Το Πόλλυ στο Μεταξουργείο

Το Πόλλυ στο Μεταξουργείο Facebook Twitter
Η γοητευτική σάλα του Πόλλυ με τα ξύλινα τραπέζια, τις ρετρό αφίσες και τις ωραίες μουσικές...
0


Το μπιστρό Polly Maggoo στο Μεταξουργείο είναι το όνειρο ζωής του Γιώργου Ηλιού, που όταν πριν από χρόνια ζούσε στο Παρίσι, γνώρισε τα μπιστρό και αγάπησε την κουζίνα τόσο, ώστε βρέθηκε να σπουδάζει σε σπουδαία σχολή μαγειρικής. Οι εικόνες, οι εμπειρίες και οι γεύσεις πυροδότησαν πριν από έξι χρόνια τη δημιουργία του Polly Maggoo με τα νόστιμα πιάτα και τις ωραίες μουσικές. Ωστόσο, ο Γιώργος είναι πνεύμα ανήσυχο και αποφάσισε να ανοίξει έναν καινούργιο, δημιουργικό κύκλο στο μαγαζί του. «Αλλαγή προσέγγισης, πιο κοντά στις ελληνικές γεύσεις. Προσφέρω φαγητό σε προσιτές τιμές. Δημιουργώ στην κουζίνα μου, χρησιμοποιώντας τις παιδικές αναμνήσεις». Καθισμένοι στη γοητευτική σάλα του Πόλλυ (πλέον) με τα ξύλινα τραπέζια, τις ρετρό αφίσες και τις ωραίες μουσικές, αφήνουμε την αύρα του Μεταξουργείου να μας αγκαλιάσει. Δεν προσδοκούσαμε την έκσταση, θέλαμε, απλώς, τρεις φίλες να ξανασμίξουμε μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Είχαμε πολλά να πούμε.

Το Πόλλυ στο Μεταξουργείο Facebook Twitter
Η ψητή πατάτα νοστίμευε πολύ με το καλής ποιότητας βούτυρο που την αγκάλιαζε

Τελικά, οι μεζέδες του Γιώργου έστρεφαν τη συζήτηση στα πιάτα που τσιμπολογούσαμε. Στην αρχή δοκιμάσαμε από τη λίστα με τα ελληνικά τυριά το αρσενικό Νάξου με την πλούσια γεύση. Μετά, στο τραπέζι προσγειώθηκε το πιάτο-υπογραφή του Γιώργου Ηλιού, η σπυρωτή φακή με σχοινόπρασο, που στην κορυφή της φιγουράριζε ένα αυγό ποσέ (€9). Ήταν μαγειρεμένη σωστά –να κρατάει λίγο–, με το αυγό να της δίνει πόντους νοστιμιάς. Γεύση ξεχωριστή, που μαρτυράει πόσο καλή αίσθηση της ζωής έχει ο μάγειρας. Τη σαλάτα με το λάχανο, τις σταφίδες Κορίνθου και τη λεπτοκομμένη μαριναρισμένη πανσέτα συμπλήρωνε μια έντεχνα φτιαγμένη βινεγκρέτ από ελαιόλαδο, λευκό ξίδι, μουστάρδα Dijon και λίγο ξινόμηλο, που η γεύση και το άρωμά της έμειναν ανεξίτηλα πάνω της, χωρίς λιπαρό ίχνος. Η γαλλική τεχνική υπάρχει στα πιάτα, το αποτέλεσμα όμως δεν σε βγάζει έξω από τα ελληνικά σύνορα. Η ψητή πατάτα νοστίμευε πολύ με το καλής ποιότητας βούτυρο που την αγκάλιαζε και στη συνέχεια η φάβα που προσγειώθηκε στο τραπέζι είχε απαλή υφή και πλούσια γεύση. Τα συνοδευτικά τσιγαριαστά βλίτα συναγωνίζονταν στη γεύση το ροδοψημένο θράψαλο (€11,20) με την τραγανή υφή και τη ζουμερή σάρκα. Φύγαμε με τη χαρακτηριστική και αγαπημένη γεύση του γλυκού κουταλιού βύσσινου που στόλιζε μια καλοφτιαγμένη πανακότα (€4), με την υπόσχεση ότι θα επιστρέψουμε σύντομα στο φιλόξενο μπιστρό.

Πόλλυ, Λεωνίδου 80 & Σαλαμίνος, Μεταξουργείο, 210 5241120

 

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Γεύσεις που σκάνε σαν κύμα: Η παράδοση του Αιγαίου στο πιάτο

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ