Απεργία την Πρωτομαγιά

Ο δήμος Αθηναίων σταματά να παρέχει τη στέγη του συνΑθηνά σε ομάδες που οργανώνουν συσσίτια

Ο δήμος Αθηναίων σταματά να παρέχει τη στέγη του συνΑθηνά σε ομάδες που οργανώνουν συσσίτια Facebook Twitter
Φωτογραφία: Steps/Thomas Gkazelis
0

Ο δήμος Αθηναίων έχει αποφασίσει να σταματήσει να παρέχει τη στέγη του συνΑθηνά σε δράσεις που στηρίζουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως το One Stop, καταγγέλλει ο συντονιστής της Steps, Τάσος Σμετόπουλος.

Από την πλευρά του, ο δήμος τονίζει ότι πρέπει να μεταφερθεί η δράση ομάδων που οργανώνουν συσσίτια, για λόγους υγειονομικούς, ενώ θέλει να ενθαρρύνει δράσεις περισσότερο πολιτιστικού χαρακτήρα «το οποίο ταιριάζει και με την εξέλιξη της περιοχής». 

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία Steps, σε συνεργασία με άλλες ομάδες, υλοποιεί το One Stop κάθε Τετάρτη και Κυριακή στο συνΑθηνά, από το 2016. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας παρέχει, μεταξύ άλλων, πρώτες βοήθειες, πλύσιμο ρούχων, μπάνιο, κούρεμα, ζεστό φαγητό, μουσική, παιχνίδι με τα παιδιά και νομικές συμβουλές.

Ο κ. Σμετόπουλος καταγγέλλει ότι ο δήμος έχει δώσει πλέον τελεσίγραφο στην ομάδα να σταματήσει τις δράσεις της στη συγκεκριμένη στέγη στις 9 Σεπτεμβρίου, υποστηρίζοντας πως τους ενοχλεί ότι είναι ορατές στο κέντρο της πόλης οι ευάλωτες ομάδες.

Όπως εξηγεί στο Lifo.gr, ο χώρος του συνΑθηνά είναι διαθέσιμος στην κοινωνία των πολιτών, δηλαδή σε άτυπες ομάδες ή οργανώσεις, για να πραγματοποιούν δράσεις. Η κάθε ομάδα χρειάζεται να καταθέτει αίτημα για κράτηση τις ημερομηνίες και ώρες που θέλει να χρησιμοποιήσει τον χώρο.

Ο δήμος Αθηναίων σταματά να παρέχει τη στέγη του συνΑθηνά σε ομάδες που οργανώνουν συσσίτια Facebook Twitter
Φωτογραφία: Steps/Thomas Gkazelis

«Εμείς κάναμε αίτημα για να γίνει κράτηση μέχρι τέλος Δεκέμβρη. Το αίτημα έμεινε αναπάντητο και αντ' αυτού ήρθε ένα email που έλεγε ότι "σας παρακαλούμε μην προγραμματίσετε άλλες δράσεις πέρα από αυτές που έχετε ήδη προγραμματίσει"», σημειώνει και προσθέτει:

«Όταν ζήτησα να μας εξηγήσουν τι σημαίνει αυτό ακριβώς, η απάντηση ήταν ότι η τελευταία δράση που έχετε προγραμματισμένη είναι 9/9, πέραν αυτής να μην προγραμματίσετε κάτι άλλο, πρώτα πρέπει να μιλήσουμε για να δούμε τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Ανέφεραν πως από αρχή του χρόνου έχουν εντάξει τη στέγη σε ένα πρόγραμμα ευρωπαϊκό που έχει να κάνει μόνο με το πώς πρόσφυγες και μετανάστες θα ενταχθούν σε αυτό που λέμε κοινωνία των πολιτών.

»»Αυτό ήταν πρόφαση, γιατί εμείς και πολλοί από τους υπόλοιπους που χρησιμοποιούμε τον χώρο, το κάνουμε έτσι και αλλιώς. Δηλαδή, υπάρχουν έτσι και αλλιώς πρόσφυγες και μετανάστες που συμμετέχουν ενεργά».

Ο κ. Σμετόπουλος τονίζει ότι «δεν απαντήθηκε ποτέ γιατί πρέπει να σταματήσουν οι δράσεις προκειμένου να πάμε σε οποιαδήποτε συζήτηση».

«Το μεγάλο τους πρόβλημα ουσιαστικά -και αυτό το λέω όχι μόνο με βάση τα τωρινά δεδομένα- είναι η ορατότητα. Ότι υπάρχει όλος αυτός ο κόσμος που δεν έχει στήριξη», επισημαίνει.

Υπογραμμίζει ακόμη ότι έρευνες που έχει βγάλει κατά καιρούς ο ίδιος ο δήμος, σχετικά με τους πολίτες που έχουν ανάγκη στήριξης, «είναι πλασματικές και τα πραγματικά νούμερα είναι τρεις φορές πάνω. Συν πως το 2013 ο δήμος Αθηναίων είχε τρία συσσίτια ημερησίως στο Κέντρο Υποδοχής & Αλληλεγγύης (ΚΥΑΔΑ), ενώ σήμερα έχει ένα. Άρα η λογική τους μόνιμα είναι το τι φαίνεται».

«Το γεγονός ότι στην οδό Αθηνάς, κάθε Τετάρτη και Κυριακή τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με εμάς, υπάρχουν 300-350 άνθρωποι οι οποίοι κάνουν χρήση των όσων προσφέρονται από το One Stop όπως είναι φαγητό, ροφήματα, γιατροί κλπ, το ότι είναι ορατοί στο κέντρο της πόλης όλοι αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι επί της ουσίας είναι εγκαταλελειμμένοι στην τύχη τους -γιατί αυτό που κάνουμε εμείς είναι απλά μια σταγόνα στον ωκεανό- ενοχλεί και ενοχλεί και πάρα πολύ».

Ο δήμος Αθηναίων σταματά να παρέχει τη στέγη του συνΑθηνά σε ομάδες που οργανώνουν συσσίτια Facebook Twitter
Φώτα οροφής που έχουν καταρρεύσει στο συνΑθηνά. Φωτογραφία: Τάσος Σμετόπουλος

Παράλληλα, ο κ. Σμετόπουλος καταγγέλλει πως η στέγη δεν έχει νερό από την 1η Αυγούστου, φώτα οροφής έχουν καταρρεύσει ενώ τα φρεάτια είναι βουλωμένα εδώ και έναν χρόνο στον εξωτερικό χώρο. Σημειώνεται πως η ομάδα χρησιμοποιεί τη στέγη υποστηρικτικά και για να έχει πρόσβαση σε νερό και ηλεκτρικό, ενώ η δράση γίνεται στον εξωτερικό χώρο.

«Είναι ενήμεροι (σ.σ. στον δήμο) και για τα φώτα και για όλα, εδώ και πάρα πολύ καιρό. Άρα θεωρώ ότι όλα αυτά στο σύνολό τους δεν είναι τυχαίες ενέργειες», σημειώνει.

Ο δήμος Αθηναίων σταματά να παρέχει τη στέγη του συνΑθηνά σε ομάδες που οργανώνουν συσσίτια Facebook Twitter
Φωτογραφία: Τάσος Σμετόπουλος

«Από 9 Σεπτέμβρη δεν τους ενδιαφέρει τι θα γίνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Το θέμα δεν είμαστε εμείς και πώς εμείς θα προχωρήσουμε, μακάρι να μη χρειαζόταν να κάνουμε αυτό που κάνουμε, για να το πω διαφορετικά. Είναι οι τόσοι άνθρωποι που το χρειάζονται. Το One Stop από το 2016 έχει δώσει περίπου 40.000 μερίδες φαγητό, συν όλα τα υπόλοιπα. Δεν έχουμε ζητήσει και δεν θέλουμε καμία στήριξη από τον δήμο, πέρα από το ότι ασκούσαμε το δικαίωμά μας, όπως και όλοι οι υπόλοιποι, να κάνουμε χρήση του χώρου», καταλήγει.

Από την πλευρά της η Αμαλία Ζέπου, αντιδήμαρχος Κοινωνίας των Πολιτών, στον δήμο Αθηναίων, τονίζει στο Lifo.gr πως «δεν θέλουμε να διακοπεί η δράση των ομάδων, θα μεταφερθεί». 

«Οι ομάδες Steps και Βοήθησε τον Πλησίον σου είναι οι δύο ομάδες, από όσες φιλοξενούνται στο συνΑθηνά, που κάνουν συσσίτια. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει τρομερή δυσκολία να διατηρηθεί καθαρή όλη η περιοχή εκεί, όχι μόνο η στέγη του συνΑθηνά, όλη η πλατεία. Υπάρχει τρομερό υγειονομικό θέμα. Κάθε έξι μήνες απολυμαίνουμε για ποντίκια, κατσαρίδες κλπ. Μία απόφαση που πρέπει να παρθεί και μαζί τους κιόλας, το είπαμε σε αυτές τις δύο ομάδες, είναι να βρούμε ένα πιο κατάλληλο σημείο, γιατί αυτό που γίνεται εκεί πέρα κατ' αρχήν είναι επικίνδυνο. Μολύνεται η περιοχή σε ακραίο βαθμό. Το πρόβλημα υπήρχε, και κάναμε απολυμάνσεις αρκετά συχνά, αλλά διογκώθηκε. Δεν φταίνε οι ίδιοι, είναι και οι δυνάμεις του δήμου περιορισμένες ώστε να μπορεί να απολυμαίνεται η περιοχή πιο τακτικά», αναφέρει και προσθέτει:

«Το άλλο σκέλος είναι ότι η περιοχή λόγω του εμπορικού τριγώνου έχει αναβαθμιστεί και ο ρόλος του συνΑθηνά αλλάζει τα επόμενα τρία χρόνια, που αναλαμβάνουμε ένα νέο πρόγραμμα το οποίο έχει να κάνει με ένταξη προσφύγων. Έτσι θέλουμε να ενθαρρύνουμε περισσότερο δράσεις που έχουν να κάνουν με πολιτισμό, δηλαδή μαζί με ωφελούμενους, είτε πρόσφυγες, είτε άνεργους, είτε και ομάδες του συνΑθηνά, να γίνονται εκεί πέρα δράσεις περισσότερο πολιτιστικού χαρακτήρα, το οποίο ταιριάζει λιγάκι και με την εξέλιξη της περιοχής». 

Όπως συμπληρώνει, «ο προσανατολισμός δεν είναι μόνο πολιτιστικός. Υπάρχουν ομάδες που απευθύνονται σε τέτοιου είδους ευάλωτα γκρουπ ανθρώπων, αλλά που κάνουν διαφορετικά πράγματα, ας πούμε αυτοί που κάνουν τακτικά HIV τεστ. Αυτούς δεν θα τους σταματήσουμε. Γιατί αυτοί για λίγες ώρες την εβδομάδα, κάθονται εκεί, μια χαρά. Με τα συσσίτια έχουμε πρόβλημα». 

Η κ. Ζέπου αναφέρει πως εστάλη μία επιστολή στις δύο ομάδες, πριν από τρεις εβδομάδες, και ο δήμος περιμένει απάντηση για να προγραμματιστεί η συνάντηση και να συζητηθούν εναλλακτικοί χώροι. Σύμφωνα με την ίδια, πρόκειται για πλατείες στο κέντρο της Αθήνας. 

«Δεν θέλουμε να ενθαρρύνουμε την κράτηση πέρα της 9ης Σεπτεμβρίου. Λέμε μέχρι τότε που έχετε προγραμματίσει κρατήστε το, αλλά να συζητήσουμε, νωρίτερα και από αρχές Σεπτεμβρίου, για να δούμε πού αλλού μπορείτε να πάτε. Ελπίζουμε να βρούμε άμεσα κάτι. Επίσης υπάρχουν και άλλες ομάδες του συνΑθηνά, συνολικά είναι 380+, υπάρχουν και άλλοι που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη στέγη με έναν τρόπο που είναι πιο θετικός και που αρμόζει καλύτερα στο σημείο αυτό της Βαρβακείου».

«Ο δήμος κάνει πολλά προγράμματα και για τους άστεγους, και το πρόγραμμα κοινωνικής αλληλεγγύης απευθύνεται σε άστεγους... Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν αναπτυχθεί δομές στον δήμο για να μπορούν να στηρίξουν αυτόν τον πληθυσμό με έναν πιο ολοκληρωμένο τρόπο. Πριν από τέσσερα χρόνια που ξεκινούσε η στέγη του συνΑθηνά δεν υπήρχαν αντίστοιχες δομές, ώριμες, για να το κάνουμε αυτό. Και έτσι βοηθούσαμε με τον κάθε τρόπο και η στέγη του συνΑθηνά εφόσον μπορούσε να είναι χρήσιμη για μια τέτοια στήριξη, για σίτιση, ρούχα κλπ την παραχωρούσαμε.

»»Τώρα πιστεύουμε ότι και οι ίδιες αυτές οι ομάδες, εφόσον το αποτέλεσμα είναι το πιο σημαντικό, δηλαδή να στηριχθούν αυτοί οι άνθρωποι, και αυτές οι ίδιες θα ενδιαφερθούν να γνωρίσουν άλλα προγράμματα με τα οποία να συνεργαστούν με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Δεν είναι πια η στέγη του συνΑθηνά η καλύτερη λύση για αυτούς», σημειώνει.

Ελλάδα
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ