Τι σημαίνει να καλλιεργείς baby φύλλα, βολβούς και βρώσιμα άνθη στην Αττική;

Τι σημαίνει να καλλιεργείς baby φύλλα, βολβούς και βρώσιμα άνθη στην Αττική; Facebook Twitter
Ο Ανδρέας Παξινός δημιούργησε την Andy's microFarm στο Πικέρμι, μια μικρή βιολογική αστική φάρμα στην οποία χρησιμοποιούνται σύγχρονες οικολογικές μέθοδοι βιοενταντικής καλλιέργειας (biointensive agriculture).
2

Πώς και ασχοληθήκατε με τις καλλιέργειες;

Γιατί με προβλημάτιζαν οι σύγχρονες μέθοδοι καλλιέργειας. Δηλαδή τα παρασιτοκτόνα, τα χημικά λιπάσματα, οι γενετικά μεταλλαγμένοι σπόροι, η διάβρωση του χώματος κ.λπ. Αντί να γκρινιάζω γι' αυτά, θεώρησα πιο παραγωγικό να γίνω η αλλαγή που ήθελα να δω.

— Και τι κάνατε ακριβώς;

Δημιούργησα την Andy's microFarm στο Πικέρμι, μια μικρή βιολογική αστική φάρμα στην οποία χρησιμοποιούνται σύγχρονες οικολογικές μέθοδοι βιοενταντικής καλλιέργειας (biointensive agriculture).

Αυτό που κάνουμε εδώ είναι ότι καλλιεργούμε τη γονιμότητα με τους φυσικούς μηχανισμούς της γης και των ενεργών μικροοργανισμών του εδάφους, χωρίς βλαβερά χημικά λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα, παρασιτοκτόνα και βαριά μηχανήματα τα οποία μολύνουν την ατμόσφαιρα και την τροφή μας με επικίνδυνες για την υγεία μας ουσίες.

Τώρα είναι στην εποχή του το μποράγκο που έχει γλυκιά γεύση αγγουριού, πλούσια σε αντιτοξίνες, όπως η ανθοκυανίνη. Αυτό που είναι γνωστό για το μποράγκο από τα παλιά χρόνια είναι ότι όποιος το έτρωγε έπαιρνε θάρρος.

— Τι είδους φυτά καλλιεργείτε στη φάρμα σας;

Καλλιεργούμε όλο τον χρόνο μεμονωμένα baby φύλλα από ρόκα, σπανάκι, μιζούνα, mix και spicy σαλάτα, βολβούς όπως baby καρότο, παντζάρι ραπανάκια, ρέβες και φύτρες (microgreen's), που είναι φυλλώδη λαχανικά και βότανα.

Σημειωτέον ότι σε αυτήν τη φάση τα φυτά είναι πολύ πιο πλούσια σε συγκέντρωση θρεπτικών στοιχείων σε σχέση με τις φυτικές τους ίνες. Γι' αυτό τον λόγο συγκαταλέγονται στα superfoods.

Επίσης, καλλιεργούμε εποχικά και βρώσιμα άνθη. Τώρα είναι στην εποχή του το μποράγκο που έχει γλυκιά γεύση αγγουριού, πλούσια σε αντιτοξίνες, όπως η ανθοκυανίνη. Αυτό που είναι γνωστό για το μποράγκο από τα παλιά χρόνια είναι ότι όποιος το έτρωγε έπαιρνε θάρρος.

Καλλιεργούμε επίσης τη μολόχα, που έχει γεύση ξηρών καρπών και είναι πλούσια σε βιταμίνες και δρα θεραπευτικά στο αναπνευστικό σύστημα και στο έντερο, τον «καπουτσίνο» με την πικάντικη γεύση αλλά και πολλά άλλα, όπως κατιφέδες, καλέντουλες, πανσέδες κ.λπ.

Τι σημαίνει να καλλιεργείς baby φύλλα, βολβούς και βρώσιμα άνθη στην Αττική; Facebook Twitter
Kαλλιεργούμε εποχικά και βρώσιμα άνθη.

— Μπορείτε να μου εξηγήσετε τι σημαίνει «καλλιεργώ με βιοενταντική καλλιέργεια»;

Η βιοεντατική καλλιέργεια είναι μια τεχνική στην οποία δεν χρησιμοποιούνται βαριά μηχανήματα. Η καλλιέργεια γίνεται με το χέρι και με απλά μηχανήματα χειρός.

Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να φυτέψουμε σε πολύ κοντινές αποστάσεις τα φυτά και να έχουμε μικρούς διαδρόμους, χωρίς να μας περιορίζουν τα μεγάλα κενά που αναγκάζονται να αφήνουν για να περνάνε τα λάστιχα των μεγάλων τρακτέρ.

Αυτό λύνει πολλά σύγχρονα προβλήματα, όπως η κάλυψη μεγάλης έκτασης γης με φυτά, προστατεύοντας παράλληλα το πολύτιμο χώμα και τους μικροοργανισμούς του. Επίσης, αξιοποιούμε μικρότερη έκταση σε μια εποχή που οι πόροι όλο και λιγοστεύουν.

Τέλος, καταφέρνουμε να μηδενίσουμε τη χρήση πετρελαίου για την κατασκευή και χρήση των τρακτέρ, όπως και των σκευασμάτων χημικών λιπασμάτων, των ζιζανιοκτόνων, που κατά βάση κατασκευάζονται από πετρέλαιο.

Επίσης, με την αξιοποίηση μικρότερης έκτασης γης μπορούμε να καλλιεργούμε μικρότερα χωράφια πιο κοντά στις πόλεις, ώστε να μη χρειάζονται καύσιμα για μακρινές μετακινήσεις.

— Πού μπορεί να βρει κανείς τα προϊόντα σας;

Σε αρκετά εστιατόρια και ορισμένα βιολογικά καταστήματα των νοτίων προαστίων.

Τι σημαίνει να καλλιεργείς baby φύλλα, βολβούς και βρώσιμα άνθη στην Αττική; Facebook Twitter
Καλλιεργούμε όλο τον χρόνο μεμονωμένα baby φύλλα από ρόκα, σπανάκι, μιζούνα, mix και spicy σαλάτα.

O Ανδρέας Παξινός είναι 35 χρόνων και γεννήθηκε στη νότια Αφρική από Έλληνες γονείς.

Αν και σπούδασε Πληροφορική, ασχολείται εδώ και δέκα χρόνια ερασιτεχνικά με τις καλλιέργειες και τελευταία δημιούργησε τη φάρμα καλλιέργειας Andy's microFarm.

Γεύση
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μέσα σε έναν ονειρεμένο μεσογειακό κήπο στην Παιανία

Design / Μέσα σε έναν ονειρεμένο μεσογειακό κήπο στην Παιανία

Το κτήμα Σπάροζα, η καρδιά του Συλλόγου Μεσογειακής Κηπουρικής στην Αθήνα, έχει δημιουργηθεί βασισμένο στις αρχές της μεσογειακής κηπουρικής: το καλοκαίρι δεν ποτίζεται καθόλου ενώ κανείς έχει την αίσθηση ότι βρίσκεται μέσα σε ένα φυσικό περιβάλλον
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ