Πόνος και αγωνία στο νεκροτομείο - Δίνουν dna και ελπίζουν

Πόνος και αγωνία στο νεκροτομείο - Δίνουν dna και ελπίζουν Facebook Twitter
0

Με πόνο και αγωνία προσέρχονται και σήμερα το πρωί δεκάδες άνθρωποι στο νεκροτομείο Αθηνών στο Γουδί, για να δώσουν DNA ελπίζοντας πως θα δώσουν τέλος στο θρίλερ με τους δικούς τους ανθρώπους που αγνοούνται.

Η προσπάθεια ταυτοποίησης των σορών των δεκάδων νεκρών από την φονική πυρκαγιά συνεχίζεται.

Οι πληροφορίες που μετέδωσε ο ΑΝΤ1 αναφέρουν ότι έχουν ταυτοποιηθεί 10 θύματα και αυτό έγινε κυρίως χάρη σε κοσμήματα ή άλλα ιδιαίτερα γνωρίσματα όπως τατουάζ ή λάμες από ιατρικές επεμβάσεις που είχαν κάνει οι νεκροί.

Τα περισσότερα θύματα έχασαν τη ζωή τους στις φλόγες ή πνίγηκαν στη θάλασσα.

Πόνος και αγωνία στο νεκροτομείο - Δίνουν dna και ελπίζουν Facebook Twitter

Η διαδικασία προχωρά όσο πιο γρήγορα γίνεται, δεδομένου ότι πολλές σοροί είναι αδύνατον να αναγνωριστούν από την όψη και μόνο με την μέθοδο του DNA είναι εφικτό να προχωρήσει η διαδικασία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις θα χρειαστούν ακόμη μέρες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Μια γυναίκα από το Βέλγιο, μια άλλη γυναίκα από τον Πόντο, πολλοί ακόμη άνθρωποι περάσαν σήμερα το πρωί από την υπηρεσία.

Στην υπηρεσία του έργου των ταυτοποιήσεων συμμετέχει η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και το εργαστήριο DNA της Ελληνικής Αστυνομίας. Μετά την ταυτοποίηση τα δείγματα διαβιβάζονται στη Διεύθυνση Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής, την υπηρεσία που έχει αναλάβει να ενημερώσει τις οικογένειες.

«Σε απανθρακωμένες σορούς μπορεί να γίνουν λάθη, να πάρουν άλλες σορούς και αυτό υπό την πίεση του χρόνου δεν πρέπει να γίνει. Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο παραπάνω, αλλά πρέπει να το κάνουμε σωστά γιατί και οι συγγενείς περιμένουν τις σορούς», τονίζουν οι ιατροδικαστές.

«Κάποιες από τις σορούς έχουν αναγνωριστεί και οπτικά, γιατί αρχικά μεταφέρθηκαν σε διάφορα σημεία, μέχρι να φτάσουν στο Σχιστό, οπότε κάποιοι συγγενείς ενδεχομένως να είχαν και οπτική εικόνα --βεβαίως εκεί που γίνεται. Με πολύ μεγάλη έκπληξη παρακολουθήσαμε έναν πατέρα να αναγνωρίζει τα παιδιά του, τα οποία δεν ήταν τα δικά του, πόσο μάλλον όταν έχουμε τμήματα ανθρωπίνων σορών, τα οποία συν τοις άλλοις είναι και απανθρακωμένα, οπότε σαφέστατα οπτική αναγνώριση είναι αδύνατον να γίνει από κάποιον οικείο. Υποχρεωτικά από τον νόμο, από τα πρωτόκολλα των αναγνωρίσεων θυμάτων μαζικών καταστροφών, πρέπει να γίνει και η λήψη υλικού για ταυτοποίηση DNA» εξήγησε η ιατροδικαστής Ελένη Ζαγγελίδου στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Πόνος και αγωνία στο νεκροτομείο - Δίνουν dna και ελπίζουν Facebook Twitter

Για τον χρόνο που απαιτεί η διαδικασία ταυτοποίησης με DNA, διευκρίνισε: «Είναι μία διαδικασία, η οποία κρατάει κάποιες μέρες, αλλά οφείλω να σας πω -γιατί έχουμε ζήσει και ανάλογες περιπτώσεις και από το εξωτερικό- ότι στην Ελλάδα αυτή η διαδικασία συνήθως γίνεται πάρα πολύ γρήγορα [...] οι συνάδελφοι εργάζονται αυτές τις ημέρες από τις 5 το πρωί μέχρι τις 12 το βράδυ».

«Πρέπει να γίνουν διαδικασίες σωστής αναγνώρισης των σορών για την απόδοσή τους, αλλά ταυτόχρονα να γίνουν όλες οι δέουσες διαδικασίες για τον καθορισμό των αιτιών του θανάτου. Ακολουθείται πάντα ένα πρωτόκολλο σε αυτές τις διαδικασίες, εμπλέκονται πάρα πολλοί φορείς, εμπλέκεται η ιατροδικαστική υπηρεσία, εμπλέκονται φορείς της αστυνομίας, η Πυροσβεστική, η Πολιτική Προστασία. Υπάρχει ένα πρωτόκολλο, το οποίο αντιμετωπίζει τις διαδικασίες συλλογής, μεταφοράς, ταυτοποίησης και απόδοσης, το οποίο ακολουθείται και εμπλουτίζεται κάθε φορά με νεότερα στοιχεία, με νεότερες παραμέτρους [...] Γίνεται η συλλογή των σορών, όπως έγινε στο Σχιστό, οι σοροί μετά μεταφέρονται στο νεκροτομείο των Αθηνών. Υπάρχει η κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή για να γίνουν οι διαδικασίες των νεκροτομών, γίνεται όλος ο πλήρης έλεγχος, ο μορφολογικός, ο δακτυλοσκοπικός, φωτογραφικός, γίνονται οι διαδικασίες των νεκροτομών, όπου μπορούν να γίνουν, καθώς πολλές φορές υπάρχουν τμήματα ανθρωπίνων σωμάτων , οπότε είναι εκεί τελείως διαφορετική η διαδικασία. Και παράλληλα με όλη αυτή τη διαδικασία τρέχει και μία διαδικασία παροχής πληροφοριών από τους συγγενείς και λήψη δειγμάτων από τους συγγενείς, γιατί ακόμη και αν υπάρχει μακροσκοπική αναγνώριση, οπωσδήποτε θα γίνει επιστημονικά και η αναγνώριση, η ταυτοποίηση της σορού μέσω DNA» ανέφερε η κ. Ζαγγελίδου.

 

Σοκαρισμένοι ακόμη και οι ιατροδικαστές

 

«Είναι μία κατάσταση πρωτόγνωρη, μία κατάσταση μαζικής καταστροφής».Με τα λόγια αυτά περιέγραψε ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Νίκος Καρακούκης, τον τραγικό απόηχο των φονικών πυρκαγιών.

 

«Έχουμε διενεργήσει ιατροδικαστική έρευνα σε αρκετά θύματα. Οι αιτίες των θανάτων οφείλονται κυρίως σε απανθρακώσεις και σε πνιγμούς εντός του ύδατος. Επιπροσθέτως, γίνεται η διαδικασία αναγνώρισης με μεθόδους μακροσκοπικής αναγνώρισης από τους ιατροδικαστές και μέσω του DNA από τα αρμόδια εργαστήρια και προχωρούν οι διαδικασίες», πρόσθεσε.

«Έχουν προχωρήσει αρκετά οι διαδικασίες της ιατροδικαστικής έρευνας. Σοροί γύρω στους 62. Πιστεύουμε ότι μέχρι το Σάββατο θα έχουμε τελειώσει», τόνισε ο κ.Καρακούκης.

«Οι αναγνωρίσεις είναι άλλη υπηρεσία, η ΔΕΕ, το τμήμα εργαστηρίων. Οι λήψεις δειγμάτων γίνεται επίσης από συνεργείο του DNA. Εδώ βρίσκονται τρία συνεργεία. Βρίσκονται ψυχολόγοι και εργαστηριακοί αναλυτές για τις υπόλοιπες εξετάσεις. Αν γίνει και επιστημονική αναγνώριση με DNA μπορούν να πάρουν το συγγενή τους», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο ιατροδικαστής Νίκος Καλόγρηας τόνισε ότι στη διαδικασία συμμετέχει όλη η ιατροδικαστική υπηρεσία Αθηνών - Πειραιώς και το Πανεπιστήμιο Αθηνών με τη βοήθεια από άλλες ιατροδικαστικές υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Πόνος και αγωνία στο νεκροτομείο - Δίνουν dna και ελπίζουν Facebook Twitter

«Είναι μια μαζική καταστροφή με πολλές απανθρακώσεις που είναι δύσκολες και η αναγνώριση είναι ακόμη πιο δύσκολη. Αναμένουμε τις ταυτοποιήσεις μέσω DNA. Προσπαθούμε να προσδιορίσουμε τα αίτια θανάτου που τις περισσότερες φορές είναι προφανή» τόνισε ο κ.Καλόγρηας. «Να προχωρήσουμε στις διαδικασίες ταυτοποίησης, όχι μόνο νεκροτομής. Θα είμαστε εδώ όλες τις ημέρες και όλες τις νύχτες μέχρι να τελειώσουμε. Το θέμα είναι να προχωρήσουν οι ταυτοποιήσεις και από τη μεριά της ΔΕΕ γίνεται το καλύτερο. Άμεσα θα έχουμε τις πρώτες αναγνωρίσεις, να μειωθεί κάπως ο πόνος των ανθρώπων» είπε ο κ. Καλόγρηας.

«Υπάρχουν σε μεγαλύτερο βαθμό πλήρεις απανθρακώσεις και δυστυχώς σε μερικές περιπτώσεις υπάρχουν μόνο τμήματα ανθρώπινων σωμάτων. Κι εκεί είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράματα. Δίνεται προτεραιότητα στις σορούς που υπάρχει αναγνώριση και από τους συγγενείς για να γίνει και ταυτοποίηση με DNA. Μόλις ταυτοποιηθούν από τα εργαστήρια της ΔΕΕ, θα δοθούν στους συγγενείς. Οι σοροί είναι στο Σχιστό κι έρχονται εδώ τμηματικά. Η τελευταία παραγγελία μιλά για 68. Κάνουμε τα πάντα να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα στο επόμενο τριήμερο. Σε απανθρακωμένες σορούς μπορεί να γίνουν λάθη, να πάρουν άλλες σορούς και αυτό υπό την πίεση του χρόνου δεν πρέπει να γίνει. Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο παραπάνω, αλλά πρέπει να το κάνουμε σωστά γιατί και οι συγγενείς περιμένουν τις σορούς», τόνισε.

«Λέγεται ότι ήταν πολλά παιδιά. Κάθε φορά λέμε "πρώτη φορά συνέβη". Αυτή τη φορά, όντως συνέβη πρώτη φορά σε συναίσθημα. Μεγάλοι άνθρωποι, παιδιά από κατασκηνώσεις, τουρίστες, πραγματικά υπάρχει μεγάλη αντίθεση στην ψυχική διάθεση: από τη χαρά του καλοκαιριού στη λύπη που ζούμε όλοι μας», δήλωσε ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά, Ηλίας Μπογιώκας. «Συλλυπητήρια στους συγγενείς και αμέριστη συμπάθεια. Δεν βάζουμε μέσα να δουν τέτοια εικόνα οι συγγενείς. Δεν αντέχουν. Εδώ δεν αντέχουμε εμείς. Μπαίνουμε και βγαίνουμε. Δεν μπορεί να εξοικειωθεί ένας άνθρωπος ψυχικά με το θάνατο. Και τέτοιου είδους θάνατο, ειδικά όταν έχεις και μικρά παιδιά» ανέφερε ο κ. Μπογιώκας.

 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM