Αποκαλυπτικό πόρισμα για το Μάτι: Λάθος όλα από την αρχή - Δυσλειτουργίες και αιφνιδιασμός

Αποκαλυπτικό πόρισμα για το Μάτι: Λάθος όλα από την αρχή - Δυσλειτουργίες και αιφνιδιασμός Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Αιφνιδιασμό εξαιτίας της γρήγορης εξέλιξης της πυρκαγιάς καθώς και έλλειψη επικοινωνίας των εμπλεκόμενων φορέων διαπιστώνει το πόρισμα για την πυρκαγιά στο Μάτι που συνέταξε ο αξιωματικός της πυροσβεστικής Δημήτρης Λιότσος , ύστερα από εισαγγελική παραγγελία.

Σε ρεπορτάζ για το πόρισμα που δημοσιεύει σήμερα η Καθημερινή αναφέρεται πως ο επιπυραγός διαπιστώνει πως  «ο κρατικός μηχανισμός αιφνιδιάστηκε από τη γρήγορη εξέλιξη της πυρκαγιάς, με αποτέλεσμα να προκληθούν δυσλειτουργίες στο επιχειρησιακό σκέλος, καθώς και έλλειψη επαρκούς επικοινωνίας των εμπλεκόμενων φορέων κατά τη διαχείριση της κρίσης.

Η μη έγκαιρη εντολή για οργανωμένη απομάκρυνση του πληθυσμού στέρησε τη δυνατότητα ασφαλούς διαφυγής των μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής»

Το πόρισμα προκύπτει από την επεξεργασία δεδομένων (μέσω GPS και χειρόγραφων «ημερολογίων» αεροσκαφών) για την κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων και εναερίων μέσων τη μέρα της πυρκαγιάς.

Ακόμα χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα και γραπτές απαντήσεις σε ερωτήματα που παρείχαν η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η αυτοδιοίκηση.

Ειδικά για την κίνηση των οχημάτων αναφέρεται πως δύο υδροφόρες που επιτελούσαν περιπολία στο Νταού Πεντέλης και πιθανόν να είχαν καταφέρει να σβήσουν τη φωτιά έγκαιρα στα πρώτα στάδια, είχαν μετακινηθεί με εντολή της ηγεσίας στο μέτωπο της Κινέτας.

Η πρώτη επικοινωνία μεταξύ των πυροσβεστικού ελικοπτέρου και συντονιστικού κέντρο στην οποία υπάρχει αναφορά πως η φωτιά θα απειλήσει σπίτια γίνεται στις 17:30. Όμως, εξαιτίας του πολύ δυνατού αέρα και τεχνικών προβλημάτων δεν κατέστη δυνατή η έγκαιρη απογείωση πολλών πυροσβεστικών εναέριων μέσων.

«Η πρόγνωση ότι η φωτιά θα απειλήσει σπίτια κρίνεται ιδιαιτέρως σοβαρή όχι μόνο λόγω της επικείμενης έκθεσης σε κίνδυνο να καούν άνθρωποι και σπίτια αλλά και λόγω της άμεσης και επικείμενης έκθεσης στον κίνδυνο αιτιώδους πρόκλησης ασφυξίας από τον πυκνό καπνό που είχε καλύψει ήδη την περιοχή. Κατά συνέπεια, δίδοντας εντολή εκκένωσης της ανωτέρω περιοχής αμέσως μετά την ειδοποίηση του ανωτέρω ελικοπτέρου για την επαπειλούμενη καταστροφή, είναι πιθανό ότι δεν θα είχαμε θρηνήσει τόσες ανθρώπινες ζωές», επισημαίνει ο κ. Λιότσος.

Όσον αφορά το ζήτημα της εκκένωσης της περιοχής το πόρισμα παραθέτει αποσπάσματα απαντητικών επιστολών της Περιφέρειας στις οποίες αναφέρεται πως ουδέποτε και με κανένα τρόπο περιήλθε εισήγηση από τον επικεφαλής αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος για την εφαρμογή του μέτρου της Οργανωμένης Προληπτικής Απομάκρυνσης Πολιτών».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM