Μείωση της ανεργίας και του χρέους προβλέπει η Κομισιόν για την Ελλάδα

Μείωση της ανεργίας και του χρέους προβλέπει η Κομισιόν για την Ελλάδα Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Ρυθμό ανάπτυξης 2,2% για φέτος και 2,2% για το 2020 προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα, με παράλληλη μείωση του δημόσιου χρέους και της ανεργίας. Ωστόσο η Κομισιόν επισημαίνει την περυσινή μείωση των επενδύσεων κατά 12,2% προβλέποντας αύξηση κατά 10,1% για το 2019 και 10,8% για το 2020.

Σύμφωνα με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,2% για φέτος. Το 2018 η Επιτροπή διαπίστωσε ανάπτυξη ύψους 1,9% του ελληνικού ΑΕΠ ενώ για το 2020 η πρόβλεψη της Κομισιόν είναι ότι θα ανέλθει στο 2,2% του ΑΕΠ, μόλις κατά 0,1% χαμηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψη.

Μείωση της ανεργίας

Η ευρωπαϊκή επιτροπή προβλέπει πως η ανεργία θα μειωθεί στο 18,2% το 2019 και στο 16,8% το 2020. Το 2018, το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 19,3% με την απασχόληση να αυξάνεται κατά 1,7% το 2018. Το δημοσιονομικό πλεόνασμα αναμένεται να κλείσει στο 1,1% του ΑΕΠ το 2018 και να διαμορφωθεί στο 0,5% για το 2019, δίνοντας τη σκυτάλη σε ισχνό έλλειμμα 0,1% το 2020.

Μείωση του δημόσιου χρέους

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδα αναμένεται να μειωθεί στο 174,9% το 2019 ενώ το 2020 προβλέπεται ότι θα πέσει στο 168,9% (έναντι 167,4% των φθινοπωρινών προβλέψεων). Ο πληθωρισμός θα παραμείνει σταθερά στο 0,8% το 2019 και το 2020, όπως είχε γίνει και το 2018. 

Κίνδυνοι από τις δικαστικές αποφάσεις

Η Κομισιόν προειδοποιεί ωστόσο πως αν και οι συνεχιζόμενες βελτιώσεις στη συλλογή φορολογικών χρεών και οι φιλόδοξοι στόχοι των αρχών για την εκκαθάριση των μη επεξεργασμένων αιτήσεων συνταξιοδότησης αποτελούν πιθανές θετικές εξελίξεις, υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι, όπως οι εν εξελίξει δικαστικές υποθέσεις που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μερική ανατροπή προηγούμενων μεταρρυθμίσεων και να αυξήσουν τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις». Ασχολίαστες δεν μένουν ούτε οι πρωτοβουλίες πολιτικής «που επηρεάζουν τη νομοθεσία για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων».

Τι θα συμβεί με το αφορολόγητο


Για τη μείωση του αφορολόγητου που έχει συμφωνηθεί για το 2020, αλλά η κυβέρνηση έχει κάνει γνωστή την πρόθεσή της να μην την εφαρμόσει, η Επιτροπή φαίνεται προς το παρόν αμετακίνητη, αφήνοντας ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης. «Kατά την πάγια τακτική, οι προβλέψεις βασίζονται στην υπόθεση εργασίας ότι τα ανώτατα όρια του προϋπολογισμού θα εκτελεστούν πλήρως. Η εν λόγω πρόβλεψη λαμβάνει υπόψη της την ανακοίνωση μη εφαρμογής της φορολογικής μεταρρύθμισης το 2020, η οποία θα συζητηθεί περαιτέρω στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας», σημειώνεται χαρακτηριστικά».

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM