Πέθανε η δημοσιογράφος Κική Σεγδίτσα

Πέθανε η δημοσιογράφος Κική Σεγδίτσα Facebook Twitter
0

Πέθανε σήμερα, σε 89 ετών, η Κική Σεγδίτσα, γνωστή δημοσιογράφος του καλλιτεχνικού ρεπορτάζ με πολλές τηλεοπτικές εμφανίσεις.

Η Κική Σεγδίτσα νοσηλευόταν στο Ιπποκράτειο καθώς πρόσφατα φέρεται να είχε υποστεί ανακοπή καρδιάς και απεβίωσε το μεσημέρι.

Η Κική Σεγδίτσα έκανε καριέρα ως δημοσιογράφος, αλλά στο βιογραφικό της είχε επίσης τη συγγραφή σεναρίων και βιβλίων ενώ ήταν και κριτικός κινηματογράφου.

Την είδηση για το θάνατο της Κικής Σεγδίτσα γνωστοποίησε η δημοσιογράφος Βίκυ Παλαιολόγου με μήνυμά της στο Facebook.

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για το θάνατο της Κικής Σεγδίτσα

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με μεγάλη θλίψη ανακοινώνει την απώλεια της δημοσιογράφου, πρέσβειρας του καλλιτεχνικού ρεπορτάζ, συγγραφέως, ποιήτριας και κριτικού θεάτρου και κινηματογράφου Αγγελικής (Κικής) Σεγδίτσα, η οποία απεβίωσε σήμερα, σε ηλικία 89 ετών.


Η Κική Σεγδίτσα γεννήθηκε στη Λαμία το 1930. Πνεύμα ανήσυχο και έντονα ανθρωποκεντρικό από μικρή ήθελε να σπουδάσει ψυχίατρος, αλλά τελικά την κέρδισε η Δημοσιογραφία και η Λογοτεχνία. Οι αναφορές στην Ψυχολογία ωστόσο δεν έλειψαν ποτέ από τα κείμενά της, είτε ως ολοκληρωμένα ψυχογραφήματα των συνεντευξιαζόμενών της, όταν εργαζόταν ως δημοσιογράφος, είτε των ηρώων της, όταν εργαζόταν ως λογοτέχνης.


Η Κική Σεγδίτσα ήταν αναμφισβήτητα μία πετυχημένη επαγγελματίας, για σχεδόν πέντε δεκαετίες, που αφήνει έντονο το αποτύπωμά της στην ελληνική δημοσιογραφία. Από το 1962 συνεργάστηκε με όλα σχεδόν τα έντυπα της εποχής, «προσθέτοντας το αλάτι στο καλλιτεχνικό ρεπορτάζ», πάντοτε με αξιοπρέπεια, ακρίβεια και συνέπεια: Εφημερίδες «Αθηναϊκή», «Απογευματινή», «Ακρόπολις», «Εξπρές», «Νίκη», «Μεσημβρινή», «Προοδευτική», περιοδικά «Πρώτο», «Ταχυδρόμος», «Έρευνα», «Ρομάντσο», «Πάνθεον», «Και», «Βεντέτα», «Ομορφιά», «Αλίκη», «Μανίνα», «Τηλέραμα». Διετέλεσε αρχισυντάκτρια της ΕΡΤ και του «ΑΝΤΕΝΝΑ». Υπεύθυνη των ραδιοφωνικών εκπομπών «Ακόμα Νέοι», «Φθινοπωρινά Νιάτα», «Ποιητική Ανθολογία», «Ταξιδεύοντας τη Νύχτα», «Κοντά στα γεγονότα».

Πέθανε η δημοσιογράφος Κική Σεγδίτσα Facebook Twitter
H Κική Σεγδίτσα ανάμεσα στην Μάρθα Καραγιάννη και τον Δαλιανίδη


Υπήρξε καθηγήτρια μαθήματος Επικοινωνίας στην Ανωτάτη Σχολή Θεάτρου «Μ. Βογιατζή - Τράγκα» και Σύμβουλος Τύπου του Υπ. Δημοσίων Έργων Ν. Ζαρντινίδη, επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή 1978-1980.


Έγραψε πολλά λογοτεχνικά και ποιητικά έργα: «Κίτρινα Ράμφη», «Ρυτίδες», «Νεκροί Θεοί», «Επιστροφή στο Μέλλον», «Προσωπογραφίες», «Δημοπρασία 1», «Δημοπρασία 2», «Ερωτική απόδραση - αταξίδευτα», «Το σπίτι με τον Φοίνικα», σίριαλ για την ΥΕΝΕΔ, «Στησιχόρου 73», «Ο δρόμος της ευτυχίας», «Ο Θεός του Ακατόρθωτου», «Διονυσία» (θεατρικό), «Φωνή μιας αθώας» (σενάριο κινηματογραφικής ταινίας), «Φάρος» (σενάριο κινηματογραφικής ταινίας), «Τελευταία Πτήση» (σενάριο κινηματογραφικής ταινίας).

Είχε έντονη κοινωνική και συνδικαλιστική δραστηριότητα, ως μέλος πολλών μορφωτικών, λογοτεχνικών και πολιτιστικών σωματείων και οργανώσεων, και είχε τιμηθεί με πολλά βραβεία και διακρίσεις, όπως τον Χρυσό Φοίνικα από την Union et Maintien, α΄ τάξεως παράσημο γραμμάτων και τεχνών από την Nederlands Laureaat van Arbeid, τιμητικές διακρίσεις από την Commune Libre de Courbevoir (Seine) και την Ελληνική Εταιρεία Κοινοτικής Ανάπτυξης, 1ο βραβείο καλύτερου στίχου από το 31ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για το τραγούδι
«Δώσ' μου την καρδιά μου πίσω» και πολλά άλλα ειδικά βραβεία, ενώ ήταν επίτιμη δημότης Gourbevois Παρισιού. Το 2009 τιμήθηκε με το Βραβείο Δημοσιογραφίας από την ΕΣΗΕΑ για τη συνολική δημοσιογραφική της δράση και με το Βραβείο Σεναρίου Σούλας Πιερράκου για τη διαχρονική προσφορά της στη σεναριογραφία.

Πέθανε η δημοσιογράφος Κική Σεγδίτσα Facebook Twitter
Την εποχή της παντοδυναμίας της στο περιοδικό Ρομάντσο, με τον Λάκη Κομνηνό


Η ελληνική Δημοσιογραφία γίνεται σήμερα φτωχότερη από την απώλεια της μεγάλης αυτής γυναίκας, δημοσιογράφου και λογοτέχνιδος. Το Διοικητικό Συμβούλιο συλλυπείται θερμά τους οικείους της και αποχαιρετά την εκλεκτή   συνάδελφο.
Τα στοιχεία της κηδείας της Κικής Σεγδίτσα θα γίνουν γνωστά με νεώτερη ανακοίνωση.

H ηθοποιός Χριστίνα Αλεξανιάν αποχαιρέτησε με ένα συγκινητικό μήνυμα στο facebook την Κική Σεγδίτσα.

Η ηθοποιός έγραψε χαρακτηριστικά: «Έφυγε μια σπουδαία γυναίκα. Ένας άνθρωπος που με την καλοσύνη της με γέμιζε αγάπη. Έναν καλό λόγο είχε πάντα να μου πει.. τώρα σιωπή Καλό σου ταξίδι αγαπημένη μας. Πάντα μαχήτρια ήσουν, μέχρι το τέλος. Πρόλαβα να σου ευχηθώ καλή χρονιά, αλλά αυτή η χρονιά σε πήρε από κοντά μας. Πάντα στην καρδιά μου θα είσαι φίλη μου».

Πέθανε η δημοσιογράφος Κική Σεγδίτσα Facebook Twitter
Με την Αλίκη

Η Κική Σεγδίτσα περιγράφει την στενή σχέση της με την Αλίκη Βουγιουκλάκη

Πώς έγινε η γνωριμία σου με την Αλίκη;
Το περιοδικό Πρώτο, με το οποίο συνεργαζόμουν, διοργάνωνε κρουαζιέρες με καλλιτέχνες και θαυμαστές τους. Δεν πήγαινα ποτέ σε αυτά, γιατί ήμουν τελείως «αλλού», ήθελα να ασχολούμαι με τις παραστάσεις στην Επίδαυρο και τους αρχαίους συγγραφείς. Υποχρεώθηκα, όμως, να πάω. Και θυμάμαι πως όπου πατούσε η Αλίκη μέσα στο πλοίο νόμιζες ότι θα μπατάριζε απ' τον κόσμο που την ακολουθούσε!

Αυτή ήταν η πρώτη σας συνάντηση;
Ναι. Αλλά η ουσιαστική ήταν όταν, μαζί με μια συνάδελφο, μας κάλεσε στο σπίτι της, για να μας πει λεπτομέρειες για μια ταινία που ετοίμαζε στο εξωτερικό. Τελειώνοντας, είπε: «Κορίτσια, σας έχω φέρει κρέμες απ' την Αγγλία!» Το θεώρησα δωροδοκία. Αρνήθηκα. Επέμενε. Φεύγοντας, άφησα το σακουλάκι με τα καλλυντικά έξω από την πόρτα της. Την επομένη μού τηλεφώνησε στο περιοδικό: «Οι κρέμες θα κρατηθούν μέχρι να χαλάσουν. Θα τις πάρεις». Φυσικά δεν ήταν «δωροδοκία», απλώς εγώ ήμουν πολύ νέα και τα παρεξηγούσα όλα.

Κι έτσι ξεκίνησε η φιλία σας.
Δεν έγινα, όμως, ποτέ «αυλή» της. Μια εποχή, μάλιστα, μου είχε θυμώσει. Ήταν όταν είχα γράψει μια κριτική για το Σούζι Βονγκ που είχε ανεβάσει και στο κείμενο η αρχισυντάκτρια το έγραψε περιπαικτικά «Μπούζι Βονγκ». Η Αλίκη μίλησε άσχημα για μένα σε κάποιες παρέες κι όταν το έμαθε ο διευθυντής του περιοδικού μού είπε: «Κομμένα τα εξώφυλλα με τη Βουγιουκλάκη». Πέρασε λίγος καιρός και η παύση του ενδιαφέροντος απ' το περιοδικό άρχισε να λείπει στην Αλίκη. Μέσω κοινών γνωστών, ήρθαμε ξανά σε επαφή και λύθηκε η παρεξήγηση. Τότε αποφασίσαμε να μου μιλήσει για τη ζωή της για να τη γράψω σε συνέχειες στο περιοδικό. Ήταν έγκυος στον Γιάννη. Επί ένα μήνα κάθε μέρα βρισκόμουν στο σπίτι της με το κασετοφωνάκι να γράφει.

(Από συνέντευξη στο Πρώτο Θέμα το 2014)

 
Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM