Ο Μάρκ Ζούκερμπεργκ, ο ιδρυτής του Facebook, ξεπέρασε ακόμη και τον Ουόρεν Μπάφετ και έτσι βρίσκεται στην 3η θέση στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη.

 

Η άνοδος του Ζούκερμπεργκ αποδεικνύει πως η τεχνολογία είναι ο πιο προσοδοφόρος τρόπος για απόκτηση πλούτου, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως στη λίστα με τους δισεκατομμυριούχους του Bloomberg τις δύο πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν ο Τζεφ Μπέζος της Amazon και ο Μπιλ Γκέιτς της Microsoft.

 

Είναι η πρώτη φορά που τις τρεις πρώτες θέσεις της συγκεκριμένης λίστας κατέχουν άνθρωποι που δημιούργησαν την περιουσία τους μέσω της τεχνολογίας.

 

Η περιουσία του Ζούκερμπεργκ αυτή τη στιγμή εκτιμάται στα 81,6 δις δολάρια, 373 εκατ. περισσότερο από τον 87χρονο Μπάφετ, η περιουσία του οποίου σε μεγάλο βαθμό έχει δημιουργηθεί από ενασχόληση με το real estate και τις χρηματιστηριακές επενδύσεις. 

 

H είδηση αυτή έρχεται λίγο καιρό από τη στιγμή που ο Ζούκερμπεργκ και το Facebook πέρασαν μια μεγάλη κρίση εξαιτίας του σκανδάλου για την χρήση προσωπικών δεδομένων μέσω του κοινωνικού δικτύου.

 

Η αρνητική δημοσιότητα είχε σαν αποτέλεσμα στις 27 Μαρτίου η μετοχή της εταιρίας να πουλιέται 152,22 δολάρια, τη χαμηλότερη τιμή εδώ και 8 μήνες. Την Παρασκευή η μετοχή της εταιρείας έκλεισε στην τιμή ρεκόρ των 203,23 δολαρίων.

 

Συνολικά ο πλούτος που σχετίζεται με τις υπηρεσίες τεχνολογίας παρουσιάζει άνθιση. Από τα περίπου 5 τρις που κατέχουν οι 500 πιο πλούσιοι άνθρωποι του πλανήτη που βρίσκονται στην λίστα του Bloomberg, περίπου το 1/5 σχετίζεται με την τεχνολογία., περισσότερο από κάθε άλλο τομέα.


Ο Ουόρεν Μπάφετ, που κάποτε βρισκόταν στην κορυφή της λίστας έχει υποχωρήσει εξαιτίας του μεγάλου φιλανθρωπικού του έργου που ξεκίνησε το 2006.

 

Είχε χαρίσει μετοχές της εταιρείας του Βerkshire Hathaway αξίας 290 εκατ. δολαρίων, τις περισσότερες από αυτές στο φιλανθρωπικό ίδρυμα του Μπιλ Γκειτς. Η αξία αυτών των μετοχών υπολογίζεται σήμερα σε περίπου 50 δις δολάρια.

 

Από την πλευρά του ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχει υποσχεθεί πως θα παραχωρήσει το 99% των μετοχών του στο Facebook στη διάρκεια της ζωής του.

 

Με πληροφορίες από Bloomberg