ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

«Μένουμε Βαλκάνια»

 «Μένουμε Βαλκάνια» Facebook Twitter
Αλλά αλήθεια, ποια ακριβώς Ευρώπη ευαγγελίζονταν οι χτεσινοί διαδηλωτές; Την Ευρώπη του Αδώνιδος, του Φορτσάκη, του Δένδια, του Κικίλια, της Βούλτεψη και όλου αυτού του θιάσου σκιών που συγκρότησε την αυταρχικότερη, αντιδημοκρατικότερη και πλέον σκοταδιστική μεταπολιτευτική κυβέρνηση; Φωτο: Nikos Libertas / SOOC
55

Ήταν αναμφίβολα μια συγκέντρωση μεγάλη (τύπου καμια δεκαριά χιλιάδες κόσμος δηλαδή, μην τρελαθούμε κιόλας), καλά οργανωμένη και προετοιμασμένη – εμφανής η διαφορά με αντίστοιχη προ καιρού που εξελίχθηκε σε φιάσκο, αφού ζήτημα αν είχε μαζέψει εκατό άτομα. Ήταν επίσης η πρώτη, ουσιαστικά, αντιπολιτευτική συγκέντρωση, η πρώτη απόπειρα «επίδειξης δύναμης» από τις συνιστώσες του λεγόμενου «Μετώπου της Λογικής» (ΝΔ βασικά αλλά και από ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, κάποιοι σκόρπιοι κεντρώοι και φιλελεύθεροι, διάφοροι περίεργοι κ.λπ.), που ως βεβαίως αναμενόταν προβλήθηκε με τον πρέποντα ενθουσιασμό από τα μεγάλα κανάλια - Σκάι και Mega που είδα βιώνανε πολλαπλούς οργασμούς – καθώς και τα αντίστοιχα εκδοτικά συγκροτήματα (ήταν π.χ. από τα λίγα «ξεκλείδωτα» ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα των Νέων).


Σημαίες ελληνικές και της ΕΕ, σφυρίχτρες, «όχι στη σταλινοποίηση», «ναι στην επιχειρηματικότητα», «όχι στο πελατειακό κράτος», «μένουμε Ευρώ», «όχι στους εθνικούς τραμπούκους», «Στρατούλη-Λαφαζάνη και κάθε παλαβέ / από την Ευρώπη δεν θα μας βγάλετε ποτέ», «ναι στα μέτρα Γιούνγκερ» ήταν μερικά από τα συνθήματα στα "φωτοτυπημένα" χαρτόνια και πλακάτ, «Ελλάς-Ευρώπη-Δημοκρατία» η «ιαχή» που δονούσε κάθε τόσο την πλατεία σε ένα κάλεσμα που πράγματι συναγωνίστηκε αρκετά επάξια σε όγκο και παλμό εκείνο της Αριστερής Πλατφόρμας και των λοιπών ριζοσπαστών του Σύριζα την προηγούμενη μέρα με σύνθημα «Παίρνουμε τη διαπραγμάτευση στα χέρια μας». Με ΜΑΤ και κάγκελα απόντα, οι διαδηλωτές δεν δίστασαν να κάνουν κανονική κατάληψη στον προαύλιο χώρο και τοι περιστύλιο ακόμα της βουλής, άσχετα που οι ίδιοι άνθρωποι διαρρήγνυαν τα επώνυμα ιμάτιά τους όταν αντιεξουσιαστές είχαν πρόσφατα προβεί σε αντίστοιχες ενέργειες, άσχετα που όποιος τολμούσε να διανοηθεί κάτι τέτοιο επί Σαμαροβενιζέλων κατέληγε σούμπιτος στα μπουντρούμια της ΓΑΔΑ με μίνιμουμ σπασμένο κεφάλι και σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα από το «νέφος» των δακρυγόνων-ασφυξιογόνων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της αντιπολίτευσης κι όχι μόνο της αξιωματικής είναι ότι δυστυχώς παραείναι συντηρητική, παλιομοδίτικη και «βλάχα» επαρχιώτισσα για να καμώνεται την Ευρωπαία.


Αλλά αλήθεια, ποια ακριβώς Ευρώπη ευαγγελίζονταν οι χτεσινοί διαδηλωτές; Την Ευρώπη του Αδώνιδος, του Φορτσάκη, του Δένδια, του Κικίλια, της Βούλτεψη και όλου αυτού του θιάσου σκιών που συγκρότησε την αυταρχικότερη, αντιδημοκρατικότερη και πλέον σκοταδιστική μεταπολιτευτική κυβέρνηση; Γιατί αυτοί ήταν που έδωσαν το «στίγμα» της χτεσινής συγκέντρωσης. Αυτοί και κάτι καθώς πρέπει κύριοι και κυρίες προνομιούχων βορείων και νοτίων προαστίων, κάτι καλοστεκούμενοι νοικοκυραίοι (από αυτούς που αύριο-μεθαύριο θα βγουν με κατσαρόλες) και κάτι «φλωρέ» κολεγιόπαιδα. Που δεν ευαρεστήθηκαν καν να μας ενημερώσουν πόσες και ποιες παραπάνω θυσίες θα ήταν άραγε διατεθειμένοι να κάνουν οι ίδιοι προκειμένου να μείνουμε στην Ευρώπη που οραματίζονται. Ο κόσμος της εργασίας, οι μη προνομιούχοι, οι μη έχοντες, οι αναξιοπαθούντες, οι άνεργοι, οι απελπισμένοι ήταν θεαματικά απόντες από την κινητοποίηση αυτή και αυτό είναι το πρώτο μεγάλο πρόβλημα της αντιπολίτευσης: Δεν έχει καταφέρει – ούτε καν προσπαθήσει ικανοποιητικά - να πείσει αυτή την «κρίσιμη μάζα» γιατί θα πρέπει να υπομένει στωικά και τις πλέον εξωφρενικές απαιτήσεις των θεσμών και πόσο αξίζει τελικά η πάση θυσία παραμονή στο Ευρώ. Δεν την έχει πείσει καν ότι κατανοεί και συμμερίζεται την κατάστασή της. Ειδικά αυτό το «πάση θυσία» αδυνατεί να το εξηγήσει επαρκώς, γι΄αυτό άλλωστε κι απώλεσε την εξουσία.

«Τι μας λες τώρα, δεν έχει ακραίους η άλλη πλευρά; Είναι λιγότερο γραφικοί οι κυβερνητικοί ΑΝΕΛ ή κάποιες συριζέικες συνιστώσες; Ως αντιμνημονιακή δεν χαρακτηρίζεται ακόμα και η Χρυσή Αυγή;», ακούω. Και θα συμφωνήσω, εν μέρει, με τη διαφορά ότι αφενός οι «γραφικοί» της άλλης πλευράς δεν είναι ο κανόνας κι αφετέρου είναι γνωστό ποιοι, πώς και γιατί πάσχιζαν να εντάξουν τη ΧΑ στο κοινοβουλευτικό παιχνίδι ενόσω ακόμα τα «τάγματα εφόδου» της τραμπούκιζαν μετανάστες και πολιτικούς της αντίπαλους με τη «διακριτική ανοχή» της ΕΛΑΣ.


Αυτό είναι το δεύτερο – και μεγαλύτερο – πρόβλημα της αντιπολίτευσης κι όχι μόνο της αξιωματικής. Ότι δυστυχώς παραείναι συντηρητική, παλιομοδίτικη και «βλάχα» επαρχιώτισσα για να καμώνεται την Ευρωπαία. Δεν διαθέτει καν - πλην ελαχίστων εξαιρέσεων - τα «πεφωτισμένα» εκείνα στελέχη που θα έκαναν τη διαφορά, που θα της προσέδιδαν έναν πιο σύγχρονο, κοσμοπολίτικο και πολιτικά φιλελεύθερο χαρακτήρα. Παραμένει δηλαδή φανατικά «Βαλκάνια» στη χειρότερη εκδοχή τους. Και το οξύμωρο γι' αυτή είναι ότι πιο «Ευρωπαίοι» – δηλαδή πιο ανοιχτοί, μοντέρνοι, προοδευτικοί κι ελευθερόφρονες φαντάζουν οι επικριτές της ευρωπαϊκής ιδέας (όπως έχει εξελιχθεί στις μέρες μας, τουλάχιστον) από ό,τι οι αυτοαποκαλούμενοι υπερασπιστές της. 

55

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

20 σχόλια
"Ο κόσμος της εργασίας, οι μη προνομιούχοι, οι μη έχοντες, οι αναξιοπαθούντες, οι άνεργοι, οι απελπισμένοι ήταν θεαματικά απόντες από την κινητοποίηση αυτή και αυτό είναι το πρώτο μεγάλο πρόβλημα της αντιπολίτευσης: Δεν έχει καταφέρει – ούτε καν προσπαθήσει ικανοποιητικά - να πείσει αυτή την «κρίσιμη μάζα» γιατί θα πρέπει να υπομένει στωικά και τις πλέον εξωφρενικές απαιτήσεις των θεσμών και πόσο αξίζει τελικά η πάση θυσία παραμονή στο Ευρώ."Σήμερα πέρναγα από την Ομόνοια, όπου άκουσα μέσα από ένα μαγαζάκι... "Εγώ χρειάζομαι κάθε μήνα φάρμακα 150 ευρώ και θα μου πεις εσύ για Τσίπρα;" (και συνέχισε να λέει κάτι για συγκεκριμένο μέλος της οικογένειας του Τσίπρα, που δεν θέλω να το επαναλάβω).Ακόμα και αν πράγματι αυτό ήταν το πρόβλημα της αντιπολίτευσης, φαίνεται ότι ...φρόντισε ο ΣΥΡΙΖΑ να το λύσει (εκτός αν και αυτός που άκουσα ήταν προνομιούχος)
Το πρόβλημα είναι ο μανιχαϊσμός σας, κύριε Αντωνόπουλε. Άν πεί κάτι ο Άδωνις, είναι μαλακία επειδή το είπε ο Άδωνις. Τα ποτάμια βλακειών που ακούμε απ'το Στρατούλη είναι εντάξει γιατί "είναι αριστερός". Λυπάμαι, αλλά δεν είναι έτσι και θα το μάθετε πολύ οδυνηρά όταν τρακάρετε με την πραγματικότητα. Για την ώρα ζούμε όλοι σε μαγική οθόνη, με τη διαφορά οτι κάποιοι ξέρουν τι μας περιμένει αν βγούμε απ'αυτή, ενώ κάποιοι άλλοι νομίζουν οτι αρκεί ο τσαμπουκάς για να γίνουμε πλούσιοι.
Περασανε ωραια, λιαστηκανε, τραβηξανε selfies, τους αρεσε και θα το ξανακανουν λεει τη Δευτερα... Αντι για 'μενουμε Ευρωπη' ομως θα εχουν καινουργιο συνθημα, πιο ρεαλιστικο:'Μενουμε Εκαλη, Ψυχικο, Βαρκιζα και Κολονακι...".Φημες οτι οι 'υπολοιποι' θα κανουν αντι-συγκεντρωση την Τριτη. Συνθημα: 'Μενουμε με τους γονεις μας'...
Δεν γνωρίζω κ. Αντωνόπουλε τις πολιτικές πεποιθήσεις των όσων συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα αλλά θα επιχειρήσω να σχολιάσω ορισμένα από τα όσα λέτε:1) Διερωτάστε ποια Ελλάδα θέλουν οι συγκεντρωμένοι, του Δένδια, του Άδωνη κλπ. Αν και δεν είμαι βέβαιος ότι αυτή η Ελλάδα ήταν χειρότερη, αλλά εν πάση περιπτώση δεν κατανοώ γιατί να θέλουμε την Ελλάδα της κυρίας Προέδρου (μία είναι η πρόεδρος!!), της Ραχήλ, του Monsieur Varoufakis και του ψεκασμένου κ. Καμμένου. Και γιατί θεωρείτε αυτή την Ελλάδα πιο δημοκρατική τη στιγμή που γίνεται ευθεία επίθεση σε θεσμούς (πχ ΤτΕ), σε κανάλια επειδή δεν υμνούν την κυβέρνηση (πχ ΣΚΑΪ), ενώ η δημόσια τηλεόραση θυμίζει κάτι από ΥΕΝΕΔ και τηλεόραση της Αλλαγής της δεκαετίας του ΄80...2) Οι φτωχοί και οι εργαζόμενοι κ. Αντωνόπουλε, έχουν πολύ περισσότερα να χάσουν. Κάποιος που έχει τον τρόπο του, θα βγάλει τα χρήματα του στο εξωτερικό, αν δε το έχει ήδη κάνει (γνωρίζετε πόσα δις έχουν φύγει έξω το τελευταίο εξάμηνο υποθέτω ε;) και σε κάθε περίπτωση δε θα πεινάσει. Ο απλός εργαζόμενος και ο συνταξιούχος, αν η χώρα οδηγηθεί σε χρεωκοπία πολύ απλά δε θα δει τους μισθούς και τις συντάξεις του να μειώνονται, διότι απλούστατα δεν θα υπάρχουν! Δεν θα υπάρχει, δηλαδή, τίποτα να μειωθεί.3) Οι λεγόμενοι "βολεμένοι" που μπορεί να ανήκουν στον επιχειρηματικό κόσμο, να είναι έμποροι, μικροεισοδηματίες, ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων (γιατί ασφαλώς οι εφοπλιστές δε θα κατεβούν να διαδηλώσουν) αποτελούν την κινητήρια δύναμη κάθε σύγχρονης οικονομίας. Εκτός αν η κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει την οικονομία μας σε κεντρικά ελεγχόμενη, δηλαδή κομμουνιστική, σε κάθε άλλη περίπτωση θα έπρεπε να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να τους προστατέψει και όχι να τους θεωρήσει βολεμένους...4) Σε κάθε, δε, περίπτωση η εντολή του λαού είναι "Ναι στην Ευρώπη, Ναι στο Ευρώ, Όχι στην χρεωκοπία, Ναι στη συμφωνία" σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις. Οι Έλληνες ψήφισαν την παρούσα κυβέρνηση διότι πίστεψαν (κακώς κατ' εμέ) ότι θα βελτιωθεί η οικονομική τους κατάσταση, όχι για να χρεωκοπήσει η χώρα, να αποκτήσει ένα αδύναμο και υποτιμημένο νόμισμα και μια οικονομία που θα πάρει χρόνια και ζαμάνια για να ορθοποδήσει...
Στα Βαλκάνια αγαπητέ θα επιστρέψουμε την επόμενη μέρα που θα βγούμε από το ευρώ.Σε περίπτωση που θα βγαίναμε γενικά από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα επιστρέφαμε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.Αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές οπτικές επι του θέματος και επί της συγκέντρωσης (αν και πολλές από αυτές στρεβλές από όσο διάβασα) ωστόσο μια τέτοια κινητοποίηση αν μη τί άλλο αξίζει τον ίδιο σεβασμό με τις κινητοποιήσεις προηγούμενων ημερών.
Κάπου έγραψα ότι διαφωνώ με τον αρθρογράφο, αλλά για να είμαι δίκαιη συμφωνώ περί βλαχούτσας και συντηρητικής αντιπολίτευσης, τουλάχιστον όσον αφορά τη δεξιά της πτέρυγα. Όποιος δεν το βλέπει αυτό είναι είτε τυφλός είτε Νεοδημοκράτης :P
Τι δηλαδή η ΝΔ είναι σύγχρονο ευρωπαϊκό φιλελεύθερο κόμμα; Χαχαχαχα.... Άλλος ένας λόγος που εξηγεί γιατί οι πραγματικοί φιλελεύθεροι πάνε άπατοι στην Ελλάδα.
- Ο ΓΑΠ είπε το ψέμα με τα λεφτά υπάρχουν και είχε υποσχεθεί κάτι αυξήσεις σε χαμηλές συντάξεις και επιδόματα, συντάξεις αγροτών και κάτι άλλα ψιλά.- Ο Σαμαράς μίλησε για επαναδιαπραγμάτευση 18 σημείων με κάποιες φορολογικές ελαφρύνσεις, χωρίς μειώσεις συντάξεων και προοπτική να πάει η φορολογία στο 15%- Ο Τσίπρας τους ξεπέρασε όλους πλειοδοτώντας για άμεση κατάργηση ΕΝΦΙΑ, πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, 13η σύνταξη, 751 κατώτατο, αφορολόγητο 12000 Ευρώ και πάρα πολλά άλλα.Οι ΓΑΠικοι και οι Σαμαρικοί όταν (σύντομα) διαψεύσθηκαν άρχισαν να νιώθουν από άβολα μέχρι άσχημα, μιλήσουν τέλος πάντων στην ΤV με κάποια συγκράτηση. Αντίθετα σήμερα που δεν ισχύει τίποτα από τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ (αντίθετα ακούμε για 6 δις μέτρα ή GREXIT) υπάρχει μια πολύ επιθετική ρητορική από τους συριζαίους με εξυπνάδες του τύπου "Και τι να κάνουμε, να εφαρμόσουμε μνημόνιο, να κόψουμε συντάξεις?"Όχι αγαπητοί, να εφαρμόσετε αυτά που υποσχεθήκατε, έστω το 50% αν δεν μπορείτε όλα. Αν όλα ήταν ψέμματα να ζητήσετε συγνώμη και να αφήσετε τις εξυπνάδες και τις επιθέσεις.Όχι και ψεύτης και επιθετικός, και αυτό να το ξέρετε όλοι: Ο ψεύτης φοβάται, όχι αυτός που λέει την αλήθεια - μην ψαρώνετε στις επιθέσεις.
Σε ένα σχόλιο του protagon βρήκα επιτέλους το μέσο πολίτη των δημοσκοπήσεων του "όχι στην λιτότητα, ναι στο ευρώ" να παραδέχεται ότι πήγε και στις δύο διαδηλώσεις. Εγώ δεν πήγα σε καμία, δεν πέρασα καν για βόλτα. Δεν είναι ότι είμαι υπέρ της λιτότητας και ότι δεν θέλω να μένω Ευρώπη (έστω κι αν μένω με τη μάνα μου :P ), αλλά τα βαφτίσια αυτών των διαδηλώσεων σε "φιλοκυβερνητικές" και "αντικυβερνητικές" έχουν μια κάποια δόση αλήθειας (χωρίς απαραίτητα αυτοί που πηγαίνουν να ταυτίζονται απολύτως με αυτό), οπότε δεν θέλω να περάσω ούτε το μήνυμα "ναι, συνέχισε έτσι", αλλά από την άλλη δεν με εκφράζει η Ευρώπη όπως είναι αυτή τη στιγμή. Πάντως, μπράβο, τι να πω η "πρώτη φορά" Αριστερά έβγαλε πράγματι τον κόσμο στο "πεζοδρόμιο" και στο κεφαλόσκαλο της Βουλής χωρίς να ανοίξει ρουθούνι. Αποτελεί και αυτό μία πρόοδο. Βέβαια όταν οι "αγανακτισμένοι" κατέβαιναν στους δρόμους όταν ακόμη είχαν πράγματα να χάσουν (τώρα πλέον η ζημιά έγινε και είναι μη αναστρέψιμη) έκλαιγαν από τα χημικά. Κατά τη γνώμη μου το "λαϊκό κίνημα" όπως θα έλεγε ένας κουκουετζής έχασε. Game over. Πάπαλα. Tώρα προσπαθεί να σώσει ότι σώζεται (σύμφωνα με διαφορετική οπτική ο καθένας) και να κυριαρχήσει ιδεολογικά - κάτι που θα γίνεται πάντα ειδικά στις δημοκρατίες, είναι λογικό και θεμιτό. Το "όραμα" κατά της λιτότητας ή της Ενωμένης Ευρώπης, πλέον, αν και δεν με αφήνει εντελώς αδιάφορη, μάλλον δεν είναι τόσα δυνατά, δεν με εμπνέουν στο βαθμό που να μην έχω πρόβλημα να διαδηλώσω με τους ακροδεξιούς και τους ψεκασμένους κατά της λιτότητας και τους ακροδεξιούς και τους ελιτιστές υπέρ της Ευρώπης. Θα διαφωνήσω με τον αρθρογράφο. Δεν πιστεύω ότι όποιος πήγε χθες ανήκει μόνο στις κατηγορίες που αναφέρει, όπως δεν ανήκει αντίστοιχα και άλλος που πήγε την Τετάρτη στις κατηγορίες που αναφέρει η άλλη πλευρά. Πολλές φορές άνθρωποι με ίδια κοινωνικά χαρακτηριστικά, φίλοι, σε κοινές παρέες πηγαίνουν σε διαφορετικές διαδηλώσεις και διαλαλούν ο καθένας την ανωτερότητα της πολιτικής συνείδησης τους, ότι αποτελούν το υγιές κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας κλπ. Και αυτή του είδους η αυτοναφορικότητα είναι ενοχλητική και μεροληπτική. Αν θέλετε να δείτε το υγιές κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας πηγαίνετε καλύτερα σε κανένα gay pride ή κάτι αντίστοιχο, όπου δεν διαλαλούν ότι κάνουν την καλύτερη διαδήλωση και μπορούν να συνυπάρχουν ανήκοντας σε διαφορετικά πολιτικά και κοινωνικά υπόβαθρα γιατί σέβονται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα ανεξαρτήτως νομίσματος.
Αγαπητέ αρθρογράφε, λες:«Τι μας λες τώρα, δεν έχει ακραίους η άλλη πλευρά; Είναι λιγότερο γραφικοί οι κυβερνητικοί ΑΝΕΛ ή κάποιες συριζέικες συνιστώσες; Ως αντιμνημονιακή δεν χαρακτηρίζεται ακόμα και η Χρυσή Αυγή;», ακούω. Και θα συμφωνήσω, εν μέρει, με τη διαφορά ότι αφενός οι «γραφικοί» της άλλης πλευράς δεν είναι ο κανόνας Πηγή: www.lifo.grΠαρολίγο να θεωρήσω το άρθρο σου νηφάλιο μέχρι που διάβασα την παραπάνω φράση. Μα τι λες; Οι γραφικοί της άλλης πλευράς δεν είναι ο κανόνας;; Θα αστειεύεσαι βέβαια. Η γραφικότητα των Αδώνιδων, Φορτσάκη, Δένδια, Κικίλια, Βούλτεψη κλπ ωχριά μπροστά στη γραφικότητα της Κωνσταντοπούλου, Ραχήλ Μακρή, Βαρουφάκη, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, Στρατούλη κλπ κλπ.
"με τη διαφορά ότι αφενός οι «γραφικοί» της άλλης πλευράς δεν είναι ο κανόνας" ΟΚ το ισοπέδωσες κ. Αντωνόπουλε... Εγώ γιατί βλέπω ως γραφικούς όλους τους ΑΝΕΛ και το μισό τουλάχιστον Σύριζα; Μάλλον με χει φάει η προκατάλλειψη...
Κάνετε μία εσφαλμένη παραδοχή στο άρθρο σας (έμμεσα) κ. Θεοδωρόπουλε: ότι όποιος είναι με την Ευρώπη είναι μαζί με όλους αυτούς τους οποίους αναφέρατε (εύστοχα) και οι οποίοι μόνο σε Ευρωπαίους πολιτικούς δεν παραπέμπουν. Και κάτι ακόμη: δεν θέλουν να μείνουμε στην Ευρώπη μόνον οι βολεμένοι, και άνθρωποι που κοπιάζουν να βγάλουν τα προς το ζην και παλεύουν σε καθημερινή βάση. Θα ήταν τιμή μου να σας έχω για μία εβδομάδα δίπλα μου να αντιληφθείτε τι ακριβώς εννοώ ως προς το τελευταίο, και ίσως αναθεωρούσατε πολλές από τις (εν μέρει) απόλυτες προσεγγίσεις σας.
Οι Ευρωπη όντως είναι ... "κοιτίδα πολιτισμού". Έχει πολλά καταφέρει να κάνει : Δύο παγκοσμίους πολέμους, πυρηνικούς όλεθρους, υποδουλώσεις, μαζικές σφαγές, ένα σύστημα αδικίας πρωτόγνωρο στην ιστορία της ανθρωπότητας, όπου ζάμπλουτοι δισεκατομμυριούχοι ζουν στις ίδιες πόλεις με συνανθρώπους τους που κοιμούνται σε χαρτόκουτα. Και αν αυτά σας φαίνονται "παλιά" και "τώρα η Ευρώπη έχει εκσυγχρονιστεί και εξανθρωπιστεί", ας ρίξουμε μια ματιά στη Γιουγκοσλαβία που ισοπέδωσαν, στο Βελιγράδι που βομβάρδισαν, στη Συρία και τη Λιβύη που γενοκτόνησαν, στην Ουκρανία που επιχειρούν με τους νεοναζί εθνοκάθαρση. Ας ηδονιστούν λοιπόν οι βολεμένοι με το να μείνουμε εκεί "πάσει θυσία" (των άλλων βέβαια, γιατί οι ίδιοι πλουτίζουν μες στην κρίση), εμείς θα είμαστε πάντα απέναντι.
Δεν έχεις άδικο για τα πρώτα που περιγραφεις αλλά η κατασταση έχει αλλάξει πολύ. Δυστυχώς Γιουγκοσλαβία, Ουκρανία, Συρία κλπ δεν αποτελούν Ευρώπη. Εμείς είναι το θέμα θέλουμε να είμαστε αλλη μια απ αυτές τις δύστυχες; Αυτή είναι η εναλλακτική. Όποιες αντιρήσεις κι αν έχουμε, δεν υπαρχει δημοκρατικότερος και πιο ανεπτυγμένος τόπος στον πλανήτη, απ την ΕΕ. Γεγονός αδιαμφισβήτητο. Κανείς δεν τα χει καταφέρει καλύτερα.
Συμφωνώ 100% με το άρθρο.Αυτοί που φωνάζουν όχι στη σταλινοποιηση και οχι στο πελατειακό κράτος, ειναι οι ίδιοι που βολεύονταν τόσα χρόνια ή βρίσκονταν στη θέση του "βολευτή", βολεύοντας τα "δικά μας παιδιά". Η πλειοψηφία αυτών που διαδήλωσαν χθες υπέρ της ευρωπαϊκής ιδέας τάσσονται κατά της χορήγησης ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών, κατά του σύμφωνου συμβίωσης ομοφυλόφιλων, κατά του διαχωρισμού κράτους εκκλησιάς, υπέρ της διατήρησης των θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία. Το θέμα όμως δεν ειναι ιδεολογικό. Δεξιούς έχει μέσα η σημερινή κυβέρνηση (ΑΝΕΛ) ,δεξιούς έχει μέσα και η αντιπολιτευση (ΝΔ). Από αριστερούς αποτελείται η κυβέρνηση, ενώ η αντιπολιτευση έχει μέσα από σκληροπυρινκους κκεδες που τάσσονται π.χ. κατά της υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, μέχρι (νεο)φιλελευθερους ποταμισιους οι οποίοι ναι μεν ειναι πιο ανοιχτόμυαλοι όσον αφορά τα κοινωνικά (όχι πάντα), στηρίζουν όμως ειδεχθείς οικονομικές πολιτικές και μοντέλα. Το πρόβλημα λοιπόν, και ο διαχωρισμός δεν ειναι ιδεολογικός, αλλά ταξικός. Σε μια ταξική κοινωνία όπως η ελληνική, υπάρχουν ακόμα κάποιοι που δεν έχουν πεινάσει. Αυτοί διαδήλωσαν χθες στο σύνταγμα.
τι λες χριστιανέ μου??? τι σόι γενικευσεις ειναι αυτες? Που ξερεις ποιος εχει πεινασει και τι πιστευει? θες να σου πω ποσοι από την κυβέρνηση ΔΕΝ εχουν πεινασει, εχουν και μια χαρα καταθεσεις εξω απο εδω αλλα γουστάρουν πολυ το εκτος ευρω και ευρώπης ? Σε τι ειδος ανηκουν αυτοι? σε αριστερο αταξικο ?Δεν λεω και εγω τα εχω παρει με την όλη καταστση και ισως σε καποια σχόλια να εχω ξεφύγει, αλλα αυτή η ρητορική του αφορισμού και από τις 2 πλευρες δε θα βγει σε καλό!Δεν καταλαβαίνω όποιος θεωρει οτι πρεπει να κρατησουμε τον ευρωπαϊκό μας προσανατολισμό ειναι ο μ@@@κας της παρεας και τα καλά παιδια ειναι οι αλλοι? οκ ποιοι αλλοι ας πουμε? αυτοί που γουσταρουν τοσο πολύ την παρεα με Ρωσία?εκει δλδ οι ομοφυλοφυλοι περνανε καλα? εκει υπάρχει ελευθερία λόγου? θα μου πεις μας συμφερει οικονομικα.. οκ ρε παιδι μου και εγω θεωρω οτι τελικα μας συμφερει η Ευρωπαική κατέυθυνση Δεν ειναι ασπρο - μαυρο! με ασπρο - μαυρο μονο κατι αλλες ιδεολογίες λειτουργουν!
Αυτοί που πήγαμε εχθές στο Σύνταγμα δεν έχουμε τέτοιους προβληματισμούς. Θεωρούμε ότι η Ευρώπη είναι μία, αυτή μας προσφέρεται, και σ' αυτήν πρέπει να μείνουμε πάση θυσία. Ο αρθρογράφος γι' αυτό μένει Βαλκάνια. Γιατί πιστεύει ότι ακριβώς πιστεύουν οι Βαλκάνιοι, ότι οι Ευρώπες είναι πολλές και μπορεί να μας πιουν το αίμα. Καλό βέβαια θα ήταν να είχαμε μια καθαρά φιλοευρωπαϊκή εναλλακτική. Δεν την έχουμε όμως και θα πάμε με την επαρχιωτο-ευρωπαϊκή. Ακριβώς για να γλιτώσουμε από την καθαρά αντιευρωπαϊκή.
Η χθεσινή μεγαλειώδης συγκέντρωση είναι ο σημερινός λόγος για τον οποίο ζήτησε ο Θεοδωράκης τη γνωστή σύγκλιση του συμβουλίου των αρχηγ.........
Ε όχι Κύριε Αντωνόπουλε να ειρωνεύεστε και να χλευάζετε αυτούς που θέλουν η χώρα να έχει κατεύθυνση δυτική και να μη γίνουμε δορυφόροι της Ρωσίας και δεν ξέρω εγώ ποιών άλλων. Έχω σοκαριστεί από τους όρους που μεταχειρίζεστε (΅βλάχους, φλώρους΅). Είμαι και εγώ ένας από αυτούς!!!Έχουμε τρελαθεί από την αγωνία από τις σαχλαμάρες και την παρελκυστική τακτική του Υπουργού Οικονομικών, που λέει λέει λέει και δεν κάνει ΤΙΠΟΤΑ. Θέλουμε να ΟΥΡΛΙΑΞΟΥΜΕ να τον πετάξει έξω. Αλλά δυστυχώς δεν το έκανε ακόμα, μόνο τον έβγαλε από την διαπραγματευτική ομάδα. Δυστυχώς η κυβέρνηση δείχνει να έχει άγνοια κινδύνου. Μόνο η Ευρώπη θα μας βοηθήσει και όχι η Ρωσία και η Κίνα. Το δηλώνουν συνέχεια, άλλωστε. Δεν το ακούει ο Πρωθυπουργός?Το ότι συμφωνούμε με την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια και στο νόμο για την ιθαγένεια, δεν σημαίνει ότι θέλουμε να ζούμε σε μια χώρα με κατά κεφαλήν εισόδημα της δεκαετίας του ¨50.