Ερωτήσεις & απαντήσεις για την υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών που έχουν συλλάβει οι Τούρκοι

Ερωτήσεις & απαντήσεις για την υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών που έχουν συλλάβει οι Τούρκοι Facebook Twitter
6

Σε διπλωματικό και πολιτικό θρίλερ μεταξύ των Ελλάδας και Τουρκίας εξελίσσεται από χθες η υπόθεση με τη σύλληψη των δύο ελλήνων αξιωματικών από τουρκική περίπολο στην περιοχή Καστανιές του Έβρου.

Το θέμα απασχολεί από χθες όλα τα ελληνικά ΜΜΕ, αλλά και την Τουρκία η οποία διοχετεύει στον Τύπο φωτογραφίες και βίντεο ενώ οι δύο συλληφθέντες Έλληνες κρατούνται μέχρι αυτή την ώρα στις κλειστές φυλακές Αδριανούπολης.

Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και νεότερα αναμένονται τη Δευτέρα εκτός απροόπτου - και αυτό γιατί οι διαθέσεις της Τουρκίας δεν είναι ποτέ σαφείς και δεδομένες.

 Βίντεο από το DHA που δείχνει τους Έλληνες συλληφθέντες:

 

 

Πότε έγινε το περιστατικό; 

Η είδηση έγινε γνωστή την Παρασκευή το πρωί, αν και το περιστατικό έλαβε χώρα την Πέμπτη το μεσημέρι προς απόγευμα.

 

Όλα ξεκίνησαν όταν οι δύο στρατιωτικοί πραγματοποιούσαν προγραμματισμένο περίπολο στο προγεφύρωμα Κάραγατς στην περιοχή των Καστανιών και βρέθηκαν σε τουρκικό έδαφος όπου έγιναν αντιληπτοί από το τουρκικό περίπολο με αποτέλεσμα να συλληφθούν.

Σύμφωνα με πηγές από το πεντάγωνο η περίπολος των Ελλήνων συνάντησε την Τουρκική η οποία υποχρέωσε τους Έλληνες στρατιωτικούς να αφήσουν τα όπλα και στη συνέχεια να ενημερώσουν με το κινητό τους τηλέφωνο τη μονάδα τους πως έχουν συλληφθεί επειδή πέρασαν σε τουρκικό έδαφος.

Οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί πέρασαν τη διαδικασία του αυτοφώρου στην Ανδριανούπολη όπου ο εισαγγελέας αποφάσισε την προσωρινή κράτησή τους έως τη Δευτέρα οπότε και θα εξεταστεί η Ελληνική ένσταση. Στο Πεντάγωνο σήμανε συναγερμός και αμέσως ξεκίνησαν οι επαφές.

 

Η πρώτη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού αναφέρει: «Ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος. Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές. Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα. Είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες».

 

Ερωτήσεις & απαντήσεις για την υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών που έχουν συλλάβει οι Τούρκοι Facebook Twitter
Η μεταφορά των Ελλήνων στο αστυνομικό τμήμα

Ποιοι είναι οι συλληφθέντες;

Πρόκειται για τους Άγγελο Μητρετώδη (ανθυπολοχαγό) 25 ετών και τον Δημήτρη Κουκλατζή (λοχία ΕΠ.ΟΠ, Σκαπανέας ΜΧ), 33 ετών και κάτοικο Ορεστιάδας.

Σύμφωνα με το onalert.gr, οι δύο στρατιωτικοί που συνελήφθησαν είναι στελέχη της 3ης Μηχανοκίνητης Ορεινής Ταξιαρχίας «Ρίμινι».

Φωτογραφία του Α. Μητρετώδη δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας.

Ερωτήσεις & απαντήσεις για την υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών που έχουν συλλάβει οι Τούρκοι Facebook Twitter
Ο Δημήτρης Κουκλατζής

Γιατί κατηγορούνται;

Οι δυο στρατιώτες κρατούνται αυτή τη στιγμή στις φυλακές Αδριανούπολης, αφού πρώτα πέρασαν από ιατρικές εξετάσεις σε δημόσιο νοσοκομείο. Nωρίτερα είχαν περάσει από τον στρατιωτικό εισαγγελέα και εν συνεχεία μεταφέρθηκαν στο δικαστικό μέγαρο της Αδριανούπολης.

Οι κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν είναι για παραβίαση πρωτοβάθμιας απαγορευμένης στρατιωτικής ζώνης, υποψία διαφυγής, υποψία καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων, μη ύπαρξη κατοικίας στην Τουρκία και πιθανότητα διαφυγής στο εξωτερικό.

Αρχικά υπήρξε πληροφόρηση πως θα κατηγορηθούν για κατασκοπεία, αλλά κάτι τέτοιο διαψεύστηκε στην πορεία.

Τι υποστήριξαν στην απολογία τους οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί;

Στο φως της δημοσιότητας έδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης την κατάθεση που φέρονται να έδωσαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν στον Έβρο και κρατούνται στις φυλακές Αδριανούπολης. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, οι δύο στρατιωτικοί φέρονται να δήλωσαν πως «δεν είμαστε πράκτορες».

Ένας εκ των δύο, στην κατάθεσή του φέρεται να υποστήριξε πως «το χιόνι ήταν γύρω στα 20-25 εκατοστά. Όταν είδαμε ίχνη παπουτσιών πάνω στο χιόνι αρχίσαμε να τα ακολουθούμε σκεπτόμενοι ότι είναι ίχνη παράνομων μεταναστών».

«Ακολουθώντας τα ίχνη φτάσαμε κάτω από ένα δέντρο, απέναντί μας βρέθηκαν τούρκοι στρατιώτες και μας πήραν τα όπλα. Μετά μάς μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα. Εμείς δεν είμαστε πράκτορες, δεν περάσαμε τα σύνορα σκόπιμα. Περάσαμε τα σύνορα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών» φέρεται να είπε.

Ερωτήσεις & απαντήσεις για την υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών που έχουν συλλάβει οι Τούρκοι Facebook Twitter

Τι λέει η ελληνική πλευρά;

Κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι οι συνομιλίες για τη διευθέτηση του θέματος, μεταξύ των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας, Ναυάρχου Ευαγγέλου Αποστολάκη και Στρατηγού Χουλούτ Ακάρ διεξάγονται σε καλό κλίμα.

Η πρώτη επικοινωνία έγινε την Πέμπτη ενώ υπήρξε και δεύτερη επικοινωνία χθες. Στο πλαίσιο αυτό οι πληροφορίες έφεραν τον Τούρκο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να επιθυμεί την ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας για την επάνοδο των δύο στρατιωτικών στην Ελλάδα.

Από το μεσημέρι της Πέμπτης αναφέρεται πως ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις με τους δύο συλληφθέντες Έλληνες αξιωματικούς, τονίζει κυβερνητικός αξιωματούχους.

Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται καθησυχαστική και αισιόδοξη για την ώρα. «Θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε οι δύο στρατιωτικοί να επιστρέψουν στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν» διαβεβαιώνουν κυβερνητικοί κύκλοι.

Το ελληνικό δημόσιο από πλευράς του όρισε δύο δικηγόρους που θα ασκήσουν έφεση. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, oι δύο Έλληνες συνελήφθησαν χωρίς χρήση βίας από τους Τούρκους στρατιώτες, και επετράπη να επικοινωνήσουν με τη μονάδα τους.

Ποια ήταν η θέση των ΗΠΑ για το θέμα;

Τον φόβο του για ένα «ατύχημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» εξέφρασε ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ.

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την υπόθεση με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και είναι «μέσα» στις κινήσεις που γίνονται, είπε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, κι ο ίδιος είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών, όπως επισήμανε, στη διάρκεια συζήτησης με τον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Σε ερώτηση αν ανησυχεί για το ενδεχόμενο «ατυχήματος» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο πρέσβης απάντησε ότι ανησυχεί για κάποιο επεισόδιο «αθέλητης» σύγκρουσης.

Γενικά για την προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, ο πρέσβης τόνισε ότι οι ΗΠΑ κατανοούν την ελληνική πλευρά και σε ό,τι αφορά στην παρεμπόδιση από την Τουρκία στις εργασίες εξόρυξης στην Κυπριακή ΑΟΖ παρατήρησε: «Η θέση των ΗΠΑ ήταν σαφής. Είναι θέμα αρχής ο λαός της Κύπρου να μπορεί να αναπτύξει τους πόρους στην υφαλοκρηπίδα της. Δεν είναι θέμα εταιρείας».

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία και τη συμπεριφορά της υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν ζωτικά συμφέροντα να παραμείνει η Άγκυρα προσηλωμένη στη Δύση και την Ευρώπη.

Ερωτήσεις & απαντήσεις για την υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών που έχουν συλλάβει οι Τούρκοι Facebook Twitter
Στη φωτογραφία φέρεται να διακρίνεται ο Άγγελος Μητρετώδης κατά τη σύλληψή του και μεταφορά του

Πότε θα παρθούν αποφάσεις; 

Τη Δευτέρα θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και αναμένονται εξελίξεις. Με τη μοναδική κατηγορία της παράνομης διείσδυσης σε απαγορευμένη περιοχή και όχι για κατασκοπεία θα οδηγηθούν τελικά ο δύο στρατιωτικοί στην τουρκική δικαιοσύνη. 

Ποιο είναι το θετικό σενάριο;

Αν και η Τουρκία λειτουργεί απρόβλεπτα και υπάρχουν κάποιες ανησυχίες πως θα θελήσει να δώσει διαστάσεις στο θέμα ή ακόμη και να εκβιάσει την Ελλάδα με την υπόθεση, το επικρατέστερο σενάριο δείχνει μάλλον θετική έκβαση με σύντομη λύση. Συγκρατημένα αισιόδοξη εμφανίζεται η ελληνική πλευρά εν αναμονή των εξελίξεων 

Το ρεπορτάζ της Καθημερινής αναφέρει πως η έρευνα στα κινητά των στρατιωτικών έδειξε ότι οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις οι οποίες εικονίζονταν σε φωτογραφίες που ήταν αποθηκευμένες δεν ήταν τουρκικές αλλά ελληνικές, προφανώς από τις μονάδες όπου υπηρετούν. Αυτό ίσως εξηγεί και για ποιο λόγο δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες για απόπειρα κατασκοπείας, όπως αναφερόταν για αρκετές ώρες στα τουρκικά ΜΜΕ. Εφόσον οι κατηγορίες είναι αυτές, προβλέπονται ποινές ορισμένων μηνών με αναστολή, εξαγοράσιμες. Κάτι που σημαίνει ότι εφόσον επικρατήσει αυτό το θετικό σενάριο, η δίκη της Δευτέρας θα οδηγήσει στην απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών και επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Ερωτήσεις & απαντήσεις για την υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών που έχουν συλλάβει οι Τούρκοι Facebook Twitter

Τι αναφέρει η τελευταία ενημέρωση;

Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ήταν η τελευταία ενημέρωση που έλαβαν στο Ελληνικό Πεντάγωνο για τους Έλληνες στρατιωτικούς.

Το onlaert.gr αναφέρει πως στακτική επαφή με τον Ανθυπολοχαγό και τον ΕΠ-ΟΠ λοχία βρίσκονται οι δυο νομικοί εκπρόσωποι τους καθώς και η Ελληνίδα πρόξενος στην Ανδριανούπολη η οποία από την πρώτη στιγμή είναι κοντά τους, αποτελώντας και τον "ασφαλή δίαυλο επικοινωνίας" όπως την χαρακτήριζε υψηλόβαθμη πηγή, με τις ελληνικές αρχές. Και εξηγώντας τον όρο "ασφαλής δίαυλος επικοινωνίας" διευκρίνιζε ότι αφορά στην διαβόητη μηχανή της τουρκικής προπαγάνδας.

Η ίδια πηγή με γνώση των διαβουλεύσεων που γίνονται σε όλα τα επίπεδα, στρατιωτικό και διπλωματικό, χαρακτήριζε ευφάνταστο σενάριο τις πληροφορίες που μεταδίδονταν από την άλλη πλευρά των συνόρων και ήθελαν οι δυο έλληνες στρατιωτικοί να χτυπήθηκαν από τους Τούρκους φρουρούς τους. Σενάριο μάλιστα στο οποίο ενεπλάκη και ο επικεφαλής της 3ης Μηχανοκίνητης Ορεινής Ταξιαρχίας "Ρίμινι", ο οποίος κατά τις ίδιες πηγές φέρεται να μετέβη στην Ανδριανούπολη διαπιστώνοντας ιδίοις όμμασοι ότι οι δυο στρατιωτικοί του είχαν τραυματιστεί. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει όπως όλα δείχνουν για την ώρα.

 

Ελλάδα
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Είναι τρομερό το γεγονός πως έχει αναπτυχθεί ολόκληρη παραφιλολογία για αυτό θέμα. Ενδεικτικό του πόσο κουτοπόνηρος λαός είμαστε. Σε λίγο θα ακουστεί πως τους συνέλαβε η ΜΙΤ στο Σύνταγμα. Στο προγεφύρωμα καραγατς που φυλάει το 508 ΜΚΤΠ (η μονάδα τους) ο Έβρος μπαινει στην Τουρκία και τα σύνορα ειναι απλά μεταλλικά σημαιάκια και πυραμιδοειδής κατασκευές που εύκολα χάνονται κάτω από χιόνι. Λίγο η πάρλα λίγο το κινητό και χάθηκαν, δεν ειναι τόοοοσο δύσκολο. Ξεκολλήστε.
Αυτή ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Πάιατ, είπε ξανά τις προάλλες ότι φοβάται ελληνοτουρκικό επεισόδιο. Όποιος κατάλαβε τις εντολές των "αφεντικών", καλώς κατάλαβε. Κοινώς, σιγά μη χάθηκαν έξω από τις Καστανιές οι καραβανάδες. Μπήκαν προκλητικά μέσα στα σύνορα της Τουρκίας, ακριβώς για να δημιουργηθεί επεισόδιο. Που δε θα λήξει σύντομα. Πόσο μαριονέτα των ΗΠΑ έχει καταντήσει η Ελλάδα, είναι ασύλληπτο.
Επειδή έχω υπηρετήσει στο φυλάκιο 1 που ειναι στις καστανιες και εχω δει την περιπολο.... δεν μου φαίνεται καθόλου παράξενο να μπερδευτούν και Να μπουν κατα λάθος σε τουρκικό έδαφος, ιδίως αν ειχε χάλια καιρό. Δεν υπάρχουν εμφανεί συνορα στο σημειο αυτο. Μονο δεντρα που εχουν ζωφραφισει σημαιες πανω και αυτο σε κάποια σημεία...
θα ηθελα να ηξερα αν ντρεπεσαι για το σχολιο σου. δυο ανθρωποι βρισκνται αιχμαλωτοι εν καιρω ειρηνης και εσυ περιφερεις φαντασιοπληξιες.αλλωστε ειναι γνωστο οτι οι ελληνες περικυκλωνουν την φιλειρηνικη Τουρκια του Ερντογαν οπως μπορουν να βεβαιωσουν και οι Κουρδοι στο Αφριν.ΕΙσαι απο αυτους που πιστευουν οτι η κακοκαιρια οταν ερχεται ειναι απο συνομωσια των μετερεολογων;;;
πως εχει επιβεβαιωθει η πληροφορια οτι ηταν σε τουρκικο εδαφος; καθε android εχει ενεργοποιημενο το google maps history μηπως δουμε πραγματα και θαυματα αν διαρευσει που εγινε η σύλληψη;;;