EuroWorking Group: Στις 21 Ιουνίου η τελική απόφαση για το ελληνικό χρέος

EuroWorking Group: Στις 21 Ιουνίου η τελική απόφαση για το ελληνικό χρέος Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Στις 21 Ιουνίου, στο Eurogroup, θα ληφθεί η τελική απόφαση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με όσα δήλωσαν ευρωπαϊκές πηγές στον απόηχο της χθεσινής συνεδρίασης του EuroWorking Group. 

Οι ίδιες πηγές, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσαν πως το οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια του χθεσινοβραδινού EuroWorking Group, στο Παρίσι, πραγματοποίησαν το πρώτο βήμα για την προετοιμασία της απόφασης της 21ης Ιουνίου σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα. 

Όπως ανέφεραν, οι 19 εκπρόσωποι των υπουργών επεξεργάστηκαν χθες το προσχέδιο της ανάλυσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, λαμβάνοντας υπόψη τις εκδοχές προτάσεων που υπάρχουν, αλλά και τους περιορισμούς που έχει θέσει το Eurogroup στις αποφάσεις του το 2016 και το 2017.

Σημείωσαν πως σε κάθε περίπτωση, ο στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία σε μία «αξιόπιστη και λειτουργική λύση» για την Ελλάδα, κάτι που θεωρείται απολύτως εφικτό να επιτευχθεί μέχρι τις 21 Ιουνίου.

Αναφορικά με τη μεταμνημονιακή περίοδο, το EuroWorking Group αποδέχτηκε την πρόταση των θεσμών για μία «ενισχυμένη συνεργασία», ένα εργαλείο που, όπως τόνισε ευρωπαϊκή πηγή, περιλαμβάνεται στους κανόνες για την οικονομική διακυβέρνηση.

Οι ίδιες πηγές επισήμαναν πως σχετικά με την τέταρτη αξιολόγηση, οι θεσμοί εξέφρασαν χθες στο Παρίσι την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα εγκαίρως, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η καθαρή έξοδος. 

Όσον αφορά στην υποδόση του 1 δισ. ευρώ, που εκκρεμεί από την τρίτη αξιολόγηση, εκπρόσωπος του ESM ανέφερε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας θα συνεδριάσει την επόμενη βδομάδα προκειμένου να λάβει την τελική απόφαση.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως σήμερα ο ESM δεν έδωσε το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν παρουσίασε ικανοποιητικά στοιχεία που να δείχνουν την απαιτούμενη πρόοδο στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω υποδόση είχε συνδεθεί με δύο προϋποθέσεις: Την καλή λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ESM, σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς, η πρόοδος κρίθηκε «ικανοποιητική», ενώ πρόοδος σημειώθηκε και αναφορικά με την περαιτέρω μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Ωστόσο, προτού εγκριθεί η εκταμίευση, είναι αναγκαία η επιβεβαίωση από την ελληνική πλευρά ότι πληρωμές των οφειλών έχουν πραγματοποιηθεί κανονικά. 

Έτσι, η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, μόλις είναι διαθέσιμα τα εν λόγω στοιχεία και πριν από τη λήξη της διαθεσιμότητας του 1 δισ. ευρώ στις 15 Ιουνίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM