Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του αρμόδιου τμήματος οικονομικής και στατιστικής ανάλυσης του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, το μέσο εισόδημα ενός νοικοκυριού βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο για περισσότερο από 40 χρόνια! 

 

Το ποσοστό των ανθρώπων στα όρια της φτώχειας ήταν 15% για το έτος 2011, σχεδόν ίδιο με αυτό του 2010 (15,1%). Το μέσο εισόδημα μάλιστα μειώθηκε κατά 1,5%. Τα 46,2 εκατομμύρια ανθρώπων που ζουν στα όρια της φτώχειας παρέμεινε στο υψηλότερο σημείο από τότε που η υπηρεσία ξεκίνησε να συλλέγει και να αναλύει τα σχετικά στοιχεία, εδώ δηλαδή και 53 χρόνια.

 

«Τα οφέλη της οικονομικής ανάπτυξης του 2011 δεν κατανεμήθηκαν ισομερώς, καθώς το οικογενειακό εισόδημα μειώθηκε στις μεσαίες τάξεις και αυξήθηκε στα υψηλότερα στρώματα», δήλωσε ο Robert Greenstein, Πρόεδρος του  Center on Budget and Policy Priorities στην Ουάσινγκτον, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

 

Για την ακρίβεια, το μέσο εισόδημα μειώθηκε για το 80% των εισοδημάτων, ενώ αυξήθηκε για το top 20%, υπογραμμίζοντας, κατά μία έννοια, την ανάγκη «για όσους έχουν πιο πολλά να τα μοιραστούν».

 

 

 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Brookings, το ποσοστό φτώχειας θα είχε ανέβει στις ΗΠΑ στο 15,5% το 2011. Ο λόγος που παρέμεινε στάσιμος ήταν κάποια επιδόματα που δόθηκαν από τον Πρόεδρο Ομπάμα σε ανέργους, αλλά και της μεταρρύθμισης στην Υγεία χάριν στην οποία μπόρεσαν να ασφαλιστούν νέοι κάτω των 26 ετών.

 

Πάντως, η μείωση στα εισοδήματα των Αμερικανών συνεχίζεται από τότε που ξέσπασε η κρίση, με το μέσο εισόδημα του 2011 να διαμορφώνεται στα $50,054, χαμηλότερο σε σχέση με αυτό του 2010 που ήταν στα $50,831 και χαμηλότερο κατά 8,1% σε σχέση με αυτό του 2007, τη χρονιά δηλαδή πριν ξεκινήσει η κρίση.

Το όριο φτώχειας για μία τετραμελή οικογένεια υπολογίζεται στα $23,000 για το 2011.

 

Η συζήτηση για την οικονομία, τα εισοδήματα και την ανεργία στην Αμερική αποτελεί βασικό κομμάτι της προεκλογικής διαμάχης. Όσο μάλιστα πολλά νούμερα δεν βελτιώνονται και όσο οι ελπίδες για ανάκαμψη είναι αρκετά συγκροτημένες λόγω δημοσιονομικής προσαρμογής της Αμερικανικής οικονομίας, η συζήτηση αυτή αποκτά μεγαλύτερο πολιτικό ενδιαφέρον.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr