό νεκρών από τη γρίπη Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Για απόκρυψη του πραγματικού αριθμού των νεκρών από τη γρίπη και τις επιπλοκές της, κατηγορεί τους αρμόδιους φορείς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). 

Όπως εξηγεί η Ομοσπονδία, το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνεται από τα νοσοκομεία κάθε ημέρα για τον αριθμό των θανάτων από γρίπη, που είναι διαπιστωμένα είτε από το quick test ανίχνευσης της γρίπης, είτε από τα αποτελέσματα των εξετάσεων σε δείγματα που έχουν σταλεί στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Και όμως, μόνο για τις ΜΕΘ υπάρχει σαφής εικόνα. Σε πολλούς ασθενείς που νοσηλεύονται στις κλινικές νοσοκομείων από επιπλοκές της γρίπης δεν γίνονται τα quick test ή δεν αποστέλλονται δείγματα στην ιατρική σχολή (...) Ως αιτίες θανάτου πολλών ασθενών δηλώνονται οι επιπλοκές της γρίπης ή άλλο συνοδό νόσημα και όχι η γρίπη. Έτσι κρύβουν τον πραγματικό αριθμό θανάτων που προκλήθηκαν από επιπλοκές της γρίπης», υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Η Ομοσπονδία κατηγορεί επιπλέον το υπουργείο Υγείας για ελλιπή ενημέρωση, επικρίνοντας το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού των υγειονομικών υπαλλήλων. Όπως υπογραμμίζεται, το ποσοστό του εμβολιασμού σε αυτή την κατηγορία διαμορφώνεται στο 20%

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να θολώσει το μέγεθος του προβλήματος της εποχικής γρίπης, για να κρύψει την κακή εικόνα του υγειονομικού συστήματος της χώρας», σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ. Τα νοσοκομεία προμηθεύτηκαν εμβόλια της γρίπης για το προσωπικό, που αντιστοιχούν στο 25% του αριθμού που υπηρετεί, σύμφωνα με την Ομοσπονδία. 

«Προαιρετικός εμβολιασμός στα νοσοκομεία»

Ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού στη χώρα μας είναι προαιρετικός ενώ σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Μεγάλη Βρετανία, είναι υποχρεωτικός.

«Στην Αμερική δεν προσλαμβάνονται ή απολύονται οι υπάλληλοι που δεν έχουν εμβολιαστεί για τη γρίπη. Τα εμβόλια που διέθεσαν στην Δημόσια Υγεία, όπως ανακοινώθηκε είναι 20.000. Το υγειονομικό προσωπικό που υπηρετεί είναι 90.000», υπογραμμίζει η ΠΟΕΔΗΝ


Το υπουργείο Υγείας έθεσε την τρέχουσα περίοδο ως στόχο, ο εμβολιασμός του προσωπικού να κινηθεί στα ίδια ποσοστά με την περίοδο 2017–2018 (24,90% για τα νοσοκομεία και 40,20% για τα Κέντρα Υγείας). «Το Υπουργείο Υγείας διαθέτει τον ακριβή αριθμό των υγειονομικών που εμβολιάστηκαν και το κρύβει», καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ


«Το ΚΕΕΛΠΝΟ λαμβάνει συμπληρωμένη φόρμα από τα νοσοκομεία, κάθε μήνα, για τον αριθμό των εργαζομένων που εμβολιάστηκαν και τον συνολικό αριθμό που υπηρετεί. Μάλιστα για να προτρέψει περισσότερο τους επαγγελματίες υγείας να εμβολιαστούν, έχει στείλει και φόρμα άρνησης η οποία θα πρέπει να συμπληρώνεται από τους υπαλλήλους που αρνούνται να εμβολιαστούν και τους λόγους που αρνούνται», εξηγεί η ΠΟΕΔΗΝ.

Η φόρμα αυτή παραμένει στα αρχεία των Νοσοκομείων και το ΚΕΕΛΠΝΟ λαμβάνει τον αριθμό των υπαλλήλων που συμπλήρωσαν την φόρμα άρνησης.

«Τα νοσοκομεία ουδέποτε έδωσαν σημασία σε αυτή την φόρμα. Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει το ακριβές ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης των εργαζομένων στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Γιατί το κρύβει;» αναρωτιέται η ΠΟΕΔΗΝ που ζητά από το υπουργείο να δώσει στη δημοσιότητα το ποσοστό, καθώς επίσης και τις αιτίες της χαμηλής κάλυψης.


«Η αδιαφορία του υπουργείου Υγείας να ενημερώσει για την ανάγκη εμβολιασμού σχετίζεται και με τον χαμηλό αριθμό εμβολίων που προμηθεύτηκαν», εκτιμά η ομοσπονδία.

Εφτά μέρες στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ

 

Σήμερα το πρωί, εξήντα διασωληνωμένοι ασθενείς ήταν στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ.

«Το βράδυ υπερβαίνει η λίστα τους 65 Ασθενείς. Κάθε ημέρα εξυπηρετούνται πέντε ασθενείς», καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ που επισημαίνει ότι ο μέσος όρος αναμονής είναι επτά ημέρες. 

Μέσα σε μία εβδομάδα οι νεκροί από γρίπη έφτασαν τους 38, για το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες το ΚΕΕΛΠΝΟ. Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα έχασαν τη ζωή τους 20 άτομα, ενώ μεταξύ των θυμάτων είναι και δύο παιδιά.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

Ελλάδα / Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

«Δεν φταις εσύ», ανέφερε ο μετεωρολόγος για τον Άδωνι Γεωργιάδη και αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο για την καθυστερημένη εισαγωγή του πατέρα του στη ΜΕΘ
NEWSROOM
Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

«Καμία δημόσια ή δημοτική αρχή δεν μπορεί να γνωρίζει πως συμπεριφέρεται μετά την αποχώρηση από την εργασία ή υπηρεσία του οποιοσδήποτε εργαζόμενος»
NEWSROOM
Αφρικανική σκόνη

Ελλάδα / Αφρικανική σκόνη: 15 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα την Τρίτη

Λιγότεροι από τους μισούς πολίτες που μεταφέρονται καθημερινά στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα χρειάστηκαν ασθενοφόρο για να φτάσουν στα νοσοκομεία της Αττικής
NEWSROOM