Οι διευθυντές των σχολείων θα είναι οι «απουσιολόγοι» των εκπαιδευτικών με τον νέο νόμο

Οι διευθυντές των σχολείων θα είναι οι «απουσιολόγοι» των εκπαιδευτικών με τον νέο νόμο Facebook Twitter
2

Οι διευθυντές πρέπει να υποχρεώνουν τους εκπαιδευτικούς του σχολείου τους να μην αποχωρούν πριν και το τελευταίο κουδούνι και τη λήξη της έβδομης διδακτικής ώρας.

Δηλαδή, να μην αποχωρούν όπως συμβαίνει έως και τώρα, όταν ολοκληρώσουν τις ώρες διδασκαλίας τους και όποια άλλη υποχρέωση έχουν αναλάβει. Ωστόσο, σύμφωνα με την Καθημερινή,  αυτό προκύπτει από την ερμηνεία της εγκυκλίου αλλά όχι από κάποια ρητή διατύπωση. Άρα οι διευθυντές πρέπει να αναλάβουν τον ρόλο του κακού μέσα στο σχολείο.

Ειδικότερα, σε πρόσφατο μνημονιακό νόμο ψηφίσθηκε ότι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να παραμένουν στο σχολείο 30 ώρες την εβδομάδα, δηλαδή στην πράξη έως τις 2 το μεσημέρι. Η εφαρμοστική εγκύκλιος του νέου νόμου ορίζει ότι «οι εκπαιδευτικοί παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο τους στις εργάσιμες ημέρες, πέρα από τις ώρες διδασκαλίας όπως αυτές προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις, όχι όμως πέρα από έξι ώρες την ημέρα ή τριάντα ώρες την εβδομάδα».

Το γεγονός πως η εγκύκλιος δεν αναφέρει ότι οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αποχωρούν από το σχολείο εάν δεν τους έχει ανατεθεί έργο από τα όργανα διοίκησης, ερμηνεύεται από το υπουργείο ως σαφή οριοθέτηση της υποχρέωσης των εκπαιδευτικών για το 30ωρο παραμονής.

Ωστόσο, η εγκύκλιος δεν ορίζει τρόπους με τους οποίους θα γίνεται ο έλεγχος των εκπαιδευτικών. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, ο διευθυντής της κάθε σχολικής μονάδας εφόσον θέλει να λειτουργεί σύμφωνα με τον νόμο πρέπει να τηρεί για τους εκπαιδευτικούς το υποχρεωτικό εξάωρο, ώστε να είναι προστατευμένος από τυχόν διοικητικό έλεγχο.

Συγκεκριμένα, όπως συνέχισαν, ο διευθυντής θα ελέγχει τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των εκπαιδευτικών με βιβλίο παρουσίας, το οποίο θα υπογράφεται κατά την προσέλευση και την αποχώρηση των εκπαιδευτικών, ενώπιόν του. Επίσης, οι γονείς θα μπορούν να αναζητούν τον εκπαιδευτικό του παιδιού τους μέσα στο ωράριο του σχολείου. Αυτό όμως δεν ορίζεται ρητά στην εγκύκλιο.

Από την πλευρά του πάντως, το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ έχει δηλώσει ότι θα αντισταθεί «στην προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας να απαξιώσει ακόμη περισσότερο και να στοχοποιήσει τον Έλληνα εκπαιδευτικό».

Ελλάδα
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM