Απεργία την Πρωτομαγιά

Αποπέμπεται ο διευθυντής της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων - Είχε ζητήσει παρέμβαση εισαγγελέα

Αποπέμπεται ο διευθυντής της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων - Είχε ζητήσει παρέμβαση εισαγγελέα Facebook Twitter
ΑΠΕ ΜΠΕ
1

Αποπέμπεται ο διευθυντής της υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ανδρέας Ηλιόπουλος.

Προηγήθηκαν δηλώσεις του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», όπου έκανε λόγο για φαινόμενα κακοδιαχείρισης κονδυλίων για το προσφυγικό, τόσο από τον εμπλεκόμενο κρατικό μηχανισμό όσο και από ΜΚΟ, ενώ παρακινούσε τις αρμόδιες ευρωπαϊκές και ελληνικές αρχές και τους εισαγγελείς να αναζητήσουν στοιχεία και να προχωρήσουν σε εκτεταμένη έρευνα.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας χαρακτηρίζει «αναληθή και ψευδή» όσα αναφέρει ο κ. Ηλιόπουλος, ενώ επισημαίνει ότι του είχε ανακοινώσει από την Τρίτη ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η συνεργασία του με το υπουργείο.

Αναλυτικά, ο κ. Βίτσας δήλωσε:

«Την περασμένη Τρίτη το πρωί και ώρα 10:00 κάλεσα τον κ. Ηλιόπουλο, Διευθυντή της ΥΠΥΤ, και του ανακοίνωσα ότι δεν μπορεί να συνεχισθεί η συνεργασία του με το υπουργείο, λόγω πολλαπλών αδυναμιών ανταπόκρισης στα καθήκοντά του.

»»Του ζήτησα να μου απαντήσει το πρωί της Παρασκευής εάν θα παραιτηθεί ή θα πρέπει να ακολουθήσω τη διαδικασία για την παύση του. Μου είπε ότι θα έχω την τελική του απάντηση για το τρόπο αποχώρησής του την Παρασκευή το πρωί. Την επιλογή αυτή του την έδωσα, σεβόμενος την ιστορία του και το προηγούμενο στρατιωτικό του αξίωμα.

»»Με όσα αναληθή αναφέρει στη σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα "Φιλελεύθερος", θεωρώ ότι έχω την απάντησή του και φυσικά θα κινηθούν οι δέουσες νομικές διαδικασίες εναντίον του για όσα ψευδώς αναφέρει».

Σημειώνεται πως, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξη στην εφημερίδα Φιλελεύθερος, ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρει:

«Εγώ δεν είμαι εισαγγελέας. Γνωρίζουμε όμως όσοι ασχολούμαστε με το προσφυγικό ότι συμβαίνουν διάφορα πράγματα που δεν συνιστούν χρηστή διαχείριση. Προτίθεμαι να ενημερώσω τις ευρωπαϊκές αρχές για την κατάσταση του μεταναστευτικού στην Ελλάδα, και θα το κάνω. Ακούγονται πολλά για τη σίτιση, τη διαχείριση των λυμάτων -όπου πληρώνουμε εκατομμύρια- και άλλα.

»»Στη Μόρια έχουν διατεθεί πάνω από 1 εκατ. ευρώ αυτά τα χρόνια μόνο για τη μεταφορά των λυμάτων και βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο μηδέν. Με τα χρήματα αυτά θα είχαμε φτιάξει πολλές εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού. Αυτά πρέπει να τα δουν οι αρμόδιοι. Εκείνοι που έχουν την ευθύνη του ελέγχου των δαπανών. Να εξετάσουν αναλυτικά πού πηγαίνουν τα χρήματα και γιατί ενδεχομένως να μην ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

»»Η δική μας Διεύθυνση Υποδοχής και Ταυτοποίησης έχει ενημερώσει αναλυτικά τις αρχές για θέματα που μας αφορούν. Για όλα τα θέματα, όπως λ.χ. με την ασφάλεια του προσωπικού ή περιστατικά βίας που αντιμετωπίζουμε στα Κέντρα, ενημερώνουμε τις αστυνομικές διευθύνσεις και τους εισαγγελείς.


»»Είναι η ώρα να παρέμβουν οι εισαγγελείς. Εκείνοι είναι που θα δουν αν υπάρχουν θέματα παραβάσεων των νόμων, και από εκεί και πέρα είναι θέμα των δικαστικών αρχών για το αν θα τα προχωρήσουν. Εγώ λέω ότι έχει χαθεί ο έλεγχος. Επικρατεί ένα χάος αυτή τη στιγμή».


Σε άλλο σημείο, τόνισε: «Μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος και οι αρχές να μπουν στη "Διαύγεια" και να αντλήσουν στοιχεία, να δουν τις απορρίψεις δαπανών κονδυλίων που έχουν διατεθεί από τα ευρωπαϊκά προγράμματα για να μελετήσουν και να βγάλουν συμπεράσματα. Υπάρχει υλικό και για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και για άλλους φορείς που εμπλέκονται, ώστε κάποιος μπορεί να βγάλει συμπεράσματα για το αν γίνεται κακοδιαχείριση ή όχι.

»»Το θέμα είναι σοβαρό, γιατί αν αποδειχθούν τέτοιες περιπτώσεις, αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα που λαμβάνουμε από την Ε.Ε. δεν θα πληρωθούν από ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά από τον ελληνικό προϋπολογισμό, δηλαδή τους φορολογούμενους. Αντίστοιχα, υπάρχει σοβαρό θέμα με τις δεκάδες ΜΚΟ, οι οποίες διαχειρίζονται πολλαπλάσια κονδύλια συγκριτικά με το ελληνικό κράτος, χωρίς να γνωρίζουμε τα μνημόνια συνεργασίας, με ποιον τα έχουν συνάψει και τι ακριβώς κάνουν».

Εμμένει στις καταγγελίες του ο κ. Ηλιούπουλος

 

Απάντηση στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, δίνει με δήλωσή του ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, αντιστράτηγος ε.α. Ανδρέας Ηλιόπουλος προκαλώντας τον να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί με τον ισχυρισμό του περί «αδυναμίας ανταπόκρισης στα καθήκοντά μου» καθώς και ποιο σημείο από τις καταγγελίες του είναι αναληθές.

Συγκεκριμένα στη δήλωση αναφέρει, «Θα προκαλούσα τον κ. Βίτσα να μας πληροφορήσει ποιες είναι οι "αδυναμίες ανταπόκρισης στα καθήκοντα μου" και φυσικά να τολμήσει να προσδιορίσει τα "αναληθή" που ανέφερα στην συνέντευξη μου στον Φιλελεύθερο. Τα υπόλοιπα στον Εισαγγελέα».

 

Ελλάδα
1

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ