Δυνατότητα πληρωμής φόρων με χρήση πιστωτικών καρτών μέσω TaxisNet

Δυνατότητα πληρωμής φόρων με χρήση πιστωτικών καρτών μέσω TaxisNet Facebook Twitter
EUROKINISSI
1

Στο αμέσως προσεχές διάστημα οι φορολογούμενοι θα μπορούν να εξοφλούν τις οφειλές τους μέσω του TAXISNET, με τη χρήση πιστωτικών, προπληρωμένων ή και χρεωστικών καρτών μέσα από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Αυτό προκύπτει από έγγραφο που απέστειλε στη Βουλή η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων απαντώντας σε ερώτηση Βουλευτών σχετικά με τις προμήθειες που επιβάλλουν οι τράπεζες για την πληρωμή φόρων στις συναλλαγές στον γκισέ.

Οι τράπεζες χρεώνουν προμήθεια που φθάνει έως και τα 2 ευρώ τους φορολογούμενους που πληρώνουν τους φόρους τους στα γκισέ. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναφέρει ότι δεν μπορεί να παρέμβει στις τράπεζες για να μειώσουν την προμήθεια αλλά υπόσχεται ότι σύντομα η πληρωμή φόρων θα είναι δυνατή με κάρτα μέσω Taxisnet.

Ειδικότερα στο έγγραφο της η ΑΑΔΕ διευκρινίζει τα ακόλουθα:

  • Δεν είναι δυνατή η παρέμβαση στην ακολουθούμενη τιμολογιακή πολιτική των πιστωτικών ιδρυμάτων προς τους πελάτες τους,
  • Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα ενεργοποιηθεί και η σχετική εφαρμογή TAXISNET, παρέχοντας τη δυνατότητα εξόφλησης οφειλών με χρήση πιστωτικών, προπληρωμένων ή/και χρεωστικών καρτών μέσα από την ιστοσελίδα της Γ.Γ.Π.Σ.

Ακόμη η ΑΑΔΕ επισημαίνει ότι με απόφασή της η οποία ήδη εφαρμόζεται, από τις εκάστοτε τραπεζικές επιβαρύνσεις εξαιρούνται:

α) Πληρωμές που διεξάγονται μέσω εναλλακτικών δικτύων (Internet Banking, ATM, APS κλπ).

β) Πληρωμές ΕΝΦΙΑ και ΦΕΦΠ (Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων) μη ρυθμισμένων, μέσω καταστήματος με χρέωση τραπεζικού λογαριασμού (και όχι με μετρητά στο γκισέ), των φυσικών προσώπων που τη στιγμή της συναλλαγής ανήκουν σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες (όπως ενδεικτικά άτομα άνω των 70 ετών ή άτομα με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω).

γ) Συναλλαγές με χρήση πιστωτικών, προπληρωμένων ή/και χρεωστικών καρτών μέσω της λειτουργίας του δικτύου συσκευών EFT/POS στις Δ.Ο.Υ. και τα τελωνεία.

Η ΑΑΔΕ εξηγεί ότι με την συγκεκριμένη απόφαση η σχετική δαπάνη μειώνεται περίπου κατά 50% και η εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται στον προϋπολογισμό δαπανών της δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για την ενίσχυση των πολιτικών καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, αλλά και την εξεύρεση πρόσθετων δημοσιονομικών πόρων για την εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων και της τελωνειακής δίωξης σε πανελλήνια κλίμακα, με σημαντικότατα εκτιμώμενα οφέλη για τον φορολογούμενο.

Εκτός των παραπάνω, όπως σημειώνει η ΑΑΔΕ, καθίσταται σαφής η στόχευση για τη στροφή των φορολογουμένων προς τη χρήση της ηλεκτρονικής Τραπεζικής και του διαδικτύου, ενώ ταυτόχρονα και με δεδομένο το γεγονός ότι πλέον δεν θα καταβάλλεται προμήθεια για πληρωμή φόρων με μετρητά στα ταμεία των Τραπεζών, η ΑΑΔΕ παρεμβαίνει δραστικά προς τη καταπολέμηση του αδήλωτου χρήματος και προστατεύει κατ' αυτόν το τρόπο τον φορολογούμενο, καθώς το Δημόσιο δεν επιβαρύνεται πλέον με προμήθεια για συναλλαγές που αφορούν πληρωμή φόρων με αδήλωτα κεφάλαια.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οικονομία
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια