Προχωράει η εξαίρεση των 2.330 μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς από τις λίστες του Υπερταμείου.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, έπειτα από συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής την περασμένη Πέμπτη 17 Ιανουαρίου, δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η παροχή εξουσιοδότησης στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να ανακαλέσει εν μέρει την προηγούμενη απόφαση του και να εξαιρέσει τα ακίνητα μνημεία που ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού και προστατεύονται συνταγματικά, από το σύνολο των 10.119 ακινήτων, κυριότητας του ελληνικού δημοσίου, τα οποία μεταβιβάστηκαν στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.

 

Το Υπουργείο Πολιτισμού είχε δώσει την τελική λίστα στο Υπουργείο Οικονομικών εδώ και περίπου 20 μέρες και την προηγούμενη εβδομάδα προστέθηκε στα εξαιρούμενα μνημεία ένα ακόμη, ανεβάζοντας τον αριθμό τους στα 2.330.

 

Η λίστα που επισυνάπτεται στην ΕτΚ δεν αναφέρει τα μνημεία ονομαστικά αλλά αναγράφει τους Κωδικούς Αριθμούς Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ).

 

Υπενθυμίζεται πως έναν κατάλογο με 587 μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς που κινδύνευαν με μεταβίβαση στο Υπερταμείο έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

 

Ο κατάλογος περιείχε την Κνωσό, τα ενετικά τείχη του Ηρακλείου, τη Σπιναλόγκα, σχεδόν όλους τους χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στα Χανιά, τον προϊστορικός οικισμός στο Ακρωτήρι Θήρας, τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας και τον προϊστορικό οικισμό στο Ακρωτήρι Θήρας.

 

Παράλληλα και μια σειρά Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco συμπεριλαμβάνονταν στη λίστα όπως η Ροτόντα, το Επταπύργιο, το Γαλεριανό ανάκτορο και ολόκληρο το Δάσος του Σέιχ Σου.

 

Ανάμεσα στα υπόλοιπα μνημεία και ακίνητα ήταν η Ακρόπολη της Σπάρτης, ο Τάφος του Λεωνίδα, ο Λευκός Πύργος και το Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας.