Φωτιά τώρα στου Ρέντη

DW: Πόσο βαθιά ριζωμένος είναι ο αντισημιτισμός στην Ελλάδα;

DW: Πόσο βαθιά ριζωμένος είναι ο αντισημιτισμός στην Ελλάδα; Facebook Twitter
4

Σαφείς αντισημιτικές τάσεις στην Ελλάδα, ειδικά δε στη γλώσσα και τη ρητορική πολιτικών, δημοσιογράφων αλλά και εκπροσώπων της Εκκλησίας διαπιστώνει έρευνα του γερμανικού Ινστιτούτου Χάινριχ-Μπελ.

Το 2014 η αμερικανική οργάνωση Anti-Defamation League δημοσίευσε τα αποτελέσματα έρευνας που έβαλε στο μικροσκόπιο το πώς αντιμετωπίζονται σε όλο τον κόσμο οι Εβραίοι. Ένα από τα πιο ίσως ενδιαφέροντα στοιχεία που είχαν προκύψει για την Ευρώπη ήταν ότι σε καμία άλλη χώρα, ο αντισημιτισμός, τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις έναντι των Εβραίων δεν ήταν τόσο διαδεδομένα όσο στην Ελλάδα. Ακόμη και σε Πολωνία, Ουγγαρία και Ουκρανία τα σχετικά ποσοστά ήταν χαμηλότερα. Στην ίδια την Ελλάδα είχαν εκφραστεί τότε επιφυλάξεις για τη σοβαρότητα της εν λόγω έρευνας.

Νέα έρευνα όμως που έγινε και με τη συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας αλλά και της Οξφόρδης επιβεβαιώνουν προηγούμενες μελέτες που καταχωρούν τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα ως ιδιαίτερα υψηλό. Η έρευνα "Αντισημιτισμός στην Ελλάδα σήμερα: εκφάνσεις, αίτια και αντιμετώπιση του φαινομένου" έγινε για λογαριασμό του γερμανικού Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ που πρόσκειται στο κόμμα των Πρασίνων και παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Βερολίνο.

Οι Εβραίοι "έχουν εξουσία"

Την έρευνα απασχόλησαν τρία βασικά ζητήματα: το 75% των 1.000 περίπου συμμετεχόντων δηλώνουν βέβαιοι ότι οι Εβραίοι εκμεταλλεύονται το Ολοκαύτωμα για ίδιον όφελος, το 65% ότι το Ισραήλ μεταχειρίζεται τους Παλαιστίνιους όπως ακριβώς και οι Ναζί τους Εβραίους ενώ το 71% δηλώνουν βέβαιοι ότι οι Εβραίοι "έχουν εξουσία", είτε ως πολίτες, είτε ως κράτος ή ως επιχειρηματίες. Η έρευνα κατέδειξε ότι δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις αντιλήψεις μεταξύ ανδρών και γυναικών. Εντούτοις όσο μεγαλύτερος σε ηλικία είναι κανείς, τόσο πιο βαθιά ριζωμένος είναι ο αντισημιτισμός ενώ αντιθέτως, όσο μεγαλύτερο είναι το μορφωτικό επίπεδο, τόσο λιγότερα τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις.

Αρκετά διαδεδομένος είναι ο αντισημιτισμός και σε ανθρώπους που έχουν ισχυρούς δεσμούς με την Ορθόδοξη Εκκλησία. Επίσης, όσο περισσότερο πιστεύει κανείς σε θεωρίες συνομωσίας, τόσο περισσότερο πιστεύει επίσης ότι οι Εβραίοι "ελέγχουν τον κόσμο". "Ο αντισημιτισμός είναι δημοφιλής στην Ελλάδα", λέει ο Λεόν Σαλτιέλ, ένας εκ των τεσσάρων συντακτών της έκθεσης. "Όταν μπαίνεις σε ταξί ακούς συχνά να βρίζουν τους Εβραίους".

Οι ερευνητές έθεσαν στο επίκεντρο και προκαταλήψεις σε βάρος των Εβραίων στα συμφραζόμενα πολιτικών και θρησκευτικών πεποιθήσεων. Πρόσφορο έδαφος βρίσκει ο αντισημιτισμός κυρίως στα πολιτικά άκρα (ακροαριστερά και ακροδεξιά) ενώ τη μικρότερη απήχηση έχει στο χώρο του πολιτικού κέντρου και κυρίως σε εκείνον της μετριοπαθούς αριστεράς.

Αντισιωνισμός

Και ενώ ο αντισημιτισμός είναι βασικό συστατικό στοιχείο της ακροδεξιάς ιδεολογίας, στους αριστερούς, οι αντισημιτικές τάσεις απορρέουν περισσότερο από τη στάση έναντι του Ισραήλ. "Η κριτική κατά του εβραϊκού κράτους στην Ελλάδα είναι μερικές φορές απροκάλυπτη", λέει ο Λεόν Σαλτιέλ. "Κάθε φορά που ξεσπά κρίση στη Μέση Ανατολή οι Ισραηλινοί προβάλλονται από τα ΜΜΕ ως ναζί. Έτσι σχετικοποιείται το Ολοκαύτωμα και υποβαθμίζεται η σημασία του. Η κριτική στο Ισραήλ είναι θεμιτή. Όταν όμως εξομοιώνονται οι Εβραίοι με τους ναζί, τότε πρόκειται για αντισημιτισμό".

Ένα από τα θετικά στοιχεία της έρευνας πάντως είναι το συμπέρασμα των επιστημόνων ότι τα τελευταία χρόνια ο αντισημιτισμός στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Οι ελληνικές κυβερνήσεις παίρνουν ξεκάθαρες θέσεις κατά του φαινομένου ενώ οι αρμόδιες αρχές κινούνται αποφασιστικά κατά αντισημιτικών δράσεων και δηλώσεων. Το Ολοκαύτωμα είναι βασικό κεφάλαιο της διδακτικής ύλης στα σχολικά βιβλία ενώ ο αριθμός των μαθητών που επισκέπτονται εβραϊκά μουσεία στην Ελλάδα αλλά και το Άουσβιτς έχει αυξηθεί σημαντικά.

Σε αυτή τη θετική εξέλιξη συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό η άνοδος της φασιστικής Χρυσής Αυγής. Οι δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας αντελήφθησαν ότι θα πρέπει να καταπολεμήσουν την απάνθρωπη ιδεολογία της, λέει ο Λεόν Σαλτιέλ. Ένας ακόμη λόγος που ο αντισημιτισμός στην Ελλάδα χάνει έδαφος είναι η αναθέρμανση των σχέσεων με το Ισραήλ. Ενώ παραδοσιακά η Ελλάδα διατηρούσε στενές σχέσεις φιλίας με τις αραβικές χώρες, τα τελευταία χρόνια η Αθήνα προσεγγίζει όλο και περισσότερο το Τελ Αβίβ. Η έρευνα συμπεραίνει, ότι οι όλο και πιο στενές διμερείς σχέσεις αντικατοπτρίζονται και στον τρόπο που αντιλαμβάνεται τους Εβραίους και το Ισραήλ, η ελληνική κοινή γνώμη.

Πηγή: Deutsche Welle

Διεθνή
4

Φωτιά τώρα στου Ρέντη

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Καρόλου - Τραμπ: Ο βασιλιάς θα ψάξει ευήκοα ώτα σε έναν «αντι-περιβαλλοντιστή» πρόεδρο

Διεθνή / Η δεύτερη απόπειρα του βασιλιά Καρόλου να πείσει τον Τραμπ για την κλιματική κρίση

Ο Βασιλιάς Κάρολος επιχειρεί ξανά να πείσει τον Ντόναλντ Τραμπ για την ανάγκη δράσης απέναντι στην κλιματική αλλαγή, σε μια κρίσιμη συνάντηση στο Ουίνδσορ - Τι ειπώθηκε, πώς αντέδρασε ο Τραμπ και γιατί αυτή η συνομιλία μπορεί να καθορίσει το μέλλον του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ ο Πειραιάς: Εκστρατεία ενάντια στην κυριαρχία της Κίνας στα λιμάνια παγκοσμίως

Διεθνή / Στο «στόχαστρο» των ΗΠΑ ο Πειραιάς: Εκστρατεία ενάντια στην κυριαρχία της Κίνας στα λιμάνια παγκοσμίως

Οι ΗΠΑ βάζουν στο στόχαστρο την κινεζική παρουσία στον Πειραιά, με σχέδιο περιορισμού της COSCO και ανάκτησης του γεωπολιτικού ελέγχου του μεγαλύτερου λιμανιού της Ελλάδας
LIFO NEWSROOM
Νετανιάχου: Πρέπει να κάνουμε το Ισραήλ «υπερ-Σπάρτη»

Διεθνή / Νετανιάχου: Πρέπει να κάνουμε το Ισραήλ «υπερ-Σπάρτη» - Τι σημαίνει αυτό

Σε ομιλία του ο Νετανιάχου προειδοποίησε ότι η χώρα θα πρέπει να γίνει μια «υπερ-Σπάρτη», προδιαγράφοντας το ενδεχόμενο ενός στρατιωτικοποιημένου, αυτοδύναμου μέλλοντος, με λιγότερες εμπορικές συναλλαγές με τον υπόλοιπο κόσμο
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ καταθέτει αγωγή 15 δισ. δολαρίων κατά των New York Times

Διεθνή / Ο Τραμπ καταθέτει αγωγή 15 δισ. δολαρίων κατά των New York Times

Ο πρόεδρος κατηγόρησε την εφημερίδα ότι λειτουργεί ως «εικονικό φερέφωνο της ριζοσπαστικής αριστεράς και του Δημοκρατικού Κόμματος», επικαλούμενος μεταξύ άλλων την υποστήριξή της προς την Κάμαλα Χάρις στις εκλογές του 2024
LIFO NEWSROOM
Κάιρο: Το αεροδρόμιο Sphinx έτοιμο για την ιστορική πρεμιέρα του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου

Διεθνή / Κάιρο: Το αεροδρόμιο Sphinx έτοιμο για την ιστορική πρεμιέρα του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου

Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο (GEM), που ανοίγει επίσημα τις πύλες του την 1η Νοεμβρίου 2025, αποτελεί το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο στον κόσμο αφιερωμένο σε έναν πολιτισμό
LIFO NEWSROOM